Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
24. 3. 2010
Hmm, zrejme nechýba...vidím tam náznak chrbta mesiačika.
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
sigur napsal/a:
Poprosím presnejšie určiť podľa Háskovej túto XIII.
Veľmi sa mi na ňom páči, ako rezač skomolil opisy: DEI GR_ETIA...GROSSI PRE_GENSES🙂
Ten opis je v pořádku, litera, kterou máš za E, je ve skutečnosti A 😉
Zaregistrován
24. 3. 2010
Jáj, tak to je škoda. Si mi pokazil radosť, ale aspoň som mal chvíľu nad čím bádať. 🙂
Porovnával som "A" vo vnútornom opise na averze (obr. 1). Je to samozrejme iný punc ako bol použitý vo vonkajších opisoch, ale predpokladal som, že by sa mohli podobať.
Na obr.2 je teda to inkriminované "A", čo sa podobá na "E. Tú medzeru medzi nožičkami tam už vidím.
Na obr.3 je jediné "A", ktoré som za "A" aj považoval. A toto ma pomýlilo. 🙂
Obrázky:
Zaregistrován
6. 2. 2008
tak trochu máte pravdu oba. Sice je to A, ale vzniklo nejspíš z punců pro písmeno E
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Zaregistrován
24. 3. 2010
To mi dáva zmysel. Ten E-čkový cíp v strede tam preukázateľne je.
Zaregistrován
6. 2. 2008
přesně tak. Písmeno E se skládá ze dvou punců (plus někdy ještě bylo dorýváno, hlavně když ty dva punci přesně nesedly). Minimálně jeden punc u toho nezvyklého A je z puncu určeného pro písmeno E. Nejspíš ale byly použity oba určené pro E a dorytím nebo dopuncováním bylo upraveno na A.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Zaregistrován
7. 10. 2006
Tak s tímto zásadně nesouhlasím! Litera E je zhotovena jediným puncem. Litera A je v podstatě tvořena dvěma dříky s patkami a spojenými středním břevnem. Nahoře se patky dotýkají, takže literu zpravidla uzavírají, některé puncy byly vytvořeny s menší mezerou. Podoba obou písmen je zejména v oválném průběhu levé části těchto liter a pak zakončení vpravo, kde jsou na krajích patky a uprostřed ten hrot, ale průběh každé z těch liter je jiný.
Zaregistrován
24. 3. 2010
kacuro, sorry, ale toto ma zacyklilo🙂 Moja laická predstava bola, že jednoducho na E-čkovom punci sa dole vypilovala drážka, aby vznikli dve nožičky a tak z toho vzniklo A-čko.
Zaregistrován
7. 10. 2006
V žádném případě🙂
Zaregistrován
13. 12. 2017
Dobrý večer, do rukou se mi dostal dost zajímavý grošík. Rub je podle mne Hás. IX., ale opisy na líci jsem v Háskové nenašel. Myslím si, že místo běžného GRATIA zde byl opis GRACIA. Dále mne překvapilo rozdělovací znaménko "kytička" mezi REX BOEMIE místo běžných křížků. Je pravdou, že jsem na internetu zahlédl letmou zmínku, že u typů IX./X. se opis GRACIA velmi zřídka objeví, ale o rozdělovacím znaménku jsem nezjistil nic. Setkal jste se s ním již někdo?
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.