Moderátoři: smith, Koniáš

Vita

Uživatel

Zaregistrován
27. 6. 2013

#81 - 23. 7. 2014, 21:32
Naleziská vltavínu - moldavite sú aj v iných častiach sveta. Nepíšem to prvý krát , zrejme asi ani posledný. Neviem prečo si páni kolegovia neprezrú trochu staršie príspevky v mineráloch.😉

No jestli jinými částmi světa rozumíš něco co je blízko hranic s ČR (viz. příspěvek Pepazdepa) pak ano - pokud myslíš "jinou vzdálenější část světa"
kde se nacházejí tektity pod anglickým označením "Moldavite" tak se hluboce mýlíš. Ale věřím , že jsi to nemyslel vážně, a že nás jen tak škádlíš😉 😃

Tektity jsou všude možně ale mají své místní "lokální" názvy
viz. např. australity, irgizity, ivority, bediasity, georgianity a tyhle tektity se liší nejen zbarvením ale hlavně stářím !!!!!!!
Nikde na světě se nenachází tektit, který by svou skulptací a barvou mohl konkurovat vltavínu , který má mezinárodní označení MOLDAVITE.

Anglické označení moldavite platí jen a pouze pro český a moravský VLTAVÍN !
http://www.mindat.org/min-10860.html

😆 😆 no nedávno jsem se smíchem četl diskusi na Mindatu a prohlížel nějakou fotku rádoby "Moldavitu" z oblasti Kilimandžára😁 aby se pak dotyčný dozvěděl, že by to bylo možný snad jen v případě, kdyby okolo Kilimandžára tekla Vltava😆 .

Je to do putníku tak jak píše uživatel "Pepazdepa"
http://en.wikipedia.org/wiki/Moldavite

a komu by informace ohledně "Moldavite" nestačily stačí si na Mindatu v diskusi najít témata pod klíčovým slovem Moldavite !

Romolo

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2014

#82 - 23. 7. 2014, 21:38

Si.Ale proč mají mít větší cenu,než třeba nějaké sklo,v čem spočívá ta vzácnost?

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#83 - 23. 7. 2014, 22:02

to Vita , nafotím ako budem mať čas , nakupujem už prívesky v striebre , počkám na určenie lokality.🙄

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#84 - 23. 7. 2014, 22:08
Si.Ale proč mají mít větší cenu,než třeba nějaké sklo,v čem spočívá ta vzácnost?

Tektit je výsledok prírody , sklo je výrobok priemyslu.
Apropo nie každý kúsok má vysokú cenu , hodne záleží na tvare, veľkosti, sýtosti farby atd...

Hodnota ako pri každom kameni , máme karát rubínu za 2USD a máme karát rubínu za 15 000 USD aj viac .

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Romolo

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2014

#85 - 23. 7. 2014, 22:14

Prostě se mi nelíbí,finíto:)

Vita

Uživatel

Zaregistrován
27. 6. 2013

#86 - 23. 7. 2014, 22:30
to Vita , nafotím ako budem mať čas , nakupujem už prívesky v striebre , počkám na určenie lokality.🙄

No nevím co nakupuješ ale jestli kupuješ něco co má označení "Moldavite" a nepochází to z oblasti viz. jak výše psal "Pepazdepa" tak to není Moldavit(vltavín) i kdyby ti k tomu psali co chtěli !

Najdou se obchodníci ve světě s tektity(stačí podívat na e-bay), kteří proto aby zvýšili prodejnost a "atraktivitu" ....a co hlavně cenu - zneužívá označení "Moldavit" i pro vyleštěný a uměle poleptaný např. Indočínity !
Pakliže bereš broušenou surovinu - s tím ti neporadím, ale je to tak jak jsem psal výše - jestliže to není od nás pak to není moldavit !

Na Mindatu tohle řešej každou chvíli zejména když někdo koupí přes internet ze zahraničí tektit pod falešným označením "Moldavit" a když chtěj vědět jestli je to pravý tak pak tu skutečnost, že nalítli nemůžou rozdejchat. Viz. např. falza z Číny, viz. např. vyleštěný a dobarvený indočínity atd.atd.atd. dokonce jsem viděl nabízený k prodeji zelený obsidián "umně" leptaný (to bylo právě to Kilimandžáro) a dotyčný ho koupil pod označením "Moldavite" .

V zahraničí se pochopitelně obchoduje i s originální surovinou , která právem nese označení Moldavite protože to je originální materiál z ČR !!!!!!!!!!!!!
viz. např. http://www.minfind.com/search.php?qs=MOLDAVITE

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#87 - 24. 7. 2014, 01:29

Zkrátka, cararský mramor taky nemůže být těžen někde u Berouna a Holomócký syrečky (tvargle😉) z Číny sice dovezeš, ale buď se vrací do vlasti (což by vyšlo draho), nebo to je úplně něco jinýho.

Vita

Uživatel

Zaregistrován
27. 6. 2013

#88 - 24. 7. 2014, 08:36
Zkrátka, cararský mramor taky nemůže být těžen někde u Berouna a Holomócký syrečky (tvargle😉) z Číny sice dovezeš, ale buď se vrací do vlasti (což by vyšlo draho), nebo to je úplně něco jinýho.

Přesně tak - ale v případě tektitů ten rozdíl(kvalitativní i cenový) mezi pravým vltavínem (angl. moldavite) a ostatními tektity je asi jako kdyby někdo zaměnil "marmarošský diamant"(což je křemen) s pravým diamantem téže velikosti !😆 😆 😁

Vita

Uživatel

Zaregistrován
27. 6. 2013

#89 - 24. 7. 2014, 08:45

Oni se obchodníci v cizině "rozhlídnou" a vidí , že "MOLDAVITE" je drahej a protože je to tektit tak ty jejich tektity např. z Indonésie budou taky "Moldavite". Tektit jako tektit - tak v čem je problém ?!😆 😁
No ten problém je obdobou toho jako kdybych si chtěl koupit Ferrari a místo toho dostal koloběžku - vždyť oboje jezdí tak co 😆 😉

pinakaz

Uživatel

Zaregistrován
11. 8. 2014

#90 - 11. 8. 2014, 14:46

Dobrý den sbírám sice v jiném oboru ale mám ve své sbírce několik větších vltavínů z lokality
Dalešice - Hartvíkovice je to můj vlastní sběr z let 1969-70 .Lokalita nyní zatopena .V té době jsem o Vltavínech nic nevěděl ,Tábořili jsme se skautským oddílem na dně budoucí přehrady.Nalezl jsem tam hodně tmavá skla takové hezké poďobané,polámané,v okolí totiž řádila těžká technika při těžbě stromů a kamení.Největší má cca 400gramů je tmavě zelený na okrajích prosvítavý ,některé z menších kusů bych prodal.Po nafocení je zde vystavím.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.