Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
6. 11. 2010
Dokonce rektor😃
Zaregistrován
30. 7. 2013
Aha tak pardon.
Zaregistrován
6. 11. 2010
:mrgreen: Dobře, pro tentokrát 😈
Zaregistrován
23. 8. 2010
Zdravím,
Předkládám fotky zajímavé varianty groše. Snad Hás. XXI. d/1, ale za jménem jsou navíc uvedena písmena RB.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
pekne, uz to tu jednou bylo, bohuzel to nebylo opublikovano. doufam, ze je Tvuj a ze to tentokrat bude opublikovano.
Zaregistrován
15. 7. 2007
zde je ten pripad, o nem jsem mluvil, bude to uz par let, nekde to tu na sb i probehlo. bohuzel nevim o tom, ze by to majitel opublikoval, coz je skoda (pokud se mylim, opravte mne nekdo).
pokud se na publikovani necitis, rad s jednoduchym claneckem pomuzu.
nejsou to identicke raznice (viz goticke vs renesancni U/V ve slove WLADISLAVS a tez zrejme i v SECVNDVS). tez revers neni totozny (viz napr. postaveni hvezdicek)
totez plati i o te minci nize, kdyby se nekdo rozhoupal🙂
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Jen taková malá poznámka, viděl jsem to několikrát zde a občas i v numis. článcích: pokud vím, tak se v paleografii temín "renesanční" písmo nepoužívá. Terminologicky jde o "humanistické" písmo.
Zaregistrován
15. 7. 2007
v paleografii ne, v numismatice ano - ostatne jak rada dalsich prohresku a mytu (kterych se asi dopousti kazdy z nas v ruznych oblastech). na svoji obhajobu musim rict, ze ale v poslednim clanku termin humanisticky (latinsky) pouzivam a renesancni jsem nepouzil. nicmene se to, jak pises, pouziva.
mozna by vubec nebylo zle, kdyby se napr. s ohledem na spravnou terminologii a jeji sjednoceni zpracoval prispevek alespon v ramci grosoveho obdobi (at uz se jedna o spravne pojmenovani takovych zalezitosti jako "drik", "pricka", "majuskula" apod., ale tez dalsi pojmy jako "tecka", "puntik", "rasne", "zavesy" etc.)
Zaregistrován
24. 3. 2010
to kacuro: Dobre, dobre, urobil si skúšku z paleografie a teraz tu frajeríš 😋
Ale súhlas, odteraz budem tiež používať termín humanistické...podobne ako bolo postriebrené vs. pokovené (spisovne slovensky je to zrejme pokovované), inkus vs. výduť, atď.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Paleografie je "věda" o starém písmu, takže numismatika, pokud chce být vědou a přijímat "vědecké" definice ostatních věd, by měla přijmout její terminologii, neb obě jsou to tzv. "pomocné vědy historické". Jestli existuje dvojí terminologie, pak je to podle mě vinou numismatiky, která se neumí aktualizovat dle nejnovějších poznatků jiných věd. Takže numismatik by měl znát i základy z dalších historických věd, pokud se nechce někde ztrapnit ... Minule jsem dal každému možnost získat paleografická skripta, kde jsou jasně termíny jako dřík atd. vysvětleny.
sigur: nechci frajeřit, ale když už mi stát platí vzdělání, tak ho musím umět využívat pro blaho společnosti😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.