Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Proč si to myslím- např. ta má devítka (první mince na obr.) koukneš-li na tu mezírku u S, zjistíš, že je velmi nepatrná a úzká. To znamená, že na razidle je v podstatě v tomto místě velmi tenký výstupek kovu. Když vezmu v potaz tlak na toto tenké místo při ražbe a počet mincí vyražených jedním razidlem, je velmi pravděpodobné, že se časem tento tenký výstupek na razidle odlomí. Tím štěrbina zanikne a vznikne slité S. Vzhledem k tomu, že je to vada na razidle, je jedno, jak výborně jsou groše zachovalé.

Archy- právě že to co jsi napsal je omyl- upozorňuji, mluvím o vyšších typech, u nižších jsem to nesledovala. Právě že ta S jsou velmi podobná, ne-li shodná. Jak by jsi pak vysvětlil, že jsou např. na jednom exempláři ve vnitřním opisu S- jedno slité a druhé neslité? Že by použily dva různé puncy? Možné to je. Není však pravděpodobnější, že se tato tenká část v razidle prostě vylomila?
..teoreticky takto nějak..
Důkazem by mohla být fotka takového groše, nemáte jej někdo?
Obrázky:

Súhlasím s tým, že niektoré S mohli byť pôvodne otvorené, určite však nie všetky. Zaujímavé, že Hána sa týmto vôbec nezaoberal a určite videl (podľa materálu ktorý citoval) tisíce grošov. Pokiaľ sa bavíme o tom, že niektoré groše mohli skutočne mať otvorené písmená S a netvrdíme kategoricky že sa jednalo o všetky vyššie typy, tak som samozrejme ochotný pripustiť, resp. predpokladať, že máš pravdu. To že písmená S na averze sú rovnaké by som na tvojom mieste netvrdil, mám nafotených pár mincí, ktoré hovoria opak. Samozrejme hovorím o vyšších typoch IX., X., XIV. Niektoré S-ká sú naozaj dosť rozdielne. Pokiaľ sa mi podarí, hodím sem ešte dnes tie fotky, ale je toho naozaj dosť a som viazaný jednou prácou, ktorú momentálne píšem - snáď sa mi to ale ešte dnes podarí a hodím to sem.
Čo sa týka toho samotného otvoreného písmena S, určite som to nebral nikdy za nejakú raritu a táto diskusia ma nasmerovala správnym smerom, aj doma som našiel pár mincí vyšších typov s podobným problémom v písmene S. Ak mi to čas dovolí, hodím sem dnes aj tieto fotky a uvidíme.
Keď to zhrniem, tak by som to formuloval asi takto:
Uznávam, že mnohé (alebo lepšie niektoré) varianty vyšších typov mohli mať pôvodne otvorené písmená S na averze.
Neuznávam, že by sa jednalo o všetky varianty vyšších typov (tu idem zhodne s tebou).
Neuznávam, že by proporcie písmen S na vyšších typoch boli rovnaké, ako doložím fotografiami.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.