Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#3341 24. 7. 2012, 15:42

Typ XIV. to podľa mňa nebude. Ako hurley spomínal (veľmi správne), nesedí tvar malých ľalií v medzerách koruny, pričom stojaté ľalie sú pre pätnástky charakteristické. Vôbec nesedí ani typ leva - lev na tejto minci nie je taký mohutný, nesedí tvar hlavy (o výraze "tváre" ani nehovorím😉), drápy sú tu malé a nenápadné, na type XIV. naopak, nesedí tvar mesiačika pred rozdelením chvosta. Jediné čo typ XIV. s týmto majú spoločné, je základný tvar koruny a pravdepodobne 4 malé mesiačiky v hrive leva, ostatné nesedí.

Túto mincu by som ťažko zaradil do konkrétneho atypu, ja by som skôr povedal, že sa jedná o nepopísaný atyp. Treba si uvedomiť aj ako Hána tvoril typológiu - sám písal, že pri atypoch neraz vychádzal z dvoch (!!!) zachovaných exeplárov. Ide o to, že nový základný typ sa vyprofiluje skutočne ťažko (častejšie obrazové - ešte častejšie opisové varianty), častejšie sa nájdu nové typy atypov, ako je to zrejme aj v tomto prípade. Bolo by veľmi čudné, keby sa každý nový atyp dal napasovať do niektorého konkrétneho typu Hánovej atypickej rady, aj keď sa to občas ukazuje, novo popisované atypy (korunka...) ukazujú skôr na nové typy atipickej rady...

Aby som to celé zhrnul, podľa môjho názoru v totmo prípade ide o atyp, ktorý Hána v čase publikovania typológie nepoznal (možno je neznámy doteraz).

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3342 24. 7. 2012, 15:56

takovych nezapadajicich atypu bude v budoucnu jiste vice. nejedna se o bezne razby a i kdyby Hana cekal dalsich 10 let, nez to posbira dohromady, mozna by jich 5 novych pridal, ale jen by to vydal, objevily by se dalsi... a to plati i v pripade mnohem beznejsich a sledovanejsich razeb, nez jsou takove grose.

ja zde pripomenu take jeden atyp, ktery neni zarazen, uz tu kdysi i probehl. minuly tyden jsem delal trosku poradek v grosich a nejakou tu zakladni metrologii (spojil sem to se zpracovavanim jednoho nalezu). prekvapiva je jeho vysoka hmotnost (temer 3,3 g a pomerne slusna ryzost urcena hydrostaticky - pres 400/1000). zatim neopublikovano, takze detailni informace vynechavam.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3343 24. 7. 2012, 15:56

Díky Archymu za vyčerpávající příspěvek. Vypadá to tedy na zajímavou raritku.. Věnuje se někdo v současnosti studii těchto atypů? Rád poskytnu kvalitnější foto, zvážím atd..

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#3344 24. 7. 2012, 16:46

...před chvilkou jsem stávala a za chvilku zase mažu do práce, takže nestíhám. Groš je to dost zajímavý, korunou mi připomněl groš Ladislava Pohrobka, pokud si ho vybavuji dobře. Každopádně hodně zajímavý kousek, ale také se na něho pořádně kouknu až zítra večer.

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3345 24. 7. 2012, 17:20

Docela zajímavé jsou taky tři nebo čtyři bodance na různých místech groše, jakoby od nože či dýky, že by někdo tehdy zkoušel ryzost bo se mu groš nezdál? To je ale spíš jen taková pohádka🙂

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#3346 25. 7. 2012, 18:57

..tak jsem se konečně dostatla k tomu groši- pěkný a zajímavý kousek. Myslím si, že by to dle písma mohla být oficiální ražba, dle koruny a lva sedí na patnáctku, i když lilie v koruně jsou dolů a tento tvar je spíše u posledních patnáctek a tedy se tvarem podobá PG Ladislava Pohrobka (krom těch lilií). Jisté tedy je, že pochází z doby buď na konci vlády nebo po Václavově smrti. Jak ho zařadit? Atypické ražby se od základních typů liší v kresbě koruny či lva. To zde neplatí, protože obojí se hodně podobá právě typu XV., alespoň těm, které jsem měla možnost vidět, takže si myslím, že nejde o jasný atyp, ale spíše něco podobného právě té patnáctce. Některé patnáctky, které jsem viděla měly lilie v koruně také tak spíše na půl, lev byl téměř totožný. Všechny byly nedbale raženy, dokonce v opisu u jedné byla chyboražba TERCVS, pokud si to pamatuji dobře. Bohužel jsem si jej nevyfotila 🙄 Takže bych se přikláněla k názoru, že jde spíše o variantu podobnou k typu XV. ale jsou to jen dedukce.😉

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3347 25. 7. 2012, 20:36

Díky za reakci korunko😉

Pro Tvoji tezi s oficiální ražbou to písmo opravdu hraje svoji roli, je zde i specifické písmeno L, které je vepředu vysoké a vyskytuje se pouze u XV.typu, nebo pak u vzpomínaných grošů Posthumuse.
Koruna by teoreticky mohla být taky XV., tedy až na ty lilie.

Ale s tím lvem je prostě problém, není tak robustní, hlava je úplně mimo nějaké chápání🙂 , ucho je malé, chvost končí relativně nízko a měsíček před rozdvojením chvostu taky neodpovídá XV.

Dále ta rozdělovací znaménka mezi jménem panovníka.. Dvě malé tečky..

Zcela jasné je asi jen to a na tom jsme se shodli všichni, že se jedná o nepopsaný (a)typ z období cca 1415-1423.

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#3348 25. 7. 2012, 20:45

Podľa mňa to pätnástka nebude, ako som písal vyššie, ale netvrdím to na 100%... len na nejakých 94%...😉

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#3349 26. 7. 2012, 10:15
Díky za reakci korunko😉 Pro Tvoji tezi s oficiální ražbou to písmo opravdu hraje svoji roli, je zde i specifické písmeno L, které je vepředu vysoké a vyskytuje se pouze u XV.typu, nebo pak u vzpomínaných grošů Posthumuse. Koruna by teoreticky mohla být taky XV., tedy až na ty lilie. ...

..lev se mi zdá v pořádku až na to, že měsíčky jeho hřívy se zdají být maličko menší. Jinak hlava lva mi připadá v pořádku, jak jeho ucho a pod., licousy nebývají u hlavy lva u patnáctek vždy vidět, takže při srovnání s tabulkou to může skreslovat.
Co se týká těch dvou teček, tak to není nic neobvyklého. Dokonce když se mrkneš hned na foto na druhou patnáctku v knize, uvidíš je tam také. Lva z první fotky nebudu ani komentovat, u něho bych si také nejspíš myslela, že jde o atyp, a přitom je to patnáct XV.a
..ale hlavně mi připadá, že je groš pootočen a ještě k tomu stižen dvojrázem, proto jsou některé jeho části deformované. (pokud to není opravdu způsobeno rytcovou chybou) Ale samozřejmě nic netvrdím, jen je to má domněnka, třeba špatná 😉

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#3350 26. 7. 2012, 10:19

..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.