Moderátoři: smith, Koniáš

Vita

Uživatel

Zaregistrován
27. 6. 2013

#211 - 29. 12. 2016, 22:05
A ešte jedna vec, tu by som trochu oponovala Vitovi, i keď si ho vážim ako profíka:-) Názov moldavit nie je odvodený od rieky Vltavy. Pracovníci múzea vltavínov i vedci toto považujú za mýtus. Tento názov je odvodený od nemeckého pomenovania Moldauthein (Týn nad Vltavou), pretože tam sa našli prvé kusy tohto krásneho tektitu. Táto teória mi príde celkom logická:-)

Ano - Dargor6 o původu slova vltavín(resp. moldavit) má pravdu - já to nevěděl .

taky přidám něco málo k tématu vltavín v matrixu
http://www.mindat.org/photo-729354.html

a tady makrofotky skulptace vltošů http://www.mindat.org/g/798
(ale tahle galerie je teprve ve "výstavbě" a nejsou tam všechny makra povrchů.)

Všem šutrákům bych chtěl popřát hlavně hodně zdraví po celý rok 2017 a taky trochu toho sběratelskýho štěstí .

Víťa

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován
14. 11. 2013

#212 - 30. 12. 2016, 08:00

Pána lekárnika Šofra poznal osobne pán Prchal, ktorého za znalca vltavínov považujem. Osobne tie vzorky videl v 70. rokoch v jeho zbierke. čiže o ich veku nepochybujem a či už sú upravené alebo nie, to posúdiť nedokážem:-)

mistrB

Uživatel

Zaregistrován
29. 12. 2016

#213 - 30. 12. 2016, 10:45

Tak ty fotky od Vita - ty teda jsou! A ten jeho matrix - takhle si to přesně představuji. Jak nad tím přemýšlím ani totiž neznám tyto vzorky z Moravy. Na to procentuální zastoupení moravských kamenů mi to v hlavě příjde málo reálné :-( Vemte si, že se kopalo jen na pár místech a ostatní kameny jsou sběr z polí. V jižních Čechám tam je to sice velká vzácnost, ale kopalo se všude. Nemůžu to na aukru najít - třeba bude někdo šikovnější. Panu Prchalovi neberu jeho "status", ale i on nechává "opravovat" kameny a sám je prodává. Nebral bych to jako nějakou 100% záruku. Navíc pokud člověk neví co hledat nehledá!

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován
14. 11. 2013

#214 - 30. 12. 2016, 10:55

Vltavín je moravský, skulptácia aj jeho farba tomu nasvedčujú. Nie je taký pekne zelený ako vltavíny z južných Čiech, ale je kúsok aj do hneda. Vraj vzorka pochádza zo spodných vrstiev pieskovne v Slavěticích. Ale pravdu sa už nedozvieme.

praxus

Uživatel

Zaregistrován
4. 7. 2014

#215 - 30. 12. 2016, 12:58

To je opravdu nejspodnejsi vrstva tmelena limonitem je to tvrdy jako sutr a nerozjebes to ani kladivem na rozdil od tech matrixu z cech co se samy sypou a musi se impregnovat aby to zustala hrouda. S toho z limonitem kdyz budes chtit vytahnout kamen tak ho znicis nebo praskne tak to tam drzi je to v podstate uz slepenec....Takze silne pochybuju ze kamen jako jen tak sam vypadl a nekdo ho zase dolepil na misto kde byl.... Uz jen ty pohadky a kecicky okolo tech aukci a stary fotky jsou strasny kecy aby se to prodalo....vazne si nekdo mysli ze Šofr si to takhle fotil z dobovym tiskem jo .A Prchal to je kapitola sama o sobe sberatel vltavinu co nema jedinej kus protoze si jich nevazil a prosustroval vsechny....a jak se mu neco dostane pod ruku hned prodava 😂

kpt

Uživatel

Zaregistrován
9. 7. 2013

#216 - 30. 12. 2016, 17:57

mistrB napsal/a:

... ale i on nechává "opravovat" kameny a sám je ...

