Hmm.. ono to na mě působílo tak nějak že to dopadne tímhle způsobem. Já jsem si na nakupování Československa vypracoval jednoduchou strategii, trpělivost - protože až na ty úplně nějvětší špeky se docela pravidelně, hlavně v zahraničí, objevují bankovky z našeho území a dají se sehnat celkem levně - posledně jsem takle koupil Slovensko (mimo těch přetisků, první 10 a 20 Koruny a té 200 K poukázky) komplet neperforovné v N i s tou nevydanou 5000 K (taky nep.) za 300 GBP, což se dá..🙂

Ono je to způsobeno rozdílným stanovováním zachovalosti bankovek. Každý to vidí trošku jinak i když je to pevně dáno. U tzv. První republiky někdy člověk přivře oko /+ - půl stupně/ . Je škoda, že ta dvacka nebyla v UNC , mám ji totiž zhruba v nulce, tak jsem myslel ,že bych ji nahradil 100 % UNC a ta by šla pryč. A nakonec ta moje je lepší než ta nabízená. Možnáprávě ten rozdílný pohled na kvalitu.

Nevím, ale přijde mi, že spousta věcí z Čs. bankovek již zažíná být s cenou za pomyslnou hranicí "reálné" ceny dle výskytu a vzácnosti, trochu i uměle vyhnané a to bez ohledu na to, zda bych na jejich případný nákup měl peníze či ne. To že to třeba někdo je nyní jednou či dvakrát ochoten zaplatit na tom nic nemění. Je mi jasné, že ceny v relaci 5-10 let nazpět byly podceněné a asi se nikdy nevrátí, ale stejně tak velké množství z těch dnešních je dost přestřelených a vypadá to spíše trochu na "módní záležitost" několika bohatých... 🙄
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Hmm.. ono to na mě působílo tak nějak že to dopadne tímhle způsobem. Já jsem si na nakupování Československa vypracoval jednoduchou strategii, trpělivost - protože až na ty úplně nějvětší špeky se docela pravidelně, hlavně v zahraničí, objevují bankovky z našeho území a dají se sehnat celkem levně - posledně jsem takle koupil Slovensko (mimo těch přetisků, první 10 a 20 Koruny a té 200 K poukázky) komplet neperforovné v N i s tou nevydanou 5000 K (taky nep.) za 300 GBP, což se dá..🙂
Teraz som v pomikove co si kupil za bankovky?

Určitě existuje dost lidí / rádoby sběratelů/ kteří bankovky sbírají na zhodnocení peněz. Přiznejme si, žei nás potěší, když bankovku koupíme levně/ za reálnou cenu/ a na nějaké aukci je cena třeba i několikrát vyšší. To potěší každého. Ale znám i lidi, co berou všechno co nemají/ někdy i mají/ a na ceny se moc neptají, prostě to chtějí. Ale to naštěstí nejsou sběratelé , ale spíše investoři, kteří časem zjistí, že to za tu nákupní cenu / kterou přehnali/ nemůžou prodat. Ale to bohužwel neovlivníme. To je u mincí, vyznamenání a td všude stejné.

Doufám, že jsem správně pochopil otázku🙂 Vím, že zrovna tohle nejsou žádný špeky, ale cena je ok (B.48a,b B.49a,b B.50 B.51 B.52 B.53a,b B.54a,b a B.55a + B.N5). Taky jsem takle sehnal 100/1920 jednopismennou za asi 1000 australskych dolaru, coz je lepsi vec..

Ano něco podobného proběhlo u našich poštovních známek.
Tam byl cca 10 let nazpět u mnoha(skoro většiny) dražších položek cenový vrchol a ze zahranicí se sem dovezlo vše co šlo koupit, ale dnes je situace taková, že mnoho známek v desetitisícových relacích je ztěží prodejných i se ztrátou 30% a více !!!!! 😲
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Hezke.. ta MÁJA už byla vidět - http://www.aurea.cz/Katalog18/18kat1951.htm (pol 1987) (konečně se ten archiv začíná vyplácet 😎 ) a ta koruna, krása🙂 Kde se dá takhle nakoupit? Že bych se stavil na Slovensko🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.