Zaregistrován
26. 8. 2012
Teda Romane,musím říct že jsem se na žádném jiném vlákně ještě tak nepobavil😃
Jen by to od Tebe chtělo ještě udělat jednu věc...a sice přetáhnout nějakým obuškem svou učitelku českého jazyka po hrbu..jen aby se to tak nějak srovnalo😃
Zaregistrován
1. 3. 2016
Jsem samouk ale,a pišu z mobilu :-p :-D tak to. A to jesče nam grofik pulku smazál ale.
Zaregistrován
21. 11. 2013
heej já si přečelt pár příspěvků a tady je srandy...:D ten člověk je fakt vtipnej!!!!! pokračujeeeem😃
Zaregistrován
2. 5. 2015
Milému Grofičkovi (potřetí, a pokud to nestačí, zopakuji to počtvrté): Tak se taky zapojte do diskuze a nedělejte pořád, že ničemu nerozumíte a že to není vaše parketa. Moderátory přísušných témat by měli dělat skuteční odborníci a né nějací amatéři, co se sami budou invektivně navážet do diskutujících, že? ;-))) u takových se pak stává, že se mažou holá fakta a výmysly nechávají... k smíchu tací, co nedokáží oddělit zrno od plev.
Valachovi: I na Moravě jsou pádová pole, takže kam spadly (vznikly utuhnutím ve vzduchu, proto některé mají tvar kapek nebo disků), tam se taky nacházejí, s minimálním opracováním, ale dají se najít vysloveně i omleté valouny vltavínových skel transporfované řekami, na Moravě téměř výhradně Jihlavou, případně Jevišovkou nebo Rokytnou.
Zaregistrován
11. 1. 2015
Romane přemýšlej,kdyby chtěli zabránit masivnímu zbírání vltavínů,tak by to zřejmě nezakreslovali ani do geologických map a nepublikovali ažádnou literaturu.
Zaregistrován
2. 5. 2015
Jediné omezení vidím v zaškatulkování vltavínů jako národní bohatství a chránit je zákonem. A měli by tam dát i meteority. V mnohých okolních státech tato ochrana funguje a je i zákaz vývozu. U nás je spousta mineralogických lokalit, třeba namátkou na Vysočině Hradisko Rožná (elbaity, lepidolit), Ouperek Bobrůvka (záhnědy), Heřmanov (heřm.koule), které chráněné zákonem jsou, je tam zákaz sbírání minerálů, kopání, co se stejně porušuje, ale vltavínové lokality se nikterak!!! nechrání. A mnozí si na nálezech moldavitů a jejich šmelení, např. na aukru, ale i zde, zakládají docela slušný byznys. Stát by to měl potírat.
Zaregistrován
11. 1. 2015
S tím naprostý souhlas.S tim byznysem to tak nějak chápu,dá se na tom docela dobře vydělat,vždyť pěkné skulptované a neporušené modavity není levná záležitost.Já osobně bych už žádný neprodal když si vzpomenu kolik času a úsilí mě stalo najít kousek onoho výjmečného impaktu.
Zaregistrován
11. 1. 2015
Navíc je to můj koníček a za peníze jej měnit nehodlám😉
Zaregistrován
1. 9. 2012
Možná kdo kope(což už zákonem zakázané je) tak může něco vydělat, ale kdo chodí po polích tomu nezávidím ani jeden kousek. Občas na ně vyrazím a docela i najdu, ale abych na tom vydělal to ani náhodou. Většinou jsou poškozené a malé do 5-10g. Jde o radost nálezu a né o peníze. Když by si člověk spočítal benzín a čas, tak si v práci určitě vydělá mnohem víc.
A o vzniku vltavínů by se též dalo diskutovat. Už jsem četl několik teorií a většina se přiklání ke kráteru v Německu, ale na 100% to jisté není četl jsem něco, že v kráteru je podloží vápenec a na vltavíny je třeba křemen, ale moc mne to netrápí a vltavíny mám rád a samozřejmě najít si sám pěkný vltavín je paráda.
Zaregistrován
2. 5. 2015
Nejde o závist, na čem se kdo přiživuje, ale princip. Pokud najdete archeo, starodávnou měděnou sekyrku, zlaťák, nebo odlitek z drahých kovů, je to také státu a nikdo nedebatuje nad tím, jestli to najde náhodně na poli po jednotlivých kousích a nebo nahromaděné v depotu. Archáči to ale mají ošetřené, každá lokalita má jasně daný stupeň ochrany. To samé by mělo být i s drahokamy a polodrahokamy, ale nikomu nechci upřít právo si to přivlastnit, ikdyž je to nalezeno na cizím pozemku a jeho majitel o nálezu většinou neví. Přitom je elementární slušnost informovat někoho, že si chci něco pěkného z jeho pozemku odnést. A samozřejmě že se to vlastníkům nebude líbit, zejména jim vadí rytí a kopání a neuvedené do původného stavu, čert vem prostý sběr na povrchu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.