Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2421 - 31. 1. 2015, 18:10

Mluvil jsem teď čtvrt hodiny s Jirkou Militkým a není proti tomu, aby se monotematické číslo, věnované mincovnictví VJ a LJ připravilo, naopak takový počin uvítal. Podmínkou je, aby samozřejmě bylo dostatek materiálu a aby byly připraveny alespoň dvě větší studie, které by tvořily gro čísla.

S dovolením bych se ujal organizace tohoto podniku, aby si mohl Oliver oddychnout😃 Takže milí kolegové, pište, střádejte si své příspěvky do šuplíku a dávejte mi průběžně vědět, co jste schopní vyprodukovat, včetně názvu (případně tématu, pokud nebude z názvu zřejmé) a alespoň přibližného rozsahu článku. Jsou vítány studie, kratší články i nálezové zprávy o nálezech mincí VJ a LJ. Na některé z Vás se obrátím i mailem. Stanovuji tímto datum odevzdání hotových článků na 30.11.2015. Samozřejmě vás budu honit, aby to bylo dříve😃

Díky všem za ochotu přispět. Kontakt na mne: kacuro@seznam.cz

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#2422 - 31. 1. 2015, 18:15

fuj oddechl jsem si, termín dobrý 😃

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2423 - 31. 1. 2015, 18:17
fuj oddechl jsem si, termín dobrý 😃

Vám už jsem psal mail😃

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2424 - 31. 1. 2015, 18:20

hezke plany, doufam, ze se uskutecni a ze se vydani cisla dozijeme! slibuji, ze to nebudu sabotovat a pokusim se prispet🙂

"xjert01" napsal/a:
s tim poslednim odstavcem bohuzel nesouhlasim. Nevim jak ostatni, ale sam nejsem profesi numismatik ci univerzitni zamestnanec a tudiz pro me neni uplne relevantni impakt casopisu- ale spis to aby si clanek precetlo vice lidi. Pokud je tedy volba mezi NC vs. FN tak je pro me volba jasna. Cimz samozrejme nesnizuji kvalitu FN a s radosti tam v budoucnu zase neco dam, paklize bude zajem. Jinak i v pravidelnosti vydavani je na tom NC lepe. U tebe to je mozna jine vzhledem k tomu, ze i clanky z numismatiky si zahrnes do publikacni cinnosti v ramci vyzkumu, kde impakt faktor samozrejme hraje roli.

jenom to upresnim pro ostatni, ne, ze bych mel potrebu slovickarit. toto se tyka vsech, tedy i laiku, pokud napr. chteji vyuzit sluzeb a nechat si udelat nejake analyzy. NC je casopis, ktery z vedeckeho pohledu nema vahu. o tom nerozhoduji ja, ale ti, kteri sestavuji tzv. seznam recenzovanych neimpaktovanych periodik. pokud v tom seznamu casopis neni, kazdy spoluautor, ktery do neho prispeje a v zivote je nucen se "honit za body", tak je to stejne, jako kdyz neudela nic. stejne spatne jsou na tom napr. clanky v Denariu nebo v M&B. to jsou fakta, ktera clovek nezmeni. pokud jste ale sledovali, co jsem psal, napsal jsem, ze se minim priklonit k psani jednodussich clanku, kde nebudu muset tyto analyzy vyuzivat a tudiz nebudu muset nutne prostituovat v tom smyslu, ze to za kazdou cenu musim opublikovat v recenzovanem periodiku. co se tyce impaktu, tak to je liga jeste o tridu vyse a v nasi numismatice zadne impakty nemame. nejvys, kam se muzete s nasimi casaky dostat, je databaze SCOPUS (jsou v ni napr. Archeologicke rozhledy, ale nas numismaticky casopis v ni neni zadny). ono to neni uplne jednoduche, ale je dobre vedet, proc se nekdo muze cukat publikovat v necem a proc nekteri profesni numismatici mohou nelibe nest konkurenci laiku...

