Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Já, když jsem před lety začínala a měla první groše v ruce, tak jsem si myslela, že se to v životě nemohu naučit a byla jsem z toho úplně zoufalá.
Časem, když už se tomu člověk věnuje delší dobu, najde si, v čem se liší různé typy. Nejdůležitější je to určit na typ, pak už se to dohledá dle tabulek. Je to o tom nakoukat hodně mincí. Problém u grošů Václava IV. je, že sice byly raženy v ohromných kvantech ale ve špatné kvalitě. Ze začátku ražby byly mince ještě poměrně slušné. Jedničky a dvojky se dají koupit i pěkné, i když oba typy jsou vidět trošku méně a chce to docela štěstí. Pak už jsou mince většinou poměrně hodně nedoražené a určit je na varianty je téměř nemožné, i když se najdou i pěkné, ale nejsou tolik vidět.
Naopak ražby ražené ke konci vlády se zase objevují poměrně slušně ražené. Lze si počkat na pěknou devítku, desítku i čtrnáctku. Nejběžnější bude typ XIV. ty se objevují nejvíc a mnohdy jsou mezi nimi i velmi pěkné kousky. (na ražby Václava IV.)
Jinak si myslím, že jsi se s tím popral velmi dobře a určuješ to dobře. Takže všechna čest 😉
korunko
Moc děkuju za podporu.
Nejstarší co mám je IV.a/1, ale v hrozným stavu a nejlepší X.a/1 viz. příspěvek #4796.
Kvůli jednomu PG VII.c/2, 4 sem se obrátil na pana Hánu a ten mě psal, že sedmičky sou nejhorší, ale že ta moja je v hodně dobrým stavu. 😎
Česká numismatická společnost, pobočka Pražské groše
Já jako atypy vnímám všechno, co je vyrobeno z neoficiálních razidel a je to na stříbře. Jako ze stříbra tahle mince vypadá. Takže by to klidně mohl být atyp, tedy mince vzniklá po roce 1420. Ale pokud by to měla být napodobenina, pak si myslím, že to stejně asi nepoznáme.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.