Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Koukám, že kroužek za hřívou za rozumnou cenu asi všem uniknul... http://www.aukro.cz/item934514374_vaclav_iv_prazsky_gros_sbirkovy.html

Sakra, teraz mi volal jacx a pýtal sa ako dopadol.😞 Pôvodne bola táto minca moja, neviem ako sa dostala k tomuto predajcovi, škoda že som ju pustil. Inak dabl-ju vie mince bombovo nafotiť, minca nebola až taká pekná. Ale máš pravdu, za túto cenu je to výborný obchod, navyše vzácny variant.

Čau kluci, kde bych vyčetl, nebo jak poznám ty lepší vyrianty?

Lepší jsou ty, co se neukazují moc často... 😁 😈
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Hmmmm, dík, na to bych možná přišel taky...Ale vážně, jak na to...?

Sledovat auce, trh a studovat.....to není vtip, ale realita, nehledě na to, že názory na vzácnost se mohou velmi u mnoha typů různit dle toho co kdo měl zrovna v ruce(a sbírce)...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

lepsie su tie co sa nenachadzaju v literature😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Keď si nájdem trochu času, napíšem ti mail. Ale netreba ísť na všetko hrrr...😉 Najprv sa treba naučiť rozoznávať jednotlivé typy a varianty a potom skúmať ktoré sú vzácnejšie. Pokiaľ máš nejaké pochybnosti o vzácnosti tvojej mince, samozrejme ju tu odprezentuj, resp. sa pochváľ. Ale je to všetko vec postupnosti, najskôr sa treba mince naučiť rozoznávať (niečo málo ti hodím do mailu...). Inak práve toto fórum ti vo veľmi veľa veciach pomôže, mám dojem že ohľadom PG sa tu už preberalo všetko čo sa momentálne dá preberať.🙂 Tak hľadaj chlape, urob si kávičku, natiahni papučky a lustruj fóra pojednávajúce o pražských grošoch. Keď to stihneš za mesiac, tak sa potom ozvi, myslím že budeš odborník a môžeš tu radiť ty nám. 😈 Ale trochu vážne; napíšem ti mail, ale teraz letím preč.

No No, nechci být hned odborník...Já se jen zeptal, ....Díky. vím že to jen tak nebude a navíc se znám....nějaký čas mi to potrvá se nejdřív naučit základy....K těm tipům...jen jsem se ptal. Myslel jsem původně, že existuje někde nějaké informace, že to a to je ten a ten tip, který je více či méně zajímavějši.... Díky za osvětlení situace...............................Snad jsem tolik neřekl..................

Nazdar Bigger, nepechor sa, všetko to bolo myslené žartom. Len som písal, že na tomto fóre sa veľa naučíš, aspoň ja som sa veľa naučil a učím sa ďalej. No a potom to správne formulovala korunka; keď budeš mať viac mincí, aj ich sledovaním zistíš rozdiely.
Tvoj spodný groš korunka určila správne, je to typ XIV.g/1.
S tým vrchným je to ťažšie. Kucera na to išiel dobre, ale sekol sa. Nesprávne tipoval typ VII.; poukazoval na umiesnenie, resp. smer chvosta k mesiačiku hrivy. Bolo by to v pohode, keby bol koniec chvosta voľný, ale tu evidentne vyrastá z tela. Ja mám skôr dojem, že sa tu jedná o jeden z najstarších variantov. Možno ma všetci ukrižujú😉 ale mne sa to dokonca javí ako typ II. variant c. Minca je veľmi zlá, ale leva by som za dvojkového považoval. Aj keď sa zdá že na konci chvosta sú tri chlpy, z tohto stavu mince ťažko niečo hodnoverné tvrdiť. Môže tam byť jemný dvojráz, ťažko povedať. Veľký ostrý mesiačik pred rozdvojením chvosta by na dvojkového leva odpovedal, konkrétne variant c (pozri foto v Hánovej publikácii). Celkový "postoj" leva, jeho proporčné zobrazenie mi pripomína dvojkového leva. Na typ III. by som to nevidel, trojkový lev má oveľa dlhší chvost, vybiehajúci vo väčšom uhle od tela. Veľká škoda že nie je vidieť rozdelovacie znamienko v popise na rube, alebo písmeno S (široké - úzke), vedeli by sme viac. Takto máme len nedokonalú kresbu leva a koruny.
Teda zhŕňam, vidí sa mi to na typ II.c/? ale ruku do ohňa absolútne nedávam. Navyše, a to som si nechal na koniec, keď má koruna perly na rozoklaných stopkách. Ale ktovie? Koruna tam nesedí, ale leva by som za dvojkového považoval.
Som to pekne domotal... 😈
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.