Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

..také mi koruna připadá spíše menší, takže bych to také viděla na b. Opět je velmi zajímavé, jak má lev protaženou hlavu, jako desítka. První varianty čtrnáctek to mají, a proto se to někdy, pokud nejsou vidět některé důležité znaky, docela plete. (ale teď koukám, že tomu protažení ještě navíc pomohl i dvojráz)

Tak a ještě k písmenu M u té XV..
Bohužel není v mých současných silách to detailněji nafotit než takto.
Nevím, nejsem v technologii středověkých ražeb odborník, ale nějak mi nejde do hlavy, jakým způsobem by došlo k nedoražbě té jedné příčky, když oba "sloupy" písmene M i jedna příčka jsou pěkně vyražené.
Obrázky:

Hurley napsal/a:
... ale nějak mi nejde do hlavy, jakým způsobem by došlo k nedoražbě té jedné příčky, když oba "sloupy" písmene M i jedna příčka jsou pěkně vyražené.
Úplně jednoduše, tu příčku tvoří na raznici jen úzká štěrbina a ta se prostě zanesla ucpala nějakým čurbesem. Je to nejběžnější závada při ražbě mincí, možná i dnes.

Přesně tak. Hlavně hned na té první fotce "stín", který připomíná druhou příčku, i vidím. Jde jen o to, zda to není jen má halucinace, ale náznak mi připadal i na fotce na předešlé straně. Každopádně zda tam opravdu byla či ne, to asi zůstane jen na našich domněnkách.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.