Zaregistrován
8. 8. 2009
Rok 1953
Obrázky:
Zaregistrován
8. 8. 2009
Popřípadě 1958 a 1961 ?
Zaregistrován
12. 6. 2011
Zdravím všechny sběratele. Tak nevím, kam můj dotaz zařadit, tak jsem ho šoupl sem. Už jsem se setkal několikrát u francouzských bankovek s tím, že jsou proděrovány, jakoby sešívačkou. To je v bance míst do bankovní pásky a pak do buntu sešívali? Nebo je to forma perforace? Jak se k tomu staví odborníci při ohodnocení stavu? Tj stav podle bankovky nebo jasná 4-5 Díky všem za odpovědi. Kdyby byly rychlý, tak supr. Myslím ty odpovědi😁
Zaregistrován
10. 10. 2010
Francouzský bankovky bývaly obvykle dost velký - takže si je Francouzi špendlíky spínali k sobě. Proto opravdu velká část franc. bankovek tyto špendlíkové dírky má. Obvykle se stav posuzuje podle toho v jakém stavu je bankovka + se musí do pozn. napsat např. několik špendl. dírek (alespoň tak se to dělá na Ebayi).
Zaregistrován
14. 9. 2008
rozhodne ne stav 4-5, ale jistou roli to hraje pri hodnoceni a celkove cene. Proste 2-3 pinholes jsou bezna vec ...
Zaregistrován
10. 10. 2010
zajímavé také je, že jsem již viděl hodně franc. bankovek ve stavu UNC, které měly také několik špendl. dírek
Zaregistrován
12. 6. 2011
Díky za odpovědi, nebyl jsem si jistý, zda koupit. Jenže jsou tak krásné. Ti francouzi byli magoři, dělal to ještě nějakej národ? To si je špendlíkama připichovali k saku? Snažil jsem se najít nějaké informace i jinde, bohužel zatím bezvýsledně. Takže díky za každou informaci
Zaregistrován
14. 9. 2008
to je normalne z banky, sesivackou ... dela hodne tenke dirky, obcas jsou ty otvory poznat jen proti svetlu.
Proto sehnat urcite bankovky ve 100% UNC stavu je skoro nemozne - vetsinou jsou UNC + 2 dirky (pripadne vice direk)
Zaregistrován
14. 9. 2008
Vetsinou uz to slo z banky uz s 2 dirkama a pak podle toho, zda byla bankovka v obehu, tak pribyvaly dalsi. Nekteri to scvakli spendlikem, nosili to po kapsach, penezenky nejak neuznavali ...
Zaregistrován
10. 10. 2010
Mám ve sbírce 1000 FR. 1949 (typ Herkul a Minerva) v nádherném stavu - téměř UNC, ale bankovka má 2 malé pinholes. Stejně tak mám 1000 FR. 1928 v aUNC, ale má 4 dírky od sešívačky (bohužel zarezlé), proto jsem se divil, že i UNC bankovky dírky mají. Myslel jsem, že je mají jen ty oběhové, takže díky za dodatečné info.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.