Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

dik, mrknu na to, zajimave, doufam, ze to v budoucnu nejak shrnes a opublikujes. ten druhy clanek vybabusim kde (at to nemusim hledat treba pres Hanu)?
jinak takova prosba - tykajici se NS. numismaticke sborniky mam takrka vsechny. chybi mi sbornik 12 a sbornik 18. je mozne, ze si jej napr. nekdo koupil, ma precteno a uz jej nepotrebuje a (nebo) nema ambice mit vsechny tyto sborniky v knihovne.
nabizim proto za jakykoliv z tech dvou sborniku 500 CZK plus dodani digitalni kopie (PDF) zpetne. chci samozrejme puvodni sbornik, nechci xerox (ten muzu mit vzdy).

no klasika... mam v tom samozrejme bordel... jojo, mit tak cas si uklidit v PC😞

k tomuto tématu naposledy asi:
SADÍLEK, Ludvík: Pražský groš se jménem Václava IV. z roku 1434. Numismatický časopis 3,4 - 2012, s. 12-13.
jsou zde i odkazy na další prameny

Asi takto, osobně vidím jistou podobnost typu XV. grošů Václava a Jiřího, ale především v zobrazení koruny, nikoliv tolik už lva. Atypické ražby do toho netahat, protože ty pravděpodobně vznikly jinde, než v Kutné Hoře, snad v Praze, jak uvádí J.Hána a hlavně, jsou hodně o jiném stylu, takže tam spojitost s prací Jana Zlatníka není určitě.
Typy XV. a groše Jiřího z Poděbrad byly raženy ve značné časové prodlevě, takže je otázkou, zda by Jan Zlatník s nimi začal a pak po několika desítkách let opět pokračoval. Spíše mi to připadá, že mohly v Kutné Hoře zůstat použité puncy pro výrobu razidel a dle nich se začaly vyrábět puncy nové, tentokrát už Janem Zlatníkem. Použití stejných punců je pak logicky i u prvních variant PG Vladislava Jagel. postupem času se styl mění.
Přiznám se, že jsem ještě z časových důvodů nestihla prolítnout mnohé materiály, ohledně zastoupení řezačů kolků v mincovnách, takže tohle je nutné brát s rezervou.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.