Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

A ešte k tej štrnástke... Zhodli ste sa s jacxom že je to h, no ja stále nie som presvedčený. V zásade veľa toho nenamietam, ale rozdeľovanie korún na tú ktorá má zložité lístky a ktorá jednoduché; to naozaj má svoje špecifiká. Mne sa tu skôr stále pozdáva určenieXIV.c/3, mám za to že tá koruna je vyššia ako pri variante h a zložité lístky v medzerách nemá. Fakt tým lístkom rozumiem čoraz menej, hlavne keď svoje závery verifikujem fotografiami z publikácie. Ozaj by tu pomohlo keby boli viditeľné aspoň niektoré perly na obruči, vedeli by sme naisto. Takže XIV.c/3 alebo XIV.h/1, zatiaľ vediete... 😋 😈

dolní groš - typ HXIV. - zde - podle mne zcela jednoznačně - má koruna v mezerách mezi liliemi složité lístky
horní groš - lev si myslím odpovídá typu H X. - zde bych se (sice trochu méně jistě) přikláněl k tomu, že lístky jsou jednoduché - a určil H. X. b/1
jde o jednoduchý či složitý "liliový trojlístek", který je v mezerách mezi vysokými heraldickými liliemi koruny - popsal bych to asi takto :
"složitý" trojlístek má pravý i levý list esovitě prohnutý a hrot zakončení lístku může směřovat mírně vzhůru
"jednoduchý" trojlístek má levý i pravý list tvořen jednoduchým obloučkem a hrot zakončení lístku směřuje dolů

Dám se tedy pro srovnání dvě čtrnáctky. Jeden je s jednoduchými liliemi a druhý se složitými. Snad to pomúže lépe osvětlit. Za kvalitu foto se omlouvám, stále jsem nebyla schopna nechat zpravit foťák 😉
[

[
](http://img259.imagevenue.com/img.php?image=57045_DSC02040_122_260lo.JPG)
[
](http://img233.imagevenue.com/img.php?image=57081_DSC02041_122_340lo.JPG)
XIV.h/1 alebo XIV.i/1-2 súhlasíte?

Jo jo, to máš pravdu. I když typů l jsem viděla na Aukru celkem dost. S "m" to bylo mnohem horší. ..m se mi podařilo koupit do sbírky teprve letos a to ještě tak žalostně přeleštěný,.... žalostně ten člověk přeleštil hlavu lva, že licousy téměř splynuli v jeden povrch, jen pod lupou a natočení je vidět, že pokračují až k oku. Za to bych tomu amatérovi co je čistil... raději nic. Je to pro zlost. 😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.