Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
13. 12. 2017
Dobrý večer, může někdo určit typ?
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
myslim, ze to bude bezny typ, ale at posoudi nekdo, kdo ma po ruce literaturu a cas. ja musim pochvalit fotku, konecne nekdo, kdo kdyz neco chce, tak vlozi spravne foto. jen tak dal!
Zaregistrován
4. 7. 2016
Ja musim pochvalit fotku,
a já taky😁
Zaregistrován
13. 12. 2017
Když jsem jej získal, tak byl určený jako Há. VIII a/1, ale po přečtení článku z Numismat. sborníku 30 (Příspěvek k typologii a chronologii...) jsem poněkud zmaten. Knihu Háskové nevlastním, ale dle uvedeného článku ve sborníku by tvar ocasu odpovídal náhradnímu kolku u variant IX/X.
Zaregistrován
13. 12. 2017
Mohl by ten výše uvedený grošík být Há X/b1 s atypickým tvarem ocasu lva?
Zaregistrován
23. 12. 2010
Kdysi jsem sem dával podobný, byl určen jako IX.
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vladislav-ii-jagellonsky_post_-167907#post167907
Zaregistrován
13. 12. 2017
Podoba tam je. Děkuji
Zaregistrován
7. 10. 2006
Konečně jsem měl čas se na ten grošík podívat pořádně na PC. Podle Háskové je to X. c/1.
Béčková varianta to být nemůže, je tam jiná koruna a navíc ještě s tečkami. To není tento případ.
Problematika grošů Hásk. IX a X je komplikovaná, napomůže při ní tvar toho ocasu, ale i tak je vidět, že ten přechod mezi nimi byl hodně pozvolný a nějaký čas se zkrátka používaly punci pro vyobrazení lva kombinovaně. Když je pak použit tento tvar ocasu, je v tom ještě větší zmatek, protože člověk neví, na kterou stranu se přiklonit. Mám tu toto téma rozpracované, k dokončení je ovšem zapotřebí více srovnávacího materiálu a hlavně času.
Za další fotky těchto i dalších typů Vladislavových PG budu jen rád. Pomůže mi v při revizi typologie, na které s přestávkami už nějaký čas pracuji. Díky.
Zaregistrován
13. 12. 2017
Bezva, děkuji za určení. Pokud budu mít nějaké další slušné Vladislavy, tak foto sem určitě dodám.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.