"poradi" je tedy z vedeckeho pohledu nasledujici:

1) "obycejne" casopisy, nejsou na seznamu recenzovanych periodik (NC, M&B) - publikace v nich znamena realne nulovy vedecky prinos, "nezaplati to ani fotku z fotaku"

2) neimpaktovana recenzovana periodika (NL, FN a NS) - z profesniho hlediska nepatrne lepsi nez 1, je to zebrota, ale da se to povazovat alespon za nejaky uspech, pokud se da vykazat, "zaplati" to spoluautorovi provedene analyzy a priste mate dvere otevrene... vubec nehraje roli, kdo ty casopisy cte a kdo ne.

3) neimpaktovana periodika indexovana vyznamnou svetovou databazi (typicky SCOPUS) - vyrazne lepsi nez predchozi, presto vedecky stale nevyznamne - nicmene realne nejvyssi mozna dosazitelna meta s numismaticky zamerenym clankem.

4) publikace v impaktovanem casopise - z ciste numismatickeho hlediska spis asi nerealna, nehledal jsem, zda takova moznost je. publikace v takovem casopise je nesrovnatelne vice hodnocena, nez v predchozich pripadech. v ramci teto skupiny jsou obrovske rozdily, dane oborem, vysi impaktu apod.

pokud tedy publikujete sami za sebe, muze vam to byt jedno a posilat muzete clanky klidne i do regionalnich periodik. pokud ale chcete vyuzivat napr. analyzy a nechcete je draze platit ze sve kapsy a chcete mit kolem sebe ochotne spolupracovniky, nad timto proste premyslet musite. druha vec je citovani. jsou proste odbornici, kteri z principu nektere veci, byt by byli spravne, neodcituji, protoze nebyly zverejneny v dostatecne renomovanem periodiku.

pouziju trosku podpasovy primer, kterym to objasnim jednoduse: je uplne jedno, ze Blesk cte cela republika. podstatne je, ze kdyz dojde na lamani chleba, nikdo jej nepovazuje za relevantni zdroj.

tudiz chapu rozhorceni, ale ja nejsem ten, kdo to vymyslel a kdo to praktikuje.

"kacuro" napsal/a:
Mluvil jsem teď čtvrt hodiny s Jirkou Militkým a není proti tomu, aby se monotematické číslo, věnované mincovnictví VJ a LJ připravilo, naopak takový počin uvítal...

Asi se Ti mel priznat, ze ode mne, jacxe a nas obou dohromady uz tam nevydaneho materialu na jedno cislo urcite ma... nechci byt hnusny, ale zacina mne to trosku stvat... no co, slibem nezarmoutis 😎

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2425 - 31. 1. 2015, 18:26

No jo no, já mám v současnosti v NS čtyři články, které jsem tam však dal během posledních čtyř měsíců, takže si zatím nemohu stěžovat. Nicméně takto Ti alespoň mohu zajistit odbyt na články týkající se VJ a LJ.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#2426 - 31. 1. 2015, 18:28

Nicméně NS je také hlavně zaměřené na publikaci nálezů, které tvoří významnou část tohoto časopisu, takže je nutné dodávat i nálezové články. Proto jsem byl upozorněn na to, že pokud se nenastřádá i dostatečné množství těchto nálezových článků, nemůže zaručit, že bude muset tuto rubriku "naředit" nálezovými zprávami o nálezech dalších období.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2427 - 31. 1. 2015, 18:32

aha, ted jsem se dopustil desinterpretace. moje pripominka se tykala NL, ne NS. tam problem nemam (nalezy ani moc neresim). timto se omlouvam. ta kupa clanku by nevydala na cislo NS, ale NL😃

