Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Tak ten poslední už bigger určil a já s patnáckou mohu jen souhlasit. Nemám u sebe knihu na bližší určení, takže více se do toho pouštět nebudu. Závidím!!!! Patnáctku zatím nemám a asi jen tak mít nebudu😞 😞 😞
Zatím jsem žádnou nepotkala a jedné jsem se omylem zbavila, když jsem začínala 😞
Ten výše- jestli nemá zuby, tak ho bigger netrefí na variantu, páč by to byla ta, o které jsme se bavili na str. 57 (od mého přízpěvku s fotkami dvou grošů)
Bigger- ty se tam nekoukej a snaž se :-))

ja ti korunko nevim... uplne stoprocentne bych ho za bezzubeho neprohlasil, i kdyz tam nejake prokazatelne stopy zubu nevidim... jsem na vazkach...

to vubec nemusis... ja uz nevim jak, ale mam ho nejak urcenej a moc sem nad tim pak uz nepremyslel - coz byla mozna chyba... naopak budu rad, kdyz se to potvrdi / vyvrati...

Bigger napsal/a:
Jacs: Že by XV.e/1........? .......
H XV.e souhlas - obraz lva a koruny sedí
ale opisy jsou trochu odlišné:
- na líci v BOEMIE je velmi pravděpodobně M2 s překříženými dříky
- na rubu A v PRAGENSES je A2 má horizontální dřík nemá převislé patky
takže asi další varianta H XV.e

Tak mám trochu času...koukám na korunu- dotažená, mírné prohlá, vnímám i vnitřní lilie, mezi gratia a rex je růžice- čtyřlistý květ.....pokouším se dopasovat celkový vzhled lva k nějakému....😕 Co ta čelist? Marně přivírám oko a koukám do knihy...jsou i typy, kde by ta čelist možná i pasovala..Ale jak jsem již řekl....: nejvíc mi to pasuje na VI. řadu podle ocasu, ale tam se nechytám, viz koruna, čelist, znaménka v opisech........👿 Raději to vzdám a poučím se, než plácat blbosti a jen se trefovat...😐

Jo, Korunko....fakt se snažím ale asi mi něco uniklo....asi musím ještě víc cvičit oko....😲

Bigger- podle koruny poznáš, zda se jedná o mladší nebo starší typ groše. Pokud je koruna dotažená- tu mají groše až od poslední osmičky výše, proto Vl. to být nemůže. Velké písmo, horní tlapa není spojená, takže připadá v úvahu X. a výš. No a pak to rozdělovacíznaménko. Toto mají přeci typy XlV. Pak už stačí jen určit podle koruny- zda má složené či jednoduché lístky a hlavy lva variantu. Kdyby byla bezzubá, tak bych to viděla na XlV.k- nová varianta, již podchycená, s obráceným S. Ale pokud zuby má, bude to jedna z variant výše.

Ten prostřední - poznáš především podle hlavy lva. Po pravdě mi díky oku hodně připomínala spíše typ Xl., ale N ve slově Vencezlavs by hovořilo spíše pro variantu Xlll. Takže to vypadá na Xlll. která má ale navíc licousy Ale za toto určení bych ruku do ohně nedala, protože ta hlava vypadá jako mix mezi typem Xl. až Xlll. V obrazové příloze ale jedna Xlll. také tyto licousy má, tak sázím na ni.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.