Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Zdravím kolegové,
dostal se ke mně tento grošík Václava IV. Má sice celkem pěkně vyraženého lva i korunu s vnějším lícním opisem, ovšem oba vnější opisy jsou na tom podstatně hůře. Váhám jak ho přesně zařadit, řekl bych, že by to mohl být Hána IX. e/1 n. 4, co vy na to?
Obrázky:

Pak tu mám ještě jeden rébus. Poničený grošík jsem dostal jako bonus k tomu předchozímu. Při předávce jsem mu téměř nevěnoval pozornost, ono ani nebylo co zkoumat, neb to bylo večer na špatně osvětleném místě, podle oka mě jen napadlo, že to bude nějaká X nebo XIV. Teď jsem ho po týdnu vytáhl z peněženky a už si tu něm přes hodinu lámu hlavu.
Podle lva bych ho zařadil do typu XIV. Lev je bezzubý, takže by mohl odpovídat typu XIV. d n. k, tím ovšem pro mě končí veškerá sranda.
Koruna je bez perel, alespoň na střední lilii a je (snad právě proto) nedotažená. Koruna je celkem dost malá stejně jako vnitřní perlovec. Jeho vnitřní průměr je jen 11 mm (ten předchozí má 13 mm - na fotu2 jsou detaily pro porovnání). Pak ten tvar obou S ve jméně a titulu panovníka, jsou ve tvaru 8, což Hána nezná. Dále všechna čitelná A jsou bez středního břevna a to na líci i na rubu (celkem 3x - GRΛT.., ..NCEZLΛVS, PRΛG.....). Litera M je bez zkřížených šikmých dříků, které mají až na výjimku (XIV. a/4) všechny čtrnáctky.
Rovněž váha je i přes to drobné vylomení celkem nízká 1,56 g. Materiálově se bude jednat o Ag, ve vylomení nejsou vidět žádné stopy měděného jádra.
A teď babo raď (ta bába není na Tebe Lenko😉)
Obrázky:

Tak to je naozaj chutný grošík, naozaj parádička. Asi budeš mať s určením pravdu. Aj keď ja si nejako nemôžem pomôcť, mne na prvý pohľad ten lev prišiel ako typ X. Je pravda že tlapa prirastá k prvému mesiačiku a hlava asi tiež skôr hovorí na deviatku, ale ako hovorím, nemôžem si pomôcť a možno by som ho tak jemne posunul do typu a variantu X.a/1, ale naozaj len strieľam a mincu máš v rukách, tak vidíš viac ako ja. Každopádne, opakujem, naozaj maškrtka a gratulujem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.