Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1591 4. 3. 2010, 18:50

Archy- jsi mne fakt pobavil. Tak na tohle bych za normálních okolností neplýtvala energií 😁 😁 😁 Ale na tu XlV.i bych to typla také 😁 😁 😁 ale zase tak moc jsem to nezkoumala 😁

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1592 4. 3. 2010, 18:51

Ještě nějaké typy...?😁 A co nějaká kritika k tomuto mému pokusu???😕

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1593 4. 3. 2010, 18:59

Bigger- mně se jeví jako desítka. Jinak určovací znak- zuby- je důležitý hlavně u čtrnáctek. U těch ostatních nemusí být pravidlem... (ale protože nejsou moc vidět důl. rozpoznávací znaky, klidně by to mohla být i jedna z prvních čtrnáctek, ale podle malého písma bych to viděla právě na desítku)

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1594 4. 3. 2010, 19:07

Korunko....chceš mi jako tím říct, že když jsem se suma sumárum rozhodl pro desítku, tak jsem se trefil.....??? Že bych nebyl tak blbe... ? Jasně, potil jsem to tři dny, ale držely mě ty zuby......😁
Teď jsem ale zvědavý, kdo mi utne tipec.....a bude po radosti....😞

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#1595 4. 3. 2010, 19:41

To korunka:
Ten vyšší groš môže byť typ V., aj ja som nad ním rozmýšľal. Ale to je k nemu z mojej strany všetko... Pozri sa mi ešte na ten zlomok. Je to fakt vtip, ale aj z takéhoto ničoho sa dá dosť vyčítať. Určenie by sa mi naozaj hodilo, je to ojedinelý nález z povrchového zberu z Trnavy a chcem ho spomenúť v mojej práci. Pokiaľ budeme vedieť o aký typ sa jedná, vie nám datovať vrstvu kde sa našiel. No a my predsa VIEME z ktorého je obdobia, je určený presne.🙂
To Bigger:
Myslím že ten druhý groš si na typ určil správne, vyzerá to naozaj na typ X. Štrnástka to nebude, pretože lev má spojenú hornú tlapu s prvým mesiačikom, to u typu XIV. nepozorujeme. Aj hlava je viac pretiahnutá a nie je taká guľatá ako pri type XIV. zuby v tomto prípade nie sú relevantné, správne to vystihla korunka. Mám silný dojem, že koruna má zložité lístky v medzerách, preto to bude variant c. No a našťastie je pekne viditeľné rubné rozdelovacie znamienko, ide o krížik s oblými koncami a nie štvorlístok s ostrými koncami. Preto mi tento groš vychádza na X.c/1. Všetko za predpokladu, že dobre vidím lístky koruny...

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1596 4. 3. 2010, 20:25

Lidi zlatí...ani nevíte jakou mám radost😋 😋 😋 Ty tři dny " bádání " mi stály za tu radost...😁 ...panečku, to je motor pro další určování....😁

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1597 4. 3. 2010, 20:26

Jo, děkuji za pomoc!!!

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1598 5. 3. 2010, 20:04

Archypov napsal/a:

...Štrnástka to nebude, pretože lev má spojenú hornú tlapu s prvým mesiačikom, to u typu XIV. nepozorujeme....

Teď nevím, zda jsem to nepochopila jen špatně, nebo je to špatně. Tak to raději doplním. Čtrnáctka a desítka mají jeden společný znak, proč jsem váhala mezi oběma typy- mají společné propojení horní tlapy a prvního měsíčku...

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1599 5. 3. 2010, 20:11

..ještě doplním- ono je to stejně všechno relativní. První čtrnáctky mohou mít také protáhlou hlavu, ale to už jsem tu v minulosti psala. (pár jich ve sbírce mám) Ale tento mi připadá jako desítka i podle toho o něco drobnějšího písma. I když i to je relativní. Teď jsem se dívala do sbírky a zjistila jsem, že tam mám docela chaoz mezi typy devět a osm. U takových těch, které mají jasné rozpoznávací znaky, je to jasné, ale pak tam jsou typy, že polovina znaků patří k osmičce a druhá k devítce... Takže je pořád co se učit... 😁 😁 😁

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#1600 5. 3. 2010, 20:12

To fakt? Ktorý variant typu XIV. má hornú tlapu spojenú s prvým mesiačikom hrivy?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.