Moderátoři: smith, jv64

denar

Uživatel

Zaregistrován
6. 2. 2008

#11 - 17. 9. 2022, 13:28

Tak ať to nekazím všem a nepíšeme si tu jen my dva tak na otázky zatím neodpovím a nechám čas ostatním.
Snad jen info k pokladu. Našel se v roce 1947 v rybníku poblíž jedné vesnice MