Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Ahoj lidičky. Mám tady jeden grošík...spíše jeho zbytek, ale když jsem se podrobněji díval, tak jsem narazil na tu značku....teda...je to značka? Co vy na to? Jinak grošík jsem určil přibližně jako V.-VI. Vím, z těch fotek toho není moc vidět, ale jde mi hlavně o tu tečku.....
Obrázky:

Nikdo....? Prosím, pomozte mi to rozlousknout......😳

konečně trochu času na něco více, než jenom číst příspěvky ostatních
to Bigger:
grošík je trochu hůře čitelný, ale něco se dá 😉 :
dle tvaru levé zadní tlapy a dle napojení ocasu lva nikoliv na tělo, ale na poslední měsíček dolní řady hřívy, je to typ H VII.
tomu odpovídá i písmeno N - typ VII. má poprvé N13 - tupé, oblé - a to vidím na tomto groši ve WENCEZLAVS
koruna má perly větší přímo na koncích lilií
takže H VII. a/2-4
(úplně 100% si nejsem jist zda ocas lva jde z posledního měsíčku hřívy - to se mi zdá pravděpodobnější pak H VII. a/2-4, nebo z prostoru mezi posledním a předposledním měsíčkem pak H VII. d/1,3 - rozdělovací znaménka rubu k rozlišení mezi variantami nejsou patrná)
ta tečka, kterou máš zakroužkovanou podle mne nic neznamená

Len zbežný postreh, nie som momentálne pri literatúre. Osobne by som to neurčil ako V.-VI., tento lev má oveľa väčšie drápy. Podľa malých mesiačikov (zdajú sa mi veľké) by som to tipoval skôr na typ IX. A čo sa týka tej "značky", som presvedčený že sa nejedná o žiadnu značku, skôr vada razidla. Veľa podobných guličiek už sme pozorovali na grošoch Václava IV., určite to nebolo vyrazené zámerne.

Přátelé, díky za postřehy, jen pro vysvětlenou: ani jsem neřešil typ groše, tu V.-VI. jsem si jen ledabile určil, spíše jsem se soustředil na tu tečku.....No, škoda, že nic neznamená.....už jsem si myslel.....ale to snad příjde, že se mi dostane do ruk něco zajímavého...
Jacx: ocas opravdu nevychází z těla, sice ho mám v ruce, ale připadá mi, že vychází z měsíčku......

Nedá mi to a ještě se na chvíli vrátím k té tečce....Vada raznice? Přemýšlel jsem o toma pokud je to vyražené razidlem, jakžto to chyba razidla, tak malá úvaha....to znamená, že ta tečka ja na razidlu jako " díra "...je to tak? Jak může vzniknout na razidle taková pravidelná - celkem - díra??? Pochopím, když se kousek raznice ulomí...to vypadá nějak jinak....nepravidelný lom, okraj....máte nějaké kousky, kde je jasně vidět ulomená raznice? já prostě asi nedokážu příjmout fakt, že nejde o nic zajímavého.....či o značku...😕

Mincu razenú so zlomeným razidlom asi neuvidíš, zlomené razidlá nemohli raziť, preto boli nahrádzané. Ale neviem či sa správne rozumieme...
A ten fakt že sa nejedná o nič zaujímavé iba vadu razidla zrejme budeš musieť prijať, naozaj sa nejedná o nič zaujímavé. Razidlo už bolo veľmi opotrebované a jednoducho na ňom bola malá priehlbina kruhového tvaru, ktorá vyrazila túto anomáliu. Veľa grošov Václava IV. nesie podobnú anomáliu a nie sú to značky. Vtedajšie razidlá boli nekvalitné a fakt, že na razidle je poškodenie ktoré vyráža malú "značku" jednoducho ignorovali.
Ale je na tebe či ten fakt prijmeš, alebo ten útvar budeš považovať za značku.😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.