Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

ok, dekuju. tak sem si rikal, ze porizenim tech dvou poslednich budu moct vykopat nejake trochu horsi kousky ze sbirky a problem jsem si nevyresil.
me se ten druhy libi. ma opravdu obrovsky strizek (je videt i velmi jemny vnejsi prelovec). skoda, ze nejde nejak zaradit.
u toho tretiho prikladam foto. jestli zub tak neco ve forme "zobaku" - z horni celisti... jinak nic nevidim...
ovsem myslim, ze zuby se uz nekolikrat ukazaly jako ne zcela spolehlivy atribut... tak ja fakt nevim
Obrázky:

oliver:
Jak jsem psal, že mám velmi podobný, tak tady je:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vaclav-iv-_post_-211321#post211321

jj, ja jsem tvoje urceni zaregistroval, neboj a mam ho poznamenane. za ten odkaz dik a jeste jednou diky i za kontrolu a urceni🙂

a to oko s tim neni v rozporu?
Obrázky:

Tyto groše- kapkovité oko, ale koruna jako první varianty se poměrně pravidelně ukazuje. Je otázkou, zda ji zařadit jako kříženou ražbu, nebo prostě novou variantu jedné z prvních čtrnáctek. Už je více než dva roky podchycena, ale nevím, zda jej někdo popsal.
Je to tak maličký detail, že bych jako důležitý znak groš určovala především dle koruny, pak až kresby lva. Tato varianta se objevuje se zuby, nebo s maličkými zuby. Jenže zrovna znak- zuby lva, jsou dost zavádějícím znakem. Např. na fotce výše drobný náznak vidím. Takže bych buď šalamounsky ke groši napsala pozn. křížená ražba a nebo jej prostě určila jako nejpodobnější varianta bez ohledu na kapkovité oko, tedy nejspíš právě "c" nebo "d". No a nebo třetí možnost- nepopsaná varianta. Tak si vyberte..
Jen můj názor 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.