Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

korunka: Diky moc za urceni. Kde presne je ten dvouraz patrny a o jakem malem otocenem mesicku je rec? Jinak nedochazi pri dvojrazu spis k tomu, ze je tam jakoby o par mesicku vic (viz ten omyl s devitimesickovou "variantou") ? Nejak si nedokazu predstavit, jakym zpusobem diky dvojrazu mesicek zmizi a to v okoli pomerne ostre vyrazenych casti.
Jinak s tou chyborazou u tretiho grosiku souhlasis?

Kouknul jsem se na prvni grosik a musim souhlasit s Korunkou - H.IX.d/?
Co se tyce mesicku tak prava predni tlapa "vyrusta" z prveho mesicku druhe rady. "Chybejici" mesicek ve spodni rade vlevo neni sice pri 150nasobnem zvetseni videt ale pri celkovem pohledu na minci si myslim ze tam jeho sotva zretelne obrysy vidim, je takrka nevyrazen at uz zanesenim razidla a nebo vlivem nerovnosti strizku.

Kucera: na tom prvním detailu jsem si taky říkal, jako by byl ten dolní měsíček opravdu vidět, ale je to spíš zrakový klam, normálním okem ani při vyfocení na větších detailech nebo celé minci vidět není. Takže pokud tam měl být, asi bylo razidlo vážně zanesené. Jinak předpokládám, že ta dříve zmíněná varianta s 4mi měsíčky v horní a 3mi je nějaký jiný typ?
Přiznám se teda že nedokážu rozpoznat ani ten horní měsíček, který by měl vyrůstat z tlapy - při žádné úrovni zvětšení. Ale pokud jinak vše odpovídá určenému typu, tak tam asi bude🙂

..k tomu prvnímu malému měsíčku- špatně jsem to pochopila 😁 myslela jsem, že si myslíš, že je otočený, ale ty jsi mluvil o něčem jiném... on totiž jako otočený i vypadá, ale to je jen optický klam a pokud ano, tak je to způsobeno dvojrázem. Takže to jsem omylem komentovala něco jiného, než jsi se ptal. toho si nevšímej 😁
Ten velký měsíček je spíše nedoražený a byl tam.
Na fotce jsem načrtala, jak si myslím, že ty velké měsíčky jsou podle toho, co vidím na fotce (podle stínů) a také kde je patrný ten dvojráz.
[

Připadá mi to vidět i tady, je tam tmavý stín .. (na tom tmavém místě je červená linka, tak se mrkni na tu tvou neupravenou fotku)
[

Díky všem za názory a určení grošů. Ty chybějící měsíčky subjektivně vidět moc nejsou (až na tu jednu úroveň zvětšení u dolního), ale asi tam budou🙂
Mohl by se ještě někdo vyjádřit k té chyboražbě u toho třetího groše? Myswlím si, že to I v TERCIVS už by se tam nevlezlo, takže je tam TERCVS, ale chtěl bych si to potvrdit.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.