Pokud jste skutečně dospělý, a né děcko, tak možná pochopíte následující stratigrafickou tabulku a miliony let. Ano, moře tu u nás bylo v kambriu, ordoviku, siluru i devonu (Prag, Lochkov, okolo 410 milionů let), což je dokladováno např. trilobity a graptolity, v juře (např. Pálavské kopce jsou z jurských vápenců starých okolo 150 mil. let) s amonity a belemnity a zejména v křídě (Labská pánev, turon, cenoman a coniak od cca 85 do 100 mil. let), ale to bylo dávno před pádem meteoritu Riess. Naposled moře zde bylo v miocénu v oblasti vídeňské pánve na Moravě sahající až k jižnímu okraji Brna, konkrétně stupeň spodní baden (morav), což dokladují vápnité jíly zvané tégly a tyto jsou staré 15 mil let. V době pádu Riess a tranformace Západních Karpat už moře bylo dávno pryč a ustupovalo k jihu až jihovýchodu. Třeboňské pánve v jižních Čechách byly většinou už sladkovodní (ložiska diatomitů), maximálně brakické.
Obrázky:
Chtěl jsem tím jen Romanovi 75 taktně naznačit, že čistokrevné moře nemohlo s vltavíny hýbat, pozdější transport byl svrchnětřetihorními a zejména kvartérními řekami. Na Moravě jde často o výskyty v terasách řeky Jihlavy okolo Dalešické přehrady. Ale jsou lokality, kde jejich primární výskyty vymezují samotné pádové pole a zůstaly in situ tam, kde spadly, to jsou některé z jihočeských pískoven. Mimochodem u Vltavy, našeho nejvýznamnějšího přítoku Labe, dle které jsou vltavíny pojmenovány (moldavit - Moldau, německy Vltava) je jedna hydrogeologická zajímavost - původně tekla od Lipna k jihu do předhůří Alp, ale později se po vyvrásnění Šumavy a Novohradských hor její směr obrátil k severu. Tudíž veškeré nálezy vltavínů z Rakouska už náleží do povodí sousedních řek, Dyje a potažmo Dunaje.
A ještě jedna krásná mapička, tektokrát z pera německých vědců a stránek: http://www.realgems.org/edelsteine_liste/pic/big moldavite map.jpg
Za to, že to Roman 75 nechápe jejich vznik (tavení hornin zemské kůry), a popírá jejich vymrštění a let vzduchem, a myslí si naivně, že je všechny doneslo k nám moře a řeky, tak za ty jeho fantasmagorické hypotézy fakt nemůžu. Znovu opakuji, vltavíny nebyly u nás nikde nalezeny v čistě mořských sedimentech.
Obrázky:
Zdravím achondrite,sice jste hezký mi postaral se to vysvětlit,ale zas to bylo mimo :-) . Škoda že jsem nenavštivil Budějovicko,abych udělal posudek toho padu dešťe vltavinoveho. Nejsem vědec,ale operuju podle znalosti a zkušenosti. Podle tváru a zachovalosti vzorku,taký míst nálezu,lze pak určit co donesla voda řeky a co tam leži od sviho pádu,a kam leťelo mateřske těleso. Ja přiznávám čisla,ale nevymyšlená z ničeho. Ti vědecke miliony ničim nepodložena teorie,vydávána jako fakta,ale je vlastňe lež od vědcu. Upřesňete mi prosím,kde jsem zmínil,že vltaviny doneslo moře ? Diskuze ode mně probíha neceli měsíc,ale jste na rovnem místě popletl ma sděleni. Ono se pak nedivim,že a i kdejaky vědec splete,100 milionu sem,100 milionu tam,kdo to spočítá ? Že jó ? Roztavena hornina letěla vzduchem 400 km a víc,jako v Australii přes 2000 km ? A za horninou na koštěti letěla vědma,ktera to ohřívala svima kouzly :-D ,to je pohadky. Věřite asi dodnes že jsme pochazime z opic? Ale ne ne ne,ja vam neberu vaše přesvědčeni,je to vaše věc. Jen jsem tu dal směrnice pro ti,kdo nevěři,že Země placata. :-) Pravda Páně vitězi i když dlouho popírana býva.
Však ano, lze rozlišit vltavín se zachovalou nebo setřelou skulptací, ale to nic nemění na tom, že všechny jsou stejně staré a pochází z této jediné události, radiometricky datované před 14,8 mil. lety, takže žádné stovky milionů let sem a tam. Absolutně netuším, odkud jste si vycucal těch vašich 100 tisíc let, se kterými se dostanete do čtvrtohor, ale zřejmě si děláte srandičky. Chtěl jsem po vás i jméno vědce, který toto měl tvrdit a opět bez odpovědi, takže vše jsou bohapusté výmysly a bohužel vás nemohu brát seriózně. V kráteru Ries (Nordlingen) případně Steinheim v Německu se vltavíny narodily, věřte si tomu nebo ne, ale toto je prokázáno výskyty šokově metamorfovaných hornin pohřbených v podloží obou kráterů. A prosím, neodvádějte pozornost ke komárům, k Darwinově teorii vývoje zvířat a rostlin, zde, jak jste si určitě ráčil všimnout, probíráme neživou přírodu.
Obrázky:
Grofik uz sa zobud , preco tu nechavas toho blazna?
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
aspoň to tady žije, a vy si můžete pořádně procvičit vaše vědomosti přesvědčováním😃 navíc já to tady aspoń vidím všechno pohoromadě jak to je🙂
jenom jestli to správně chápu, ty vltavíny vznikly při dopadu a potom časem docestovaly na naše území nebo je toodstřelilo a vznikly za letu ? A co potom ty na jižní moravě jen zbloudilé kusy nebo jiný původ ?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.