xjert01

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2010

#2428 - 31. 1. 2015, 20:30

oliver: ocekaval jsem dlouhy elaborat a nebyl jsem zklaman:). Z napsaneho nic nezpochybnuji, problem je asi v pohledu z opacnych polu. Co jsem se snazil naznacit je, ze autor z jineho nez vyzkumneho prostredi bude resit jine faktory nez body a ono "lamani chleba". Pokud se budeme drzet dvou diskutovanych periodik, tak (i) NC cte dle meho nazoru jiz jen z titulu kmenoveho casopisu CNS urcite vice lidi nez FN (stejne jako zminovany Blesk dosahne na vice lidi nez impaktovany casopis "Cesky lid-Etnologicky casopis" a toto bude pro numismatika amatera hrat mozna vetsi roli nez citace v dalsim odbornem periodiku); (ii) NC jako jeden z mala nasich numismatickych casopisu vychazi pravidelne a bez prodlev (alespon zatim); a (iii) grafikovi NC staci vysvetlit jednou co se od nej v ramci korektur zada. Toto vse bych povazoval za relevantni aspekty pro numismatika amatera. Pokud se ovsem clovek pohybuje ve vyzkumnem prostredi a je moznost zahrnout numismaticke publikace do vlastniho hodnoceni, pak samozrejme hraji roli i jine faktory a v tomto pripade chapu (bez ironie), ze periodika typu NC, M&B ci Denarius nejsou uplne atraktivni.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2429 - 31. 1. 2015, 22:17

Ti udelam radost, tu mas jeste jeden elaborat. Ano, je to jak pises. Bohuzel to, ze si to precte dost lidi je samozrejme logicky motivace nejzajimavejsi, ale nekdy ani to nestaci. Kdyz si s nekym z vedeckych kruhu domluvis analyzu, nejlip se mu odvdecis publikaci v recenzovanem periodiku (jinak bude asi zklaman a priste nebude mit cas). Souhlasim i s tim, ze FN nema takovou reklamu a siri odberatelu, jakou by mit mohlo, ale take si dovolim rici, ze situace se zlepsuje. Je potreba si uvedomit, ze startovni pozici jako NC nebo NL rozhodne nemelo (casu prosadit se ale FN od sveho vzniku mela dost a to se nestalo a to je potreba pravem vytknout). Na strane druhe zruseni numismaticke expozice a mozna i dalsi kroky netykajici se jen numismatiky muze pokladat otazky, jake jsou priority a snahy vedeni MZM.

Znovu pripominam i argument, ktery zajima i amatera. Pokud opublikuje zajimavou praci v NC, muze byt diky ignoraci neamaterskych numismatiku tato prace prehlizena (a to prece nastve i amatera). Pokud by chtel udelat totez s recenzovanym periodikem, je to uz profesni pochybeni. Ale to se tyka podle mne jen par jmen, kdy jsem se s timto chovanim setkal. Vetsina nasich odbornych numismatiku jsou nastesti normalni a nenamysleni lide.

Rozhodne nic z toho co jsem psal neni duvod do NC nepsat a jak jsem rikal, sam se tomu nebranim (a ani se nebranil drive). A je dost mozne, ze pokud mne to cekani na NL prestane bavit, poslu neco z toho prave tam. Uz jen proto, aby ty veci neztracely na aktualnosti.

Co se tyce grafika NC, tomu bez jakehokoliv nuceni poklonu vysekavam, to je opravdu bez prehaneni clovek na svem miste. Vim, ze v pripade FN problemy byly a verte, ze jsem si je uzil i ja. Doslo jiz ke zmene a situace by mela byt (alespon co se samotne prace grafika tyce) jina. Co ale zajisti vcasne vydavani FN ci NL, to opravdu netusim.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2430 - 31. 1. 2015, 22:23

chtel bych se ale vratit zpatky k tomu grosi pred tim. kupodivu si nikdo nevsiml, ze gros GRATA tu uz byl nejakou dobu zpet (bohuzel obrazky jsou mimo tento server, takze je vkladam sem). o dost hezci nez ten, co jsem prezentoval ja. A otazka zni, zda jeste nekdo nema neco podobneho.

"Ševci" napsal/a:
Dnešní druhý přírůstek z Olomouce. Varianta Hásková XI./h (srdíčka v koruně) - neznámá podvarianta. Mezi GRATIA a REX je pouze jeden křížek a navíc za BOEMIE je plný kroužek.

Obrázek vložený uživatelem

>

Obrázek vložený uživatelem

>

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.