Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#4521 28. 4. 2016, 22:24

pro lub121:
podle tvaru koruny a toho že v mezerách koruny jsou složité lístky na kratších stopkách a podle hlavy, oka a zubů v tlamě lva - bych řekl:
var. Hána XIV. i (blíže nelze - není vidět tvar N ve WENCEZLAVS)

Profilový obrázek
lub121

Uživatel

Zaregistrován:
13. 4. 2014

#4522 29. 4. 2016, 18:06

Děkuji moc, je to takovej mrzáček, ale líbil se mi ten lev :-)

lub121@seznam.cz

Profilový obrázek
Papagaj

Uživatel

Zaregistrován:
5. 4. 2013

#4523 15. 5. 2016, 22:25

Prosím o radu ohledně tohoto PG. Měl by to být Václav IV. Na jedné straně je něco jako další ražba nebo snad rytina. Není to jen náhodná změť čar, připomíná to například list z rostliny(?). Navíc ražba toho groše je částečně excentrická, ale tento další obrázek zasahuje i mimo do jinak čisté plochy. Hledal jsem na internetu a nic podobného jsem nikde nenašel. Lépe se mi nafotit nepodařilo, zkusil jsem si pohrát s kontrastem ať je to co nejlépe čitelné. Můžete mi poradit? Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#4524 15. 5. 2016, 23:57

ať je to cokoliv na minci to myslím vzniklo až druhotně a s ražbou (ani razidlem) to nesouvisí

přijde mi, že by to mohl být groš typu Hána VII.

Profilový obrázek
Papagaj

Uživatel

Zaregistrován:
5. 4. 2013

#4525 16. 5. 2016, 08:37
ať je to cokoliv na minci to myslím vzniklo až druhotně a s ražbou (ani razidlem) to nesouvisí přijde mi, že by to mohl být groš typu Hána VII.

Děkuji za rychlou odpověď a určení typu groše. Pokud jde o tu "malůvku" tak je to dobové. Myslím tím z doby platnosti groše, jestli to vzniklo při ražbě nebo později je jiná otázka. Přemýšlel jsem na možností, že by mohlo jít o nějakou lidovou tvořivost. Ale proč by někdo ryl do mince? Pak jsem ještě uvažoval, že kdyby to vzniklo při ražbě, tak jestli nejde o nějaký obtisk třeba kousku textilie, který se tam připletl? Mince pochází z drobného depůtku, který už je domluvený na předání do muzea, ale zvědavost je veliká a snažím se zatím nějaké informace zjistit i takhle předem. Dalších pár kousků mám naskenovaných a brzo přidám s prosbou o pomoc s určením typů (já jsem v tomto naprostý laik) 😉

Profilový obrázek
Papagaj

Uživatel

Zaregistrován:
5. 4. 2013

#4526 19. 5. 2016, 09:38

Přidávám zbývající groše, bylo by možné z nich vyčíst přesnější určení? Vím, že jsou poměrně otřelé, ale snad z toho něco půjde vytáhnout. Ještě by mě zajímalo jestli jsou jednotlivé ražby určené i nějak časově? Jestli by se dalo nějak přesněji říci, ve kterém období vlády byly tyto groše uschovány nebo ztraceny. Ale to už chci asi trochu moc 😃
Děkuji!

Obrázky:

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#4527 20. 5. 2016, 00:03

Určit aspoň typ (či okruh typů) by jít mohlo - podle zachovaných částí lva a koruny i dle dalších (vedlejších) znaků, jako jsou tvary některých liter a znamének.
Ale chtělo by to lepší fotky, nebo lépe mince mít v ruce a lupu k tomu.

Paradoxně poslední dotaz na dobu určení se zdá být tím nejsnadnějším - vypadá to, že všechny groše mají tzv. nedotaženou korunu a letmým pohledem se mi zdá, že nejmladším typem je typ VII (možná VIII) dle Hány.
Podle toho by (dle absolutní chronologie sestavené J. Hánou) mohlo dojít k uložení krátce před nebo kolem roku 1400 (nebo krátce po roce 1400 - viz pozn. o typu VIII). Za skoro jisté bych pak považoval uložení před rokem 1410.

Výše napsané však berte (zatím?) jen jako orientační informaci - chtělo by to skutečně lepší fotky nebo mince půjčit.

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#4528 20. 5. 2016, 21:43

..jen tak letmo... bez záruky, od oka...

1. ..si myslím že je dle hlavy lva spíše typ IX (nebo VIII), - narůstající ocas na měsíček, si myslím že vznikl dvojrázem
  2. VII.
  3. V.
    4 IV.
  4. VII.
  5. to fakt nevím... vypadá to na čtyřku?
    7 VII.

Fakt bez záruky..

Profilový obrázek
Papagaj

Uživatel

Zaregistrován:
5. 4. 2013

#4529 20. 5. 2016, 22:37

Děkuji mockrát za všechny odpovědi i za určení. Škoda, že se mi lépe nepovedlo nafotit tu podivnost na prvním groši. Ale předání do muzea už je domluvené a groše půjdou i na podrobnější zkoumání k numismatikovi, tak se třeba dozvíme něco víc.
Že je možné až s takovou přesností říct dobu uložení jsem ani nedoufal. Tohle je zajímavá informace, čekal jsem spíš souvislost s husitskými válkami a takhle to vypadá, že je někdo vytrousil daleko dřív🙂
Ještě jednou děkuji a pokud se časem dozvím něco nového tak bych sem přidal zprávu.

Profilový obrázek
kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

#4530 22. 9. 2016, 13:14

už tu dlouho nic nebylo, tak dávám jeden exemplář PG Václava IV., zřejmě typ některé z vedlejších řad (dle Jirky Hány), ražených v době husitských válek ... zaujalo mě chybějící rozdělovací známenko ve vnitřním opise a pak zkomolenina jména WENCAZLAVS nebo WENCIZLAVS ....

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.