Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Tak jsem se take na ten Oliveruv grosik kouknul. Typ VI. je to bezpochyby jiz dle vyse zminovaneho rozdel.znamenka na reversu, kostickovaneho perlovce na aversu a tvaru ocasu. Pri dalsim urcovani jsem musel zapojit trochu predstavivost a obrazovou prilohu. Domnivam se ze grosik ma zkraceny opis TERCVS. Vede me k tomu poloha rozdelovaciho znamenka (dva krouzky) ktere je vysoko nad levym spodnim rohem koruny a take vzhledem k viditelnemu koncovemu S nemoznost poskladat uplny opis do mensi mezery. Pokud se podivate do fotoprilohy tak uplny opis WENCEZLAVS TERCIVS ma rozdelovaci znamenko vzdy na urovni leveho rohu koruny a nebo jeste nize.
Pokud tedy pripustime ze na grosi je s nejvetsi pravdepodobnosti zkraceny opis TERCVS, mame na vyber z variant d/4-5 a e/3. Zbyva rozhodnout ma-li koruna perly na koncich lilii male nebo velke. Ja se domnivam ze velke a tak bych gros urcil jako VI.e/3. Souhlasi i ozdobne O v GROSSI ktere tam vidim a take poloha mesicku ktere nejsou tak nalepene u ocasu (zvlaste horni rada na krku) jako u lva varianty d.

...podle me to zajimave je to A bez driku, tak jak pises Korunko... coz videl i Archy, ale uvidime, co jeste napise, pokud napise... spis by me zajimalo, jak moc presne si kdo dovolite to urcit...

hmmmm... Kucera... zajimave🙂 diky, prohlidnu si to doma s knihou, pravda je, ze sem se roztahanosti opisu podivil, ale myslenkove sem to nedotahl dokonce...

Aha, tak to A jsem tak nějak zavrhla. Když kouknu na některé, kde ten opis je celkem zřetelný, tak ten dřík ( příčka) je posazena hodně dole, téměř na patkách písmene. Když si zvětším ten tvůj grošík, tak tam náznak příčky, vidím. Jinak k přesnému určení, viděla bych to na c nebo d. Netroufnu si odhadnout, co je to za korunu. Pokud se kouknu do obr. přílohy, může být podobná oběma a moc na ní není vidět. Jinak dedukce Kucery je také zajímavá, ale mám ve sbírce jeden grošík, který ty krožky má také takto vysoko a ten opis se tam poskládal, i když tady ty písmenka jsou dost roztahané. Je to škoda, pokud je to ta varianta d. varianta E ne, ta má menšího lva s větší hlavou a tady vypadá na štíhlého lva s malou hlavou... snad... 😲 😁

Á tak jak koukám, tak jsem to tedy pohnojil.....😞 Koukám, že na tuhle vyšší ligu já zatím nemám..Toho A jsem si všiml, ale nijak jsem to neřešil..... No, budu zticha a počkám si, co z toho vyleze...máte ale mou podporu....Koukám a nasávám informace.....😳

tak jsem to prokoumal... zkouknul jsem fota vzadu v knize - dvojtecka pri uplnem opisu zacina "kousek pred rohem zakladny koruny", tedy je to kousek za... uprimne mam pomalu problem si predstavit, jak se tam narve i to TERCVS... Trosku verim, ze ty maly perly by byly patrny, resp. aspon ta jedna, takze to me vede k typu VI e s velkejma perlama... no a lev - jak rika Archy - u toho d je, jak kdyby ho kop nekdo do prdele - vic prohnutej... tady me to neprijde, takze bych se taky priklanel k VI e/3, jak urcil Kucera... ale ma-li nekdo jeste neco k tomu, za uzavrene to nepovazujme🙂

tak se po čase také zase zapojím
k Oliverovu grošíku
typ VI. nezpochybnitelnej - předevš. rozdělovací znaménko na rubu
řada potřebných detailů bohužel není patrná
ale dle postavení těla lva, tvaru hlavy jak jej tuším a podle horních měsíčků hřívy bych to viěl na variantu e, f
tomu myslím odpovídá i koruna krajní perly sice nevidím, ale na stopkách myslím nebudou
jestli má lev v dolní řadě 3 nebo 4 měsíčky asi určit spolehlivě nelze
takže H VI. e.f
(i když to uspořádání měsíčků hřívy - ono těch měsíčků mnoho vidět není, ale ten prostor který tam pro ně je - nebo spíše není - odpovídá podle fotopřílohy spíše variantě f - ale to opravdu nepotvrzeně)
Oliver nám pak prozradí co jsme přehlédli

jacx dik🙂 ty mesicky sem nevykoukal... bylo by to fajn... s tim R nevim... ze je divne, to je... ale koukni treba na str. 160 na V. k/1... jinak tech R bohuzel v knize moc citelnych neni... no nevim... ideal by byl, kdyby mel nekdo neco podobneho...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.