Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
Elopes

Uživatel

Zaregistrován:
25. 12. 2014

#1 28. 12. 2014, 19:25

Dobrý den,
ve filatelii jsem začátečník a tak bych se chtěl optat na několik otázek. Nejspíše nejsem první kdo se tu na podobné věci ptá a proto doufám, že i přes to mi poradíte 😉 .
Rozhodl jsem se vyrobit si vlastní albové listy avšak známky do něj nechci "natvrdo" nalepit a nepodařilo se mi najít jak známky na list připevnit, tak bych chtěl poprosit o radu (jsem ve fázi, že mám vytisknuté albové listy, vedle položeny známky a nevim jak pokračovat)? Jelikož studuji VŠ a teprve pár měsícu žiju sám, takže je pro mne každá větší investice zátěž. Také stále čtu o tzv. zasklívání listů a netušim co to přesně znamená? A ještě poslední otázka, hawidky jsou jednotlivá okínka na zasunutí známky či jsem to špatně pochopil?

Předem děkuji za odpověď a za ochotu poradit nováčkovi 😉

Profilový obrázek
babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

#2 28. 12. 2014, 19:37

ano postaci ak si zakupis hawidky bud su biele alebo cierne, ktore nalepis na list a do nich vkladas znamky, horsie je to s rozmermi http://leuchtturm.infofila.cz/hawidky--r2-18-r1-8
Najlepsie si zakupit jednotlive pasky, ktore si narezes s rezackou podla svojej mierky...
Zasklievanie, neporadim Ti, nemam s tym skusenosti...

Profilový obrázek
jozo 9

Uživatel

Zaregistrován:
17. 12. 2014

#3 28. 12. 2014, 19:59

Havidky to sú takéto pásiky dlhé cca 20 cm a šírky sú rôzne podľa potreby.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

#4 28. 12. 2014, 20:35

Ty hawidky si nařežeš ulamovacím nožíkem na měkké podložce (nutné kovové pravítko) a hlavně pozor na známku kterou zapomeneš vevnitř😃 nebo nejlepší varianta řezačka na hawidky. Bez ní nedám ani ranu. Jo a hawidku stačí zezadu navlhčit- já ji olíznu a drží jak přivařená. Z toho důvodu opatrně lepit na své místo! Po chvilce se s tím nedá už pohnout. Jinak čtení o tomto je tady mraky!

Profilový obrázek
jozo 9

Uživatel

Zaregistrován:
17. 12. 2014

#5 28. 12. 2014, 20:46

Ja použivam ten lámaci nožík a klasický plastový trojuholník.Ako podložka mi slúži sololit.Na vlhčenie používam vatové tyčinky. Dá sa to aj takto aj bez rezačky síce to je trochu zložitejšie ale dá sa.

Profilový obrázek
Stan

Uživatel

Zaregistrován:
27. 11. 2014

#6 28. 12. 2014, 22:09

Jenom bych se tě chtěl zeptat jaké albové listy si chceš vyrobit. Albové listy jsou bud´ke koupi nebo si je zdarme stáhneš na Filaso ( počítám že asi chceš ČR).Pokud sbíráš razítkované známky , tak ty připevníš pomocí nálepek u těch jsou hawidky zbytečné a drahé. Pokud sbíráš cizinu a chceš alb. listy můžeš se na mě obrátit v tom ti pomůžu. Jinak pokud se jedná o známky s lepem tak je potřeba alb. listy opatřit bud´hawidkami nebo si na alb. listy udělat diofánová okénka vtom ti mohu také poradit. Ukázka je také na Filasu ale já jsem používal jiný způsob .

Profilový obrázek
vinn

Uživatel

Zaregistrován:
25. 12. 2013

#7 28. 12. 2014, 22:13

Ja jsem hawidky prestal olizovat. Kdyz toho delam vice, po tom olizanem lepu mam chut na pivo.... 😎
Pouzivam molitanovou houbicku na nadobi, kterou navlhcim a lepeni jde samo. Podobne, jako maji na poste takovou tu misku s navlhcenou houbou.
Jinak rezacka na hawidky je naprosto nejlepsi, jak pise Pavlinka. Tady na e-shopu v nabidce neni. U konkurence je za cenu 500,-Kc s nazvem SCHNEIDER.
Nastavis si na rezacce rozmer a pak jenom rezes a rezes. Neni treba to pracne rozmerovat pravitkem.

moje stránky k tématice Hradčan:

http://www.hradcany-stamps.com/

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#8 28. 12. 2014, 23:36

Používám řezačku na fotky a sliním to prstem. Sliny jsou lepší jak voda a houbičkou se lep dá i setřít. Problém je jen u velkých plachet. Se sliněním, ne s řezáním.

Profilový obrázek
Elopes

Uživatel

Zaregistrován:
25. 12. 2014

#9 28. 12. 2014, 23:52

Listy jsem si vyráběl víceméně podle http://www.infofila.cz/vykresleni-alboveho-listu-pocitacem-pro-uplneho-za-r-2-c-1348 Jen s drobnými úpravami a ona shánim ČR známky a ano mám většinu orazítkovanou🙂 . Ano také jsem koukal na ty "filatelistické nálepky" jen jsem nějak nepochopil jak fungujou😞

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#10 29. 12. 2015, 01:04

Pěkný návod ... dělám to úplně jinak.😃
Ale já mám výhodu v tom, že mám v zásadě 2 velikosti - Ženci a Parlament (případně povodňový Turul, což je Parlament na výšku). Zmatek mi v tom občas dělají okraje a novinová stříhaná. 😁

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.