Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#1671 12. 4. 2010, 15:37

Grosik Korunky bych take videl jako typ IX, nastinim co me k tomu vedlo: lev je vyssi nez u typu VIII, i ten zminovany tvar prave zadni tlapy a tela nad ni k typu IX lepe pasuje. Take drapy jsou zde vetsi nez u osmicky. Podle umisteni prave predni tlapy ktera castecne splyva s prvnim mesickem ale je jeste pred nim by prichazely v uvahu varianty e nebo f. Dotazena koruna by temto variantam take odpovidala. Na reversu jako rozdelovaci znamenko mezi GROSSI PRAGENSES vidim spodni cast sklopeneho velkeho krizku coz ukazuje na podvariantu e/1 nebo e/2. Rozdil mezi temito podvariantami je ve tvaru N ve WENCEZLAVS a tak dle jeho tvaru to vychazi na e/1. Takze ja bych si ten gros urcil jako IX.e/1.

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#1672 12. 4. 2010, 23:42

Prečítal som si všetky príspevky a teším sa koľko múdrych hláv sa tu zišlo.😉 Môžem len súhlasiť s korunkou a Kucerom, ale Bigger sa nám učí veľmi dobre a onedlho určite bude publikovať články o grošoch Václava IV. Myslím to vážne.
Ten horný Biggerov groš by som určil ako typ VIII.b/1. Mám dojem že má veľké perly na korune a ten lev mi sedí na typ VIII. (ostatné povedala korunka a Kucera).
Ten jazyk tam určite nie je, bude to naozaj vada, ktorá vyzerá ako jazyk. Pokiaľ by išlo o jazyk, lev by mal oveľa viac otvorenú papuľu a celkovo by sa jednalo o úplnú anomáliu čo sa týka tvaru leva.
Ten spodný by som určil totožne ako Kucera, IX.e/1. Máš skvelé oko chlape...😉

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1673 13. 4. 2010, 08:32

No, Archy, jsem trochu v rozpacích 😳 a to z toho, co o mě píšeš...Podle mě mi to pořád nejde a myslím, že dělám ty samé chyby...jako fixace na jediný detail a pod....z toho je špatný začátek a když je to špatně na začátku....jasně, jak to může pokračovat.... Lichotíš mi, ale publikovat články....ó to je zatím kdo ví kde a vůbec...pochybuju, že se někdy dostanu na takovou úroveň....Já budu spokojený, když si budu moct určit pár kusů ze své sbírky a možná se někdy zaplést do určení třeba těch IX. Korunky ( A že ti nejdou....😆 ).
No, ale teď ke grošíkům....Tak u toho jste mě vyvedli z omylu....díky😞 Podle čeho a jak jsem se pokoušel určit...jsem již napsal. K tomu mému, druhému prý s jazykem....Ono, v prvních chvílích jsem ho tam vážně viděl, ale máte pravdu všichni.....není tam....pouze typ XIX. má otevřenou tlamu s jazykem....a jak jsi správně podotkl Archy, na mojem by byla víc ta tlama otevřená......
No, já si jdu teď trochu spravit náladu a vyrazím si zahledat a až se vrátím, pokusím si určit nějaký schopný groš....Jak jsem koukal, tak mám asi "samé hezké plíšky".....no jo, začátečnická daň.....Takže více si všímat celkového dojmu než jednoho detailu a raději přemyšlet o něco více než doposud....
Díky přátelé......

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#1674 13. 4. 2010, 09:11

S tou tvojou šikovnosťou to myslím naozaj vážne, máš entuziazmus ktorý už z mnohých vyprchal. Je super že sa vzdelávaš a nebojíš sa so svojimi názormi a určením ísť na verejnosť, takto sa najlepšie naučíš. My sa tu v podstate učíme stále a všetci. Jacx, Kucera, korunka... všetci sú to starí vlci, ale každý z nás sa niekedy sekne, inak by sa tu nerozoberali také krásne polemiky (až do krvi 😈 ) ohľadom určenia grošov Václava IV.
Ako písala korunka, vždy je rozhodujúci celkový dojem z groša, sú groše kde na prvý pohľad trafíš typ a potom dolaďuješ detaily. Zistiť typ na prvý pohľad, to chce trochu času a nemálo skúseností, musí ti prejsť rukami určité množstvo grošov a onedlho zistíš, že ti to ide. Sám s tým mávam problémy. Toto sa nedá vysvetliť, na to sú potrebné naozaj skúsenosti a čas.
Ako hovorím, onedlho budeš macher v určovaní, osobne ti veľmi držím palce.

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1675 13. 4. 2010, 17:16

Tak jo Archy.....díky za podporu....Byl jsem si zahledat, tak nějak se i zadařilo, potom jsem si udělal bramborových placek tak na tři dny a dal se na určování...🙄
U tohoto groše jsem v zal v úvahu: oko, první řada měsíčků je znatelně menší než dva spodní, _ne_spojení měsíčku a tlapy, podle drápů, koruna dotažená a její spodek je prohlý. To vše mi napovídá typ X.a/3 ( na podvariantu 3 spoléhám jen proto, že u dotažených korun je obrácené "S" - nevím do jaké míry se na to spolehnout....😕 )....
Tak...... 😆 a teď vy, přátelé......

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1676 13. 4. 2010, 19:54

Ještě bych měl napsat, že můj původní typ byl IX.f/1....ale vzal jsem v potaz oko a horní měsíčky a proto jsem se nakonec rozhodl pro X.a/3......To pro doplnění, aby to nakonec nedopadlo tak, že to někdo z vás určí jako můj původní typ, tedy IX.f/1 a já se o tomto ani nezmínil.......A teď do mě...vlci...( to vás Archy tedy vtipně pojmenoval...😁 )...........

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#1677 13. 4. 2010, 20:59

Podle prveho dojmu bych to videl na XIV.typ.

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#1678 13. 4. 2010, 22:43

Tu by som sa taktiež priklonil k typu XIV., aj keď typy X. a XIV. sú ľahko zameniteľné, tak sa možno mýlim. Ale pár slov: Typ X. má leva veľmi podobného typu XIV., ale lev má pretiahnutú hlavu, dá sa povedať že má rovnomerný bochníkovitý tvar a hrúbka sa v podstate nemení. Typ XIV. má lev hlavu guľatú, resp. dá sa povedať akoby trojúholníkovú s vrcholmi čelo, spodná čelusť a ucho. To je presne prípad tohto tvojho groša. Ďalej sa dá ešte veľmi opatrne argumentovať napájaním spodnej prednej tlapy na telo, typ XIV. má nohu priamo napojenú na telo, kdežto groše typu X. majú medzeru. Ale toto netreba brať za bernú mincu, neplatí to vo všeobecnosti. Inak sú si títo levi veľmi podobní, ale ešte jedno "nenumizmatické" sledovanie; lev typu XIV. je "strašnejší", má naozaj škaredý pohľad.🙂
Tvoj groš by som určil ako typ XIV.c/1. Lev má spodný zub pred horným, ďalej zrejme sa jedná o vysokú korunu ešte s jednoduchými lístkami v medzerách, čiže mi to príde na variant c. Písmeno N je tupé a S správne, nie obrátené. Preto mi to vychádza na typ XIV.c/1. Ale možno sa mýlim, groš nie je úplne dorazený a ja nie som neomylný.

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1679 14. 4. 2010, 09:45

A je to tady....😕 ....Jak je vidět, mám se ještě dost co učit......A já si byl tak jistý! No nic, tak snad příště....Každopádně děkuji za snížení mé sebeůvěry...😁 😁 😁 To byl jen fór.....chce to čas a zkoušet, že?

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1680 15. 4. 2010, 17:50

Tak a jsem tady zase.....😆 Už jste si mysleli, že se jen tak neozvu, co.....?😁 😁 😁

Tak, můj další pokus....Určuju groš, u kterého jsem si myslel, že má jazyk....Ano, ten víš uveřejněný. Tak, fota tam jsou a já se do toho pustím....

Celkovou stavbou těla lva, měsíčky - postavení a velikosti a " baňatosti", zakončení ocasu za ucho jsem si určil tento typ jako VIII. ( Ještě něco, je bezzubý? Varianta to dovoluje, ale trošku mě to mate....)Co? Jestli je to už tady špatně.......👿 No i kdyby, tak tady jsou moje další myšlenky....a to koruna.... Pasuje mi na variantu "a" nebo "c"....U varianty "c" je to jasný...VIIIc/1...ale kdyby to bylo "a", tak jsem v koncích, protože groš je ve špatném stavu, nejde vidět "n" a další rozdělovací znaky...Nebo jsou, ale já je nepostřehl.....

😳 😳 🙄 😆 😆 😁 😁 😁 😁 😁 A teď vy.......A nešetřit......!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.