Zdravím všechny, a mám dotaz, jak se dají vltavíny "opravovat"?

S pozdravem všem,
kpt

laco111

Uživatel

Zaregistrován
26. 11. 2015

#217 - 30. 12. 2016, 18:30

uniká Vám podstata jedná sa o vltavín a okolo čo je tak nešpekulujte ked sa Dargor 6 páči a kúpila a robí jej radost tak sa nehrajte na múdrich a také keci aj ja som našiel v metrixe najvášie zafíri na Slovensku a predal som ich mám len 2ks a teraz čo je?Boli publikované a sú v správnich rukách a teraz to znamená že si ich nevážim?Podstata veci je ked ho kúpi zberatel tak má velkú radost.

mistrB

Uživatel

Zaregistrován
29. 12. 2016

#218 - 30. 12. 2016, 19:24

laco111 napsal/a:

uniká Vám podstata jedná sa o vltavín a okolo čo je tak nešpekulujte ked sa Dargor 6 páči a kúpila a robí jej radost tak sa nehrajte na múdrich a také keci aj ja som našiel v metrixe najvášie zafíri na Slovensku a predal som ich mám len 2ks a teraz čo je?Boli publikované a sú v správnich rukách a teraz to znamená že si ich nevážim?Podstata veci je ked ho kúpi zberatel tak má velkú radost.

Podstata uniká Vám - nehrajeme si na "múdré" jen diskutujeme na foru! Já jsem příspěvkem vyjádřil pochybnost, která se nějak rozvíjí. Nikoho neurážím! Váš přístup ke sběratelství není podlé mého názoru zcela správný, ale nevyvracím Vám myšlenku - dělejte si co chcete. To že jste prodal své nejlepší nálezy (jestli se nepletu tak jste jeden kámen prodal i Dargor6) je ale takové nesběratelské. Jediné co se mi nelíbí je Váš tón diskuze. Co ale musím napsat je fakt, že Vy slováci rádi "špekulujete" a děláte "múdré" o vltavínech o kterých nevíte (až na výjimky) to co sběratelé z Čech.

Dargor6

Uživatel

Zaregistrován
14. 11. 2013

#219 - 30. 12. 2016, 19:55

Praxus - pokiaľ máte dôkaz o tom, že tá dobová fotografia je podvod, tak ho doložte a pokiaľ nie, tak ju nespochybňujte. Dosť pochybujem o tom, že by si niekto dal námahu s výrobou "dobovej" foto, lepil vltavín na matrix aby to predal za 900 Kč. Keď len samotný moravský vltavín by za tú cenu predal v pohode. Skôr pripúšťam teóriu, že sa vltavín "dorobil" v tej dobe a pán Šofr ho už tak získal. Čo sa týka pána Prchala - objavili ste Vy nejaké nové lokality vltavínov, publikovali ste niečo o nich aby ste rozšírili znalosti ostatných?
Téma sú vltavíny, nie hádky medzi členmi a osočovanie iných zberateľov. Názor na moju foto sme si vypočuli, a keďže viac sa z fotky vyčítať nedá, je zbytočné sa tu dohadovať:-)

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#220 - 31. 12. 2016, 00:44
kpt
mistrB napsal/a: ... ale i on nechává "opravovat" kameny a sám je ... ...

Vltavín nepatrí medzi drahé kamene čo by sa "opravovali ani upravovali" , teda neviem o tom .
Je pravda posledných päť rokov nepatria u mňa ku top záujmu , kedysi som hodne nakupoval brusené v Jičíne u priateľa , nakoľko je profesionál tak posledných desať rokov som ani nekontroloval pravosť , bral som to ako prípadnú stratu času, stále som napísal dopredu veľkosti tvar .

To sú tie pekné momenty , kedy sa dobre pracuje a spolupracuje , čo žiaľ v 85 % tu nie je možné .

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.