Zaregistrován
10. 1. 2013
No je vydarený a najviac sa mi páči Litovský jazdec,tak možno že sa zadarí zohnať lepší.Ten váš je tiež pekný a myslíte to áčko pod štítom?to sa mi nezdá ako dvojráz,skorej ako k
Zaregistrován
23. 9. 2011
Skúsi niekto identifikovať Vladislavov denár P-145?
Ja tam vidím A - * (hviezdička a niečo), ale pri A-čku Pohl, Huszár ani Unger nemajú hviezdičku.
Obrázky:
igormusinka@gmail.com
Zaregistrován
23. 9. 2011
pomôže niekto z identifikáciou Vladislavov denár P-145?
igormusinka@gmail.com
Zaregistrován
15. 7. 2007
rekl bych nepopsana A-/p (znama je P-/p)
kdyby to bylo falzum, nemelo by to smysl moc resit, ale tohle na falzum nevypada
Zaregistrován
24. 3. 2010
Môj názor...
"A" je značka Lendavy (Alsólendva), kde v polovici 15.storočia mincovali len príslušníci rodu Bánfy. Ak je druhé písmeno mincovej značky "B", potom sa razba prisudzuje všeobecne rodine Bánfy. Ak je to iné písmeno, potom sa jedná o konkrétneho príslušníka tohto rodu.
Pri type Pohl-135 je známa značka A-P (Paulus Bánfy) a jedná sa o razbu z roku 1441.
Typ Pohl-145 sa razil v roku 1443. Takže v tomto prípade je to buď ten istý Paulus (hviezdička potom rozlišuje zrejme obdobia, v ktorých mincoval) alebo iný člen tohto rodu s menom začínajúcim na "P" (hviezdička odlišuje rôznych členov rodu).
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ešte jedna staršia diskusia k Bánfyovcom...
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/konzultacie-_post_-355326#post355326
Zaregistrován
24. 3. 2010
Konečne sa mi podarilo zohnať denár z pomerne vzácnej mincovne Kuvin, kde razba prebiehala len v krátkom období rokov 1441 - 1444.
Problém je, že existujú dve mestá s týmto názvom. Dolný Kuvin (nie Dolný Kubín 🙂 ) sa náchádza v srbskej Vojvodine a Horný Kuvin v Maďarsku. Horný Kuvín bol založený Srbmi, ktorí práve v tomto období utiekli pred Turkami z Dolného Kuvinu. Pohl sa tejto problematika krátko venuje v jednom odstavci, no moja nemčina na to bohužiaľ nestačí. Chcel by som poprosiť niekoho zdatnejšieho, či by mi to neobjasnil. Díkes.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 9. 2011
v knihe Kleine historische Bilder-Gallerie aus Ungarns denkwürdiger Vorzeit na strane 27 sa spomína Burg Keve (Kubin) (nemohol by to byt Kovin v Srbsku pri Dunaji oproti Smedereva?)
https://books.google.sk/books?id=a8MyAQAAMAAJ&pg=PA27&lpg=PA27&dq=burg von keve&source=bl&ots=nFGVm7b-Lg&sig=iLMWuhl2pZ0xHRdkoY8dpaafhQo&hl=sk&sa=X&ved=2ahUKEwj2l73g2P7eAhVFy6QKHVheB4cQ6AEwBnoECAkQAQ#v=onepage&q=burg von keve&f=false
ale to by chcelo nejakého nemčinára aby rozlúštiť švabach!
igormusinka@gmail.com
Zaregistrován
24. 3. 2010
Mne jasné, kde je jeden aj druhý Kuvin (Kovin), len neviem z toho článku vylúštiť, kde sa razila predmetná minca.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.