Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Asi sa strápnim, grošom Vladislava sa venujem málo. Ale mne by sa to skôr videlo na IV.b/2. Lev na groši má evidentné malé mesiačiky, pri type VIII. ho Hásková takto nepopisuje, pokiaľ to dobre vidím. Takisto sa mi na groši zdá, že v osmičke chvosta vidím bodku, tú pri VIII. type Hásková neuvádza. Ten lev sa mi celkovo javí ako typ IV. Pri variante b by sedela aj koruna. Takže ja predpokladám, že skôr Hás. IV.b/2. Kľudne ma môžete vysmiať, hovorím že do grošov Vladislava pozriem málo, ale občas predsa len...😎
:mrgreen: 😁 😁 dik aspon za kouknuti na toho prvniho... no neco tam sedi lip, neco zas hur... to je schiza ted se me zalibil jeste VII. c/3...
dovolil bych si z Archym nesouhlasit, ačkoli jeho postup určování byl mnohem lepší než oliverův (sorry příteli😉) a v podstatě minul jen těsně vedle. bezpochyby se jedná o lva V. typu. srovnejte si IV. a V., jsou si hodně podobné, IV. má ale celkem dlouhou spodní čelist plnou zubů, zatímco V. má tlamu malou. dobře je to videt ve foto příloze u Háskové. Koruna je jasně béčková bez tečky na prostřední lilii, na tom se shodneme.
Takže po při pohledu na podvarianty u V.b vychází jasně V. b/3
oliver napsal/a:
tady mi dochazi fantasie, i kdyz sem puvodne myslel, ze me nasmeruji ty tecky v opise:
:WLADISLAVS SECVNDVS
(tecka)+DEI(xx)GRATIA(kyticka)REX(xx)BOEMIE
(tecka)+GROSSI(kyticka)PRAGENSES
zvladne to nekdo aspon typove?
zcela jasná záležitost a ani k tomu nepotřebuji fantazii. lev je bez pochyby XI. typ, je sice setřelý a tak nejde dobře vidět obličejové linky, ale je to on. koruna není vidět v podstatě vůbec, ale pokud se podíváte na všechna znaménka v opise, sedí to přesně na XI. a/31😉
má to někdo kliku, tak mizerný stav a dá se ještě přesně určit, mám spoustu pěkných PG a pro přesné určení jsou zrovna vždycky nečitelné na těch stěžejních místech😞
Kacuro, vidím že typologii Háskové máš opravdu zmáknutou. Nedávno jsem si jí také pořídil ale stále většinou tápu, můžeš mi to prosím zkontrolovat, je to IX.c/1?
[
](http://img233.imagevenue.com/img.php?image=50253_Vladislav_II.Jag._Pra21sk55_gro69_Av_122_439lo.JPG)
[
](http://img172.imagevenue.com/img.php?image=50668_Vladislav_II.Jag._Pra94sk23_gro42_-_Rv_122_42lo.JPG)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.