Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Osobne nemôžem súhlasiť, uprednostním typ koruny a až potom či je dotiahnutá. Ale toto máme vysvetlené, každý má na to vlastný postoj.
Je to teda typ IX. a to mi stačí na datovanie nálezu. Pri publikácii uverejním groš ako typ IX.a/2. 😈

Sevci napsal/a:
Václav IV. je pro mne zatím španělská vesnice takže poprsím odborníky o určení mých nových přírůstků. Díky.
Obrázky:
....
a přidám foto ještě jednoho, který mám pracovně určen H IX. d/1
opravdu je trochu rozdíl v přístupu k dané typologii - a netvrdím, že já jsem ten kdo má pravdu
ale docela by mě zajímalo jak to teda je 😉
teda vlastně - promiň Archy takhle 😈
Obrázky:

Možno je to celé trochu inak a ide o nový nepopísaný variant. Hána totiž dotiahnutú korunu s perlami na rozoklaných stopkách nepopisuje a to je fakt. Sám (veľmi prezieravo) dopĺňa, že jeho typológia nie je omega, vždy sa nájdu nové nepopísané varianty, ako u Václava IV., tak aj u iných panovníkov. Ty jacx to sám vieš najlepšie.😉

..já už z těch grošů asi blbnu, ale tady dole u toho posledního obrázku (jacxův groš) si myslím, že se jedná o jednu z posledních typů Xlll. :-)) :-)) :-)) Nevím. Mně osobně určení osmiček a devítek dělá docela problémy, pokud třeba osmička nemá klasicky zahnutou spodní čelist nahoru. Prokreslené ucho mohou mít oba (dle obrazové přílohy) Nekoukám do literatury, jen mi tak pripadá ten lev :-)) :-))... tak to neber jako nic jednoznačného, asi se mýlím :-))

to korunka
grošík žel není můj
k určení - (tvoje XIII. je asi překlep myslela jsi XIV. ?)
- podle mne je to určitě typ H IX.
typické napojení levé horní a dolní tlapy pro starší variantu lva IX.
dále rozdělovací znaménka rubu a líce
s dotaženou korunou mi vychází IX. d/1
pravda je, že koruna má také (sice méně výrazně) naznačené perly na stopkách
s osmičkama a devítkama (desítkama), když není vše dobře čitelné či něco jasně charakteristického problém jistě být může
ale třeba se mýlím já a ne ty 😉

Co říkáte na tuhle minci? Krasavec, co? 😕
http://www.aukro.cz/item966007176_vaclav_iv_prazsky_gros_krasny.html

Ty vole, ako sa dabl-ju dostáva k mojim minciam? Tento groš bol môj, už sme ho tu aj riešili a predal som ho cca za liter neviem komu. Od predajcu sa mám asi čo učiť, asi som mohol rozpredať pred časom zbierku za oveľa viac prachov.
Áno, je to obyčajná šestka, ale má pekného leva z vrchnej časti aj korunu. Je to pekná mincička a mal som ju rád, ale bohužiaľ som vtedy potreboval prachy a pustil som skoro všetko. Zaujímavé koľko toho dabl-ju predáva odo mňa a pritom odo mňa nikdy nič nekúpil.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.