Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3631 18. 2. 2013, 21:11

P.S. Můžu si fotky Tvého groše uložit?

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3632 18. 2. 2013, 21:20

ulozit si to muzes naprosto samozrejme (to ostatne plati pro vsechny me fotky zde a vsechny uzivatele), ale pro pripadne publikovani az po domluve (ono by se u rady fotek mohlo stat, ze by se pak publikovalo duplicitne). jinak nevim, jestli sis vsiml, ale v souboru co jsem ti poslal je taky jeden takovej divnej, kerej ma to tercius zkomolene (mrkni na 34)

btw. posilam ti fotky pres mail v plnem rozliseni

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3633 18. 2. 2013, 21:40

Díky moc za fotky, zatím čistě jen pro osobní potěchu, v jiném případě se samozřejmě ozvu.
Jojo č. 34 má velmi zvláštní písmo, někdo tehdy moc bumbal, protože přirozené mi to fakt nepřijde, napadlo mne falsum, ale ryzost je standardní jak koukám.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3634 18. 2. 2013, 22:31

ono ty ryzosti mohou byt diskutabilni (nejvic EDS, RFA - to vubec nic nerekne samo o sobe), ale pokud vyjde u techto razeb takto dobre hydrostatika, tak se k tomu vazne da prihlizet (pokud to neni pokovene amalgamaci - coz zde se nezda - nicmene neni zaruceno)

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3635 18. 2. 2013, 22:40

Jo podívej se sem pro porovnání Tvého kusu výše..
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vaclav-iv-_post_-207781#post207781

A dole je pak vlastně i ten Tvůj zvláštní zmetek🙂

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3636 18. 2. 2013, 22:58

jo, jsou tam podobne rysy, rekl bych, ze prace stejneho rezace, kolky ale identicke nejsou

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3637 19. 2. 2013, 00:46

tak jsem ho trosku napatinoval, mozna si s nim jeste v budoucnu trochu pohraju (ta porozita strizku zpusobena nevhodnym cistenim je pri patinovani problem), nicmene slo mi o zvyrazneni detailu a to se podarilo. navic se ukazalo, o co slo pri cisteni mince - na reversu v oblasti spodni casti lva bylo nejspis neco nalepeno - "prikorodovano" (nekdo to zkousel zrejme i mechanicky, jsou tam patrne ryhy). tezko nyni soudit, ale zrejme se jednalo o klasicky pripad nevedomost + netrpelivost = pouziti agresivniho prostredku. nastesti mince to jeste jakztakz ustala a me radost dela.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#3638 19. 2. 2013, 08:44

K tomu opisu, na tyhle groše mám jednu teorii. Dle mého názoru se už typ XV. razil po smrti Václava. Všimla jsem si u nich hned několika faktů, podle kterých bych groše zařadila do dvou skupin- groše s pěknou kresbou koruny i lva a dobrou ražbou a druhá skupina- groše s chaoticky poskládaným písmem, nedbalé ražby a chyboražbami. Jediné co mne teď mrzí, že jsem si fotky grošů z tohoto období neschovávala. Zajímavé je, že ta má druhá skupina grošů byly spíše mezitypy, nebo přechodné typy, mezi posledními čtrnáctkami a prvními patnáctkami. U mnohých z nich byla koruna s liliemi uvnitř koruny složenými směrem nahoru, ale tvarem ještě mohla připomínat čtrnáctkovou. Vždy byl u nich skomolen opis- především v titulu panovníka, většinou zněl Tercvs, přesně jako zde. Nebylo podobné jen skomolení, ale i tvar písma, přesně, jako to má tento groš. Co je toto ale za groš nevím a rozhodně z tohoto stavu nechci tvrdit, že je to on. Dle dotažené koruny a divného lva, není. Jen chci poukázat na velkou podobnost písma. Bohužel bez fotek je to jen plácání bez důkazů :-(

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#3639 19. 2. 2013, 09:34

ono tady je to TERCIVS cele (i je pres v resp. opacne a s uz pres krizek), jen si to ten rezac velmi spatne rozpocital (no asi tam naky promile mohlo hrat svoji roli). pravdepodobnost, ze se jedna uz o razbu posmrtnou je i dle meho laickeho nazoru docela vysoka - prece jen predchozi razby maji i pres urcite "problemy" radu shodnych rysu a vyvoj obrazu je nenasilny a postupny. u techto si dovolim rici, ze se jedna o zmenu vyraznejsi. nicmene je mozne, ze nemam dostatecny odstup a divam se na to se zbytecnym zaujetim.

Profilový obrázek
Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

#3640 19. 2. 2013, 10:11

Všimněme si i zvláštní tlamy lva a jeho ocasu, který končí na úrovni prostřední řady měsíčků. Takový lev není vyobrazen v Hánově typologii, ale není to žádný ojedinělý typ, jak jsem psal, fotek kde se tento tvor objevuje mám více + ten co jsem sem dával v létě. Na základě ikonografie taky soudím, že se jedná o posmrtnou ražbu, jen teoreticky by to mohla být dokonce jedna z prvních prací řezače želez který pak řezal Ladislava Pohrobka a Jiříka z Poděbrad - tedy alespoň groše s jejich jménem😃
...tedy práce Jana zlatníka...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.