Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#1541 30. 1. 2010, 22:19
..tak tohle si netroufám určit. Podle nízké koruny to bude jedna z posledních čtrnáctek, ale kdyby nebylo ve slově Wencezlavs správné N, myslela bych si podle protáhlé hlavy lva, že jde o desítku. Lev má v tlamě čtyři zuby? Tak to netuším, k čemu to přiřadit. Asi k tomu i,j, jak jsi psal.

Vyzerá to na 4 zuby. Táto minca je zvláštna, hlava vyzerá naozaj pretiahnutá, teda by sedel zhruba typ X, ale nesedí písmeno N. Ono to asi naozaj bude to čo som písal, pretože nič iné to zrejme byť nemôže. Pokukoval som aj nad vyriantom XIV.m/2 , môj lev má trošku slzičkovité oko, ale žiadne "licousy" som na hlave leva nenašiel a to som mincu obracal pod lupou hore dole.

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1542 30. 1. 2010, 22:19

...no a kde jsou všichni, že je tu tak pusto.... Žeby byli všichni už jen na stránkách pobočky PG?? Nebo se snad otevřel jiný portál se sběrateli? Už to sleduji delší dobu...
,,,a co že to píšeš za skrypta?

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1543 30. 1. 2010, 22:26

Archy- když tak přemýšlím nad tou protáhlou hlavou, tak už jsem tu také vlastně kdysi někde psala, že jsem u čtrnáctek narazila na hlavy lva, který ji měl spíše protaženou a proto se mi ze začátku pletly s desítkami. To co mne pak vždy uvedlo z omylu je přesně jak píšeš, písmeno N a hlavně tvar koruny, i když konkrétně na ní toho moc vidět není... To očičko je trošku protáhlé, ale m určitě ne.Ten už má rozhodně kulatější hlavu. Fakt těžko soudit...

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#1544 2. 2. 2010, 21:27

na Archyho groše se zkusím také podívat - zatím nebyl čas
tak přidám aspoň své nové dva:

bohužel zachovalost nic moc, přesto se typ dá určit a mince potěšila - líbí se mi hlavně ta hlava lva
podle mne méně častý typ H XV. - jasná kresba hlavy lva, písmeno L3
zaujaly mne drobné odlišnosti - 4 zuby v tlame lva, koruna má v dolní obruči naznačené perly (vlevo náznak dvou perel)
varianta určit zcela spolehlivě asi nepůjde - sice mi pod lupou přijde že koruna je dotažená pak a-b (spíše b ?) ale na 100% to není a další rozhodující znaky k určení variant rovněž nejsou patrné

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#1545 2. 2. 2010, 21:31

a druhý kus:
tento jsem určil jako H IX. d/1-2

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#1546 2. 2. 2010, 21:39

kam na to chodis... 😞

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1547 3. 2. 2010, 08:46

..ten dole, si myslím, že jsi určil dobře, prostě lX.d.
Ten horní fakt těžko říct. Bohužel koruna není skoro vůbec vidět. Asi bych se ho pokusila zařadit, jako jednu z posledních čtrnáctek, a přiklonila se jako k hlavnímu určovacímu znaku- kapkovitému oku,(var.L) . I když tato varianta má obrácené S a ty čtyři zoubky, podobné S má i typ "XV", takže by to klidně mohl být i ten, jenže lilie v koruně jsou špatně vidět .... Myslím, že tohle je opravdu odvážné typování, těžko říct...

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1548 3. 2. 2010, 09:02

Jacx- teď jsem si ten tvůj přízpěvek přečetla ještě jednou a koukám, že jsi se na určení vlastně neptal. Tak sorry 😁 😁 😁 A jestli je to opravdu typ XV. tak gratulace, ten ještě nemám 😁
..zase tady perlím. Už aby skončila ta zima 😁

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#1549 3. 2. 2010, 11:20

Je to typ XIV., škoda že niektoré charakteristické znaky zanikajú v plytkej razbe, ale chvalabohu je krajší ako na fotke na aukcii. Tiež gratulujem, peklný úlovok a cena nebolela...
Ten druhý je určite typ IX.? Mne sa to celkom pozdáva aj na typ VIII.e/5 ale samozrejme som ticho.🙂 Mne veľmi proporčne nesedí táto kresba na vysokého leva typu IX., ukončenie chvosta by sa mi taktiež hodilo na typ VIII., ale na druhej strane tento lev má naznačené ucho a to osmičky nemávajú. Asi to naozaj bude typ IX., ale istotu nemám. Tak niekto hoďte svoj názor...

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#1550 3. 2. 2010, 11:24

k tomu druhému groši:

• také mě jako první napadl typ H VIII ve variantě s dotaženou korunou (pak by sedělo VIII.e/5)
  • ale zdá se mi, že ta hlava a koruna je jen nedoražená a měsíčky na krku spíše větší oproti typu VIII. tak jsem se přiklonil k typu IX.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.