Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Ještě nějaké typy...?😁 A co nějaká kritika k tomuto mému pokusu???😕

Bigger- mně se jeví jako desítka. Jinak určovací znak- zuby- je důležitý hlavně u čtrnáctek. U těch ostatních nemusí být pravidlem... (ale protože nejsou moc vidět důl. rozpoznávací znaky, klidně by to mohla být i jedna z prvních čtrnáctek, ale podle malého písma bych to viděla právě na desítku)

Korunko....chceš mi jako tím říct, že když jsem se suma sumárum rozhodl pro desítku, tak jsem se trefil.....??? Že bych nebyl tak blbe... ? Jasně, potil jsem to tři dny, ale držely mě ty zuby......😁
Teď jsem ale zvědavý, kdo mi utne tipec.....a bude po radosti....😞

To korunka:
Ten vyšší groš môže byť typ V., aj ja som nad ním rozmýšľal. Ale to je k nemu z mojej strany všetko... Pozri sa mi ešte na ten zlomok. Je to fakt vtip, ale aj z takéhoto ničoho sa dá dosť vyčítať. Určenie by sa mi naozaj hodilo, je to ojedinelý nález z povrchového zberu z Trnavy a chcem ho spomenúť v mojej práci. Pokiaľ budeme vedieť o aký typ sa jedná, vie nám datovať vrstvu kde sa našiel. No a my predsa VIEME z ktorého je obdobia, je určený presne.🙂
To Bigger:
Myslím že ten druhý groš si na typ určil správne, vyzerá to naozaj na typ X. Štrnástka to nebude, pretože lev má spojenú hornú tlapu s prvým mesiačikom, to u typu XIV. nepozorujeme. Aj hlava je viac pretiahnutá a nie je taká guľatá ako pri type XIV. zuby v tomto prípade nie sú relevantné, správne to vystihla korunka. Mám silný dojem, že koruna má zložité lístky v medzerách, preto to bude variant c. No a našťastie je pekne viditeľné rubné rozdelovacie znamienko, ide o krížik s oblými koncami a nie štvorlístok s ostrými koncami. Preto mi tento groš vychádza na X.c/1. Všetko za predpokladu, že dobre vidím lístky koruny...

Lidi zlatí...ani nevíte jakou mám radost😋 😋 😋 Ty tři dny " bádání " mi stály za tu radost...😁 ...panečku, to je motor pro další určování....😁

Jo, děkuji za pomoc!!!

Archypov napsal/a:
...Štrnástka to nebude, pretože lev má spojenú hornú tlapu s prvým mesiačikom, to u typu XIV. nepozorujeme....
Teď nevím, zda jsem to nepochopila jen špatně, nebo je to špatně. Tak to raději doplním. Čtrnáctka a desítka mají jeden společný znak, proč jsem váhala mezi oběma typy- mají společné propojení horní tlapy a prvního měsíčku...

..ještě doplním- ono je to stejně všechno relativní. První čtrnáctky mohou mít také protáhlou hlavu, ale to už jsem tu v minulosti psala. (pár jich ve sbírce mám) Ale tento mi připadá jako desítka i podle toho o něco drobnějšího písma. I když i to je relativní. Teď jsem se dívala do sbírky a zjistila jsem, že tam mám docela chaoz mezi typy devět a osm. U takových těch, které mají jasné rozpoznávací znaky, je to jasné, ale pak tam jsou typy, že polovina znaků patří k osmičce a druhá k devítce... Takže je pořád co se učit... 😁 😁 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.