Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
23. 8. 2010
Trošku jsem pátral v této sekci a objevil jsem ještě 2 příspěvky (688 a 843), ve kterých jsou na groších uvedena písmena RB resp. R. Takže materiálu na sepsání nějakého článku je tu dostatek.
Zaregistrován
15. 7. 2007
super, dobra prace. hodim sem pro pohodli ostatnich (a pripadne pozdejsi snazsi dohledani i odkazy):
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vladislav-ii-jagellonsky_post_-82955#post82955
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vladislav-ii-jagellonsky_post_-118545#post118545
ano, bylo by toho dost. co udelat? fotky a popis (a zakladni metrologii, rozmery, orientaci a hmotnost)? nebo i analyzy (zde spise zbytecne)? perovky? kdo se zapoji? kdo poskytne mince / fotky?
Zaregistrován
6. 11. 2008
jeden okrájený kus s RB měl pokud se pamatuji dříve také patason a tuším jej i jednou ukazoval v KH...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
23. 8. 2010
Pokud grošík dorazí, tak se určitě zapojím.
Zaregistrován
15. 7. 2007
skoda, ze Patason svoji sbirku (co vim) rozpustil. ale diky, treba pujde vypatrat, kde to skoncilo nebo bude k dispozici foto.
cooler, tak at se zadari, dej pak vedet. diky za ochotu.
Zaregistrován
20. 8. 2007
Háskové typologie jméno panovníka zakončené písmeny RB zná:
XXI. b/1
XXII. b/1 a c/1
zakončení jenom literou R zřejmě nezná
běžná není ani jedna z těchto variant
Kosičky takový asi neobsahují
Táborský poklad má jeden kus zakončený R (XXI. b)
(nemohu na 100% tvrdit, že jsem něco nepřehlédl)
výše uvedené postřehy stran písma jsou správné
případně mohu také nějakým materiálem přispět
Zaregistrován
15. 7. 2007
dik. ano, kekuleho se zda byt urcitelny jako XXII. b/1, cooleruv snad XXI. b/1 (zkontrolujte). otazka je prave ve vyuziti toho pisma (ted jsem se nedival, jak to Haskova u typu popisuje slovne a zda to obecne resi jako varianty), nedival jsem se jeste tez do Chaurovy sbirky, zda tam fotky Haskovou vyuzitych exemplaru nebudou. pak by bylo mozne srovnat zda jsou z identickych raznic apod. Samotna R-ka pak v typologii nejsou. vypada to na zajimavy clanecek, par ohlasu se nam tu (a u mne v mailu take jeden) seslo. jeste na to mrknu, klidne piste dal.
Zaregistrován
23. 6. 2007
Prošel jsem Jirkovy fotky grošíků ( naštěstí jsem si je mohl vzít, abych ořezal drobáčky a dal je na naše webovky ), ale koncovku RB jsem tam neviděl. Pouze jednu B a pravděpodobně BB, ale druhé písmeno bohužel je poškozeno vadou mince.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Trochu z jiného soudku - nemohli by jste někdo poskytnout pro studijní účely lepší fotografii reversu níže uvedeného groše se specifickým rozdělovacím znaménkem před GROSSI ? Hásková ho uvádí u XXIV.c/3 a XXIV.d/6. Předem díky.
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
Pavle to budou nejspíše také správné - patřící k aktuálně zde diskutovanému tématu
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.