Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Tak táto dvojka (teda hádam aspoň toto dvojka predsa len bude😎) má dokonca perly na konci koruny na drobných stopkách. Stále netvrdím že Biggerov groš je typ II.c, ale začína sa mi tu nepáčiť tón, ktorý tu zaznieva. Mne tu nikto nemusí dávať fotografie príslušných typov, dosť materiálu mám aj sám. Prečo potom nepadol návrh hodiť sem nejaké fotografie typu VII., nech sa aj Kucera pozrie?
No dobre končím už aj ja so sarkazmom. Nech je ten Biggerov čo chce, mne je to už ukradnuté a na túto tému som asi povedal všetko. Ale zhniem, aby som bol jasný:
Jedná sa o nedorazený groš a nedá sa samozrejme určiť presne, chýba veľmi veľa znakov podporujúcich presnejšie určenie. Mne ten groš pripadal ako typ II. (konkrétne typ II.c - aby som už bol zrozumiteľný), Kucerovi ako typ VII. a Korunke ako typ V. Patason povedal typ V., tak už to nič iné nemôže byť. 😉 Prečo som tipoval typ II. (tipoval, netvrdil) som hádam už objasnil. Jednoducho sa mi ten lev na typ II. ponáša a k typu koruny len kratučko; Hána sám tvrdil vo svojej práci, že jeho práca je podkladom pre ďalší výskum, žiadna typológia nikdy nebude dokonalá. Korunu s perlami na stopkách som na type II. a II. už videl a verte mi, išlo skutočne o tieto typy.
No ale končím už, idem sa venovať užitočnejším veciam... majte sa.
[
](http://img207.imagevenue.com/img.php?image=71691_2a_122_102lo.jpg)
[
](http://img238.imagevenue.com/img.php?image=72198_2b_122_80lo.jpg)

..tak určitě tu nemachruji a proč jsem se před tím k tomu nechtěla vyjadřovat, protože jsem s tou sedmičkou nesouhlasila a nechtěla jsem se hádat. Jen jsem napsala, jak se mi jeví a nepíšu, že to tak stoprocentně je. Jen mi tohle jako dvojka v žádném případě nepřipadá, tam je evidentně naprosto jiné provedení hlavy a proto jsem sem dala fotky obou grošů, aby se mohly lépe porovnat. Je tam hodně rozdílné provedení hlavy. Jen jsem chtěla, aby jsi se na to rozumně mrknul, a nejen ty a aby se rozvíjela diskuze co a proč. Jen tak se člověk nejvíce naučí. O žádné machrování tu nejde.

Archy- ještě si neodpustím dodatek. Když sem něco napíšu, hned se mi zdá, že to bereš jako osobní útok na tvé ego. Přečti si i ty pořádně mé přízpěvky a nebuď tak uštěpačný a chytlavý. Ty fotky jsem sem nedala jen pro tebe, abych ti něco dokázala!!! To fakt nemám za potřebí! Ale proto, aby se na to mohli podívat i ostatní a mohli i oni vše srovnat a zapřemýšlet! Jinak k té dvojce, co jsi sem dal, i já takovou mám. Ale i zde prostě vidím rozdíly, i když už u této, má delší stopku, nejsou tak velké. Např. se podívej na střední perlu uvnitř v koruně. U prvních tří typů je většinou, píšu většinou, protože už jsem viděla výjimky, že je protáhlá. Ale tady mi prostě hodně vypovídá hlava lva. Když se podíváš na hrubé provedení obou typů lvů, nasazení ucha. U dvojky by byl důležitým rozpoznávacím znakem ocas, jenže tady je dvojráz a není tedy na zakončení nic rozpoznatelné. Můžeme se jen dohadovat. Samozřejmě je to jen můj názor a každý může mít jiný a mrzí mne, jestli jsi to pochopil jinak, než jsem mínila. Nešlo o žádné urážení tvého ega, jen jsem chtěla dále rozvíjet diskuzi!!!! Takže si to neber osobně. Hlavně si myslím, že když se něčím argumentuje, tak je proto dobré ukázat i názornou ukázku, proč si u něčeho myslím, že to tak je či není. Proto jsem je sem dala. Věřila jsem, že jsou tu mnozí, kteří se na to rádi mrknou a zapřemýšlí ;-)) A s tou jistotou- už jsem zde několikrát psala, že jsem mnohdy vedle, jak ta jedle. Já osobně beru určování hodně s respektem.

Ako útok na moje "ego" to teda fakt neberiem, absolútne ma nepoznáš, ale týmto smerom diskusiu nemienim tlačiť. Ja som predsa povedal že táto minca má veľa znakov, pre ktoré si nie som istý typom II. Len mi tak pripadá. Nesmieš ma tlačiť do vyjadrení typu "je to typ II.", ja si istý nie som. Pokiaľ ty si si istá typom V., v pohode, nech je tak. Toto boli moje posledné slová na tému tohto groša, idem pracovať a nie hádať sa tu o slovíčka.
P.S. Tvoje kvality nespochybňujem, som jeden z tvojich najväčších fanúšikov.😉

Možná jsme se jen vzájemně nepochopili :-)) :-)) ani já si nejsem tak moc úplně jistá a proto jsem ráda, že se tu objevil i názor další. Děkuji, že mi fandíš, ale jak jsi viděl výše, tak dokážu napsat taky pořádnou blbost :-)) Stačí se zamyslet nad něčím jiným a pak se sama divím, co ze mne vyleze. Jen se svými argumenty, které možná mohou působit asi jinak, než je míním, snažím věci přijít na koub :-)) Vím, že jsi psal, že si jen myslíš, proč by to mohla být dvojka, proto jsem ti chtěla jen ukázat, proč já si myslím, že to není dvojka. Chtěla jsem jen, abychom se vzájemně pochopili. Tak pojďme určovat a jestli jsem to napsala fakt nějak nešikovně, tak se omlouvám ;-) (nemám zrovna teď dobré období, tak se mi nějak nedaří. Tak mne ber s rezervou. Vždyť i já si tě vážím :-)) )

Trochu odbocim a dovolim si obratit se s prosbou na vas oba, urcite mate prehled a znalosti i o drobnych mincich V.IV. Pred casem jsem vznasel dotaz ohledne penize se lvem a ctyrrazem ale nikdo nereagoval, mohli by jste se prosim na nej podivat (prispevek 1491):
https://www.sberatel.com/diskuse/topic.php?id=1438&page=60
Dekuji.

.. já osobně v tomto směru moc neporadím, protože u drobáčků spíše začínám. U tohoto vím jen to, co ty. Bohužel tabulky na určování žádné nemám. Takže snad někdo jiný. I když se divím, že nereagoval ani Gregy. Možná že to jen zamluvili a na mincičku zapomněli.

korunka: Tak jsem se mrkl a podle mě to vypadá, že tlapa je součástí měsíčku. Je to sice pouze můj dojem, ale tak se mi to jeví..... Jinak se teď na nějaký čas uchílím do ústraní, nejsem teď nějak po zdravotní stránce OK, tak se pokusím dát trochu do pořádku a pak se k vám všem zase přidám a budu vám sem posílat nějaké ty moje špeky....:-)) Teď na to opravdu nemám ani čas ani myšlenky.Tak se mějte. Petr - Bigger
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.