Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Nazdar lidi....po delší odmlce jsem tady zpět s "pokusy o určení". Tak nějak jsem proštudoval knihu a pokusím se určit tento kus....Zachovalost je mizerná, já vím, ale podle mě je určitelný.....Já jsem to odhadl na IX. b/2....A teď si mě podejte...
Obrázky:

..já se tentokrát taky moc zapojovat nebudu, páč jsem indisponována a nejspíš bych tu plkla někaý nesmysl. Hlavně je to zase Vlll. nebo lX. a ty mi moc nejdou, ale mně opět připomíná svým robusním provedením tu Vlll. ale fakt nevím. Tyhle typy, pokud nejsou jednoznačné, moc nezvládám. ..

Vysvětlím...moje mínění, že je to IX. a to hlavně podle pravé nohy, u těla je taková " baňatá ". Jiný typ takovou nohu nemá ( teda myslím...). Každopádně je to mladší typ lva, je takový větší než lvi z prvních typů. Seděl by mi i měsíček u ocasu a jeho zakončení - jak je trošku zahlý za ucho. Vím, to má i víc typů, ale suma sumárum mi to sedne na IX. Koruna...nedotažená. Tvar koruny a perla na střední lilii mi sedne na IX.b a podle toho "n" , pokud dobře vidím, by to mohlo být IX.b/2. Takle jsem si to odůvodnil.....možná jsem při vysvětlování použil né zrovna 100% pojmenování, ale doufám, že mě chápete....A Archy, díky za pochvalu, vážím si toho. Ale jak se říká...první vlaštovka jaro nedělá....počkáme si na to, jak dál budu v tom určování pokračovat....

Nikdo jiný si mě nepodá...?

Take bych se priklonil k typu VIII. Lev ma mensi mesicky na krku a je i proporcne nizsi nez u typu IX. Robustnejsi hlava bez viditelneho oka a zahnuty konec ocasu kolem hlavy mi take lepe sednou k typu VIII. Jak jiz zminoval Archypov, tak koruna u Vami zminovaneho typu IX.b by mela byt vyrazne konicky otevrena coz na Vasem grosi nevidim. Vzhledem k tomu ze na korune vidim velke perly na koncich lilii a take velkou perlu na stonku stredni lilie, muj tip je VIII.b/1.

Hmmm, díky....teď se pokusím něčím argumentovat...né proto, že bych si chtěl za každou cenu prosazovat své, ale chci to jen pochopit. Přikládám foto, kde jsem zakoužkoval důvody mého rozhodnutí o určení....Začnu u nohy...V červeném kroužku je jasně vidět detail - označený šipkami....Jediný typ IX. To pro mě bylo prvořadé. Sám jsem si říkal, že určení lva bylo nějak jednoduché. Vím, měsíčky jsou ve skutečnosti menší, ucho je jako by promáčklé a konec ocasu nejde tak za ucho jako v literatuře. Jde mi o to, do jaké míry si mám všímat detailů. Třeba u typu VIII. by vše nějak souhlasilo..teda až na detail nohy, viz šipky....a detailu ucha, které zase je jiné než u typu VIII.Mám se soustředit na převládající detaily? Upřímně, zvažoval jsem typ VIII., ale ta noha mi to nedovolila, říkal jsem si, že je to detail,který je rozhodující! koruna....Když jsem už měl lva( jasný příklad toho, že když je začátek špatný, tak je vše špatné....), dopasoval jsem si korunu....nedotažená a podle perel, ať už na střední lilii či stonku lilie, jsem určil "b"....No a písmeno "n" jsem již jen tak nějak dopasoval, protože se mi nejvíce podobalo na "2".....Takže moje otázka vlastně zní....Jak je to s těmi detaily.....Co bych měl řešit jako první u detailů, když pomineme rozdělení lvů na starší a mladší, všímání si tlap, drápů, mohutnosti,atd..... Jde mi vlastně o toho lva....nic není jednoznačné......vím, jak tedy na to? Děkuji.....
Obrázky:

Nevim jak ostatni, ale ja si pri vahani pri urceni typu (kdy urcovany gros ma znaky odlisnych typu) pomaham popsanou charakteristikou lva a koruny a take popisem zakladnich typu grosu z textove casti typologie. Pomaha i srovnani urcovaneho exemplare s fotografiemi jednotlivych typu z prilohy. Jinak na Vase dotazy by Vam asi nejlepe odpovedel autor typologie.

Jen bych chtěl ještě dodat...nechci být s nikým na nože, dohadovat se či jinak blbnout...Jen se chci naučit a pochopit určování, proto - z vašeho pohledu - budu možná nesmyslně oponovat či psát bludy, ale jak jinak to pochopit? Vážím si vašich vědomostí a teď to patří všem, né jen p. Kučerovi a patří vám můj obdiv.....Mějte se mnou trošku trpělivosti....snažím se.....

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.