Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1561 28. 2. 2010, 16:43

..tak teď jsem se pobavila. Od včera jsem čekala, zda si také Patason všimne a všiml 😁 😁 😁 Tento grošík dnes skončil. Pořádně si prohlédněte avers. Troufám si tvrdit, že jde o totožné razidlo, jen mince je v tomto případě typ XlV. To je opět důkaz, že mincičky (typově) se razily současně nebo těsně po sobě... (porovnání k jedenáctce Sevciho- další kroužek)
[

Obrázek vložený uživatelem

](http://img.janforman.com/932844656brb4.jpg)[

](http://img.janforman.com/93284465611n9f.jpg)

Profilový obrázek
Ševci

Uživatel

Zaregistrován:
31. 7. 2007

#1562 28. 2. 2010, 16:58
..tak teď jsem se pobavila. Od včera jsem čekala, zda si také Patason všimne a všiml 😁 😁 😁 Tento grošík dnes skončil. Pořádně si prohlédněte avers. Troufám si tvrdit, že jde o totožné razidlo, jen mince je v tomto případě typ XlV. To je opět důkaz, že mincičky (typově) se razily současně nebo těsně po sobě... (porovnání k jedenáctce Sevciho- další kroužek) [ ](http://img.janforman.com/932844656brb4.jpg)[ ...

Kurnik...tak toho jsem si nevšiml jinak bych po něm šel 😉 ...mohl jsem mít dva kroužkované 😎

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1563 28. 2. 2010, 17:02

Jestli se napletu Korunko, dáváte p. Kučerovi zapravdu...Hmmm...Dovolím si opakovat otázku: nedotažená koruna....co to přesně znamená...? jinak jsem se pokusil určit dalšího Václava...XVII.a/1.......??? Jaký je rozdíl v atipických ražbách a normálních???😆 Teď na to koukám a ten ocas mi nějak nesedí, ikdyž korunka zase i jo....já fakt nevím...

Obrázky:

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1564 28. 2. 2010, 19:03

bigger- je je, ta má odpověď nebyla mířena k vašemu grošíku, ale ke grošíku Sevciho, který ukázal novou variantu typu Xl. a zde jsem dala ukázku mince, která byla dnes na aukci, je to typ XlV, ale lícní razidlo je totožné -koruna s kroužkem místo vrcholové perly a opis souhlasí.
Na váš grošík se podívám, vydržte ;-) Jen zhruba- ten váš výše bude něco mezi typem lll.-Vll. a ten druhý jedna z prvních čtrnáctek.
NEDOTAŽENÁ KORUNA - znamená, že vrchní perla na vrcholu koruny nezasahuje do perlovce.. to je právě příklad toho vašeho grošíku výše. Tento dole ji má dotaženou. Perla zasahuje do perlovce.

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1565 28. 2. 2010, 19:12
Kurnik...tak toho jsem si nevšiml jinak bych po něm šel 😉 ...mohl jsem mít dva kroužkované 😎

..taky jsem ho chtěla, ale mé finanční možnosti tomu nechťely 😆 😆 😆 Ale ber to tak, k čemu by ti byly dva, které mají naprosto totožný líc 😆 😆 😆

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1566 28. 2. 2010, 19:27

Bigger- tak ten spodní bych viděla na XlV.g/1, pokud je koruna opravdu vysoká, jak se mi zdá. Ten výše si netroufnu blíže specifikovat.

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1567 28. 2. 2010, 19:38

Atypické - jak to popsat. Myslím, že to J. Hána v knize někde zmiňuje, z hlavy nevím. Podle sebe- liší se např. v provedení lva, koruny, či opisu, kdy je něco z toho velmi rozdílné. Vysvětlete to někdo. Já je sice možná poznám, ale nevysvětlím :-))

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1568 28. 2. 2010, 19:52

Díky Korunko....jak je možné, že když se to snažím určit já, tak koukám, koukám a s výsledkem si sem celkem jistej...Pak mi napíšete třeba Vy a .......teď když to porovnávám...jo, je to asi ono....Já začal s určováním nejdřív koruny a lva jsem nějak dopasoval.....špatně...díky za pomoc....Bigger

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1569 1. 3. 2010, 16:25

Bigger- ono hlavními určovacími znaky jsou právě lev a koruna, ale samozřejmě i písmo. Já osobně začínám u lva, pak u koruny a nakonec podvariantu podle písma. Není to tak dlouho, co jsem z toho byla také celkem vedle, ale myslím si, že na to jdete dobře. Hlavně tím, že se napřed snažíte rozluštit tu záhadu, co je to za typ, sám. Tak se nejvíce naučíte. Nebo alespoň mně tento postup pomohl. Až budete mít v ruce více grošíků, zístkáte brzy odhad, sem tam si je porovnávejte, třeba právě nižší typy s vyššími a najednou objevíte mnoho rozdílů. Třeba právě v provedení lva, terý je od "hubeného"- postupně sílí a sílí až je u typu XlV. výrazně mohutnější ;-) Tak je to i dle mého názoru hodně s korunou, i písmo u nizkých typů je jemnější a menší a u pozdějších hrubší a vyšší. Samozřejmě vše je relativní a vše ve své knize J. Hána popisuje. Všechno chce jen získat cvik. I já si kolikrát už myslím, že jsem něco určila správně a pak najednou zjistím, že jsem vedle jak ta jedle :-)) Až se někdy ve sbírce vrátím ke kontrole dříve zařazených mincí, možná se budu divit, kolik jsem toho dříve zařadila špatně. :-) Jinak tady na fóru si tykáme a jestli nemáte nic proti, tak můžete také.

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1570 1. 3. 2010, 19:19

Díky Korunko za Tvůj ( tímto beru to tykání..:-) )postup při určování PG. Já se to tak nějak snažím....V podstatě ( jak jsem již psal ) teprv s PG začínám....S detektorem chodím cca 4 roky, ale k těmto super mincím jsem se dostal až teď nedávno...Ještě se mi nestalo, k mé smůle, že bych tady v okolí kopnul nějakýho pražáčka...Štěstí měl jen jeden známý, co šel na pampelišky a našel v drnu jeden grošík....Potom, co přijel jeho bratr s detíkem, tak tam vykopal dalších 49 ks!!! Nekecám....Sám jsem je viděl, tedy aspoň část...Jan Luxemburský...( Pokuď to Archy čteš, tak věz, že se snažím udělat to slíbené foto toho kusu, co zbyl....nevykašlal jsem se na tebe...ale asi to chvíli ještě potrvá...)Pokuď si Korunko narazila na těchto stránkách na můj web( www.biggerpage.webnode.cz ) tak jsi asi zjistila, že toho na určení moc nemám...Těch 18 ks co mám, tak je k určení jen pár...Tři, co jsem koupil v aukci od Archyho a pak možná ještě nějaký....zbytek je hodně špatný stav....Jak já říkám - potřeboval jsem se spálit, abych hned nekupoval kde jaký plech...Tím ale nevylučuji, že nekoupím sice pěkného ale předraženého groše.
No, zítra sem hodím dalšího Václava...dám si fakt záležet...a uvidíš, že.....mě.....zase někdo opraví..:-)) No, snad už ne...Tak dík za informace, určitě mi pomůžou...Bigger

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.