Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

ulozit si to muzes naprosto samozrejme (to ostatne plati pro vsechny me fotky zde a vsechny uzivatele), ale pro pripadne publikovani az po domluve (ono by se u rady fotek mohlo stat, ze by se pak publikovalo duplicitne). jinak nevim, jestli sis vsiml, ale v souboru co jsem ti poslal je taky jeden takovej divnej, kerej ma to tercius zkomolene (mrkni na 34)
btw. posilam ti fotky pres mail v plnem rozliseni

ono ty ryzosti mohou byt diskutabilni (nejvic EDS, RFA - to vubec nic nerekne samo o sobe), ale pokud vyjde u techto razeb takto dobre hydrostatika, tak se k tomu vazne da prihlizet (pokud to neni pokovene amalgamaci - coz zde se nezda - nicmene neni zaruceno)

Jo podívej se sem pro porovnání Tvého kusu výše..
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vaclav-iv-_post_-207781#post207781
A dole je pak vlastně i ten Tvůj zvláštní zmetek🙂

jo, jsou tam podobne rysy, rekl bych, ze prace stejneho rezace, kolky ale identicke nejsou

tak jsem ho trosku napatinoval, mozna si s nim jeste v budoucnu trochu pohraju (ta porozita strizku zpusobena nevhodnym cistenim je pri patinovani problem), nicmene slo mi o zvyrazneni detailu a to se podarilo. navic se ukazalo, o co slo pri cisteni mince - na reversu v oblasti spodni casti lva bylo nejspis neco nalepeno - "prikorodovano" (nekdo to zkousel zrejme i mechanicky, jsou tam patrne ryhy). tezko nyni soudit, ale zrejme se jednalo o klasicky pripad nevedomost + netrpelivost = pouziti agresivniho prostredku. nastesti mince to jeste jakztakz ustala a me radost dela.
Obrázky:

K tomu opisu, na tyhle groše mám jednu teorii. Dle mého názoru se už typ XV. razil po smrti Václava. Všimla jsem si u nich hned několika faktů, podle kterých bych groše zařadila do dvou skupin- groše s pěknou kresbou koruny i lva a dobrou ražbou a druhá skupina- groše s chaoticky poskládaným písmem, nedbalé ražby a chyboražbami. Jediné co mne teď mrzí, že jsem si fotky grošů z tohoto období neschovávala. Zajímavé je, že ta má druhá skupina grošů byly spíše mezitypy, nebo přechodné typy, mezi posledními čtrnáctkami a prvními patnáctkami. U mnohých z nich byla koruna s liliemi uvnitř koruny složenými směrem nahoru, ale tvarem ještě mohla připomínat čtrnáctkovou. Vždy byl u nich skomolen opis- především v titulu panovníka, většinou zněl Tercvs, přesně jako zde. Nebylo podobné jen skomolení, ale i tvar písma, přesně, jako to má tento groš. Co je toto ale za groš nevím a rozhodně z tohoto stavu nechci tvrdit, že je to on. Dle dotažené koruny a divného lva, není. Jen chci poukázat na velkou podobnost písma. Bohužel bez fotek je to jen plácání bez důkazů :-(

ono tady je to TERCIVS cele (i je pres v resp. opacne a s uz pres krizek), jen si to ten rezac velmi spatne rozpocital (no asi tam naky promile mohlo hrat svoji roli). pravdepodobnost, ze se jedna uz o razbu posmrtnou je i dle meho laickeho nazoru docela vysoka - prece jen predchozi razby maji i pres urcite "problemy" radu shodnych rysu a vyvoj obrazu je nenasilny a postupny. u techto si dovolim rici, ze se jedna o zmenu vyraznejsi. nicmene je mozne, ze nemam dostatecny odstup a divam se na to se zbytecnym zaujetim.

Všimněme si i zvláštní tlamy lva a jeho ocasu, který končí na úrovni prostřední řady měsíčků. Takový lev není vyobrazen v Hánově typologii, ale není to žádný ojedinělý typ, jak jsem psal, fotek kde se tento tvor objevuje mám více + ten co jsem sem dával v létě. Na základě ikonografie taky soudím, že se jedná o posmrtnou ražbu, jen teoreticky by to mohla být dokonce jedna z prvních prací řezače želez který pak řezal Ladislava Pohrobka a Jiříka z Poděbrad - tedy alespoň groše s jejich jménem😃
...tedy práce Jana zlatníka...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.