Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
19. 1. 2008
tady je ještě jeden do série ..... to už by článek asi fakt chtělo ... 😃
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
krátké upozornění na tuto minci proběhlo třeba zde...
http://zpravodaj.nume.cz/zpravodaj/post/show/34
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
15. 7. 2007
kacuro napsal/a:
Paleografie je "věda" o starém písmu, takže numismatika, pokud chce být vědou a přijímat "vědecké" definice ostatních věd, by měla přijmout její terminologii, neb obě jsou to tzv. "pomocné vědy historické"...
tak Te taky trochu opravim, aby Ti ten hrebinek nenarost "cufiiiil". paleografie je mozna pomocnou vedou historickou, ale numismatika uz nejakou dobu takto klasifikovana neni (tj. uz neni pomocnou vedou historickou, ale samostatnou vedni disciplinou).
kazdopadne je ale dobre o techto terminech mluvit a jak rikam, stalo by to za nejaky clanecek.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Inu pěkné grošíky, ten z e-bay šel opravdu za hubičku, bohužel na to už nemám moc čas, sledovat pravidlně i e-bay😞
Zaregistrován
15. 7. 2007
Dracek: vidis, tento clanek jsem bud zapomnel nebo zasklil uplne a je dobre, ze si sem odkaz dal. kazdopadne internetovy prispevek neni tisteny (ale je moc dobre ze existuje), takze pokud by se majitele rozhoupali, rad pomuzu a prispeju a nekam to posleme (nume samozrejme bude slusne odcitovat).
Zaregistrován
7. 10. 2006
U nás na univerzitě se stále učí numismatika jako součást PVH. Různé tyto "vědy" se sice snaží vystupovat samostatně, ale v rámci historické obce je stále považována za PVH, alespoň jsem nikde nečetl ani neslyšel o tom, že by byla odbornou veřejností brána samostatně ... Ale třeba se mýlím, nemám patent na rozum ...
Zaregistrován
15. 7. 2007
no, nektere odborne vedecke obce maji vekovy prumer 90+, takze ochota akceptovat novinky a zmeny a i je ucit je minimalni a proste si "doklepou a oduci to svoje". je otazka, na cem tedy napr. stoji definice numismatiky v Ilustrovane encyklopedii CMS numismatiky (uznavam, ze to neni VS material). asi by mne zajimal nazor nekoho skutecne znaleho z oboru (resp. ne jednoho, ale vice lidi). osobne si ale myslim, ze uvadeni numismatiky jako PVH je proste prezitek.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Oliver: jinak podívej se do této brožury, kterou v roce 2012 (takže je to celkem aktuální) vydala Karlova univerzita:
http://www.cuni.cz/UK-5047-version1-ff_veda_a_vyzkum_cesky_def_web.pdf
Tam je numismatika jasně deklarována jako věda v rámci PVH. Numismatici si o tom mohou myslet co chtějí, ale důležité je, jestli to přijme celá odborná veřejnost.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Třeba v těch skriptech o paleogragii je také pasáž o tom, jak se chce paleografie etablovat jako samostatná vědecká disciplína, ale takového uznání se jí ještě rovněž nedostalo ... Myslím, že to ale není zase tak důležité ... Význam numismatiky v rámci PVH je nezpochybnitelný, hlavně u těch nejstarších středověkých dějin jsou mince téměř jediným pramenem a to je pro mě důležité ... Čert vem nějaké slovíčkaření o součásti či nesoučásti PVH
Zaregistrován
15. 7. 2007
s posledni vetou souhlas.
co se tyce UK a te brozurky, znam. myslim, ze tam jsou malicko v pasti tim, ze maji danou strukturu university a tak se musi proste tvarit, ze numismatika patri tam, kam ji pred lety zaradili, protoze kdyby se tvarili jinak, museli by pripustit logicky rozpor ve strukture university a nebo numismatice venovat katedru😃😃😃 takovych nelogicnosti je nase VS skolstvi ale jinak plne, takze v tomto urcite neni UK jedina.
ale vem to cert, vratme se k tem PG s vnitrnim opisem ukoncenym RB.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.