Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1811 20. 5. 2010, 07:20

Olivere...koukl jsem na leteckou poštu a přikláním se k Jacxovi... Myslím, že přišel i o tý druhý zuby....😉

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1812 20. 5. 2010, 12:56

Jacx- ještě jsem zvažovala poslední čtrnáctky- l a n, ale ty mé jsou jiné .. (l má kapkovité oko, ale ne tak zřetelné licousy, n má velké licousy ale ne kapkovité oko - tak vypadají ty mé groše doma) Takže když jsem je srovnala s nimi, tak se tento liší. Na druhou stranu to nevylučuji. Sama jsem dost váhala a za tu třináctku bych ruku do ohně nedala.. Ale jistotu, díky těmto okolnostem, v určení fakt nemám :-))

K tomu prvnímu- na spodní čelisti zuby nevidím. Na horní si jistá nejsem.

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1813 20. 5. 2010, 13:09

..musela jsem si dojít pro knihu a kouknout se na ten druhý znovu- Nemohu si pomoci, ale ty pozdější čtrnáctky jsem musela vyloučit, protože je tu vysoká koruna s jednoduchými liliemi (pokud to opravdu dobře vidím) a to pozdní čtrnáctky nemají. Takže pořád bych to typovala na něco od Xl.-Xlll. Ale třeba mám halucinace😁 😁 😁 😁 Jak jsem psala, za určení tohoto groše bych ruku do ohně rozhodně nedala 😁 😁 😁

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#1814 20. 5. 2010, 13:17

ja ted aspon nemusim mit mindraky, ze sem mel oba zrejme urceny spatne...🙂

korunko, dik, ze jsi tomu venovala tolik pozornosti... ty urcite jeste na neco prijdes🙂

jacx, dokazes teda prosim rict neco konkretniho k ty dvojce? ja uprimne sem mel taky pocit konec tech 14-tek (specifikovat nebudu), ale zkusenost me naucila poslouchat, co korunka rika😃 je to sice zenska a ty ja neposloucham, ae ona dost casto vi, o cem mluvi...

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1815 20. 5. 2010, 13:26

Oliver -😁 😁 😁 se sem tam i strefím 😁 😁 😁 Né, u tohoto si fakt jistá nejsem a je dost možný že jsem mimo!!! Ale jestli to je nízká koruna se složitýma liliema, tak to ta pozdní čtrnáctka bude. Mně se ta koruna nějak nedaří identifikovat, takže v tomhle případě máte určitě pravdu vy. Pokud by byla vysoká s jednoduchými, pak by to muselo být něco kolem té Xl.-Xlll. Takže to snadno rozsoudíš ty, až ho pořádně projedeš pod lupou. Tady v tom případě nevylučuji halucinace 😁

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#1816 20. 5. 2010, 14:14

lilie jsou podle mě složitý
oko lva podle mě také není kapkovité, ale kulaté a vede z něj taková čárka kapkovité u XI. nebo XII. vypadá myslím trochu jinak

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#1817 20. 5. 2010, 20:05

Já si také čím dál víc začínám myslet, že máte pravdu vy dva. A vůbec, že se ani nezapojuje Patason?

Profilový obrázek
Bigger

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2010

#1818 20. 5. 2010, 20:18

Jsem s vámi....ale držím se stranou.......😐 Raději....

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#1819 20. 5. 2010, 20:36

Oliverovi groše - já bych je určil takto:
č.1 H XIV. k
č.2 H XIV. m/1 - podle lva, písma, složitých lilií v koruně, pravda koruna vypadá spíše jako vysoká ?

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#1820 21. 5. 2010, 01:46

jacx, diky... reknu to tak. kdyz jsem to sem daval, myslel jsem, ze ty grose by mohly byt oba stejne a to H XIV. d/1...

ze jsou obe XIV-tky jsem usoudil rekneme podle celkoveho vzhledu a nijak zvlast jsem o tom nepochyboval...

U jednicky sice neni N citelne, ale jeho konec na tupe nevypada. Proto jsem starsi typy nez XIV neuvazoval (u XIII a/1 sice muze byt typecke N, ale lev by musel vypadat naprosto jinak). Dokonce i starsi XIV maji tupe N a tak v uvahu pripadaji az XIV od var. b/2. Tak jsem pomerne rychle dospel k XIV d/1 - lev je bezzuby a S je obracene... U var. k/1 jsem nenasel obracene S a tak jsem ji zavrhl, protoze jsem zapomnel, ze se tady diskutovala ta nepopsana...

U druheho grose je dobre videt obracene N a S, bezzuby lev ma naznaky licousu a srovnavanim jsem dosel k temuz typu s tim, ze ma odlisnou (vysokou) korunu typu 6 (u jednicky sem to typoval na nizkou korunu typu 7).

uprimne nejsem moc schopny argumentovat ani pro, ani proti... jedine, co mi vadi na tom m/1 jsou ty zuby...

s ohledem na nove nabyte dojmy bych se ted klidne nechal ukecat, ze obe jsou nejake nepopsane var. XIV k

prikladam jeste detail te dvojky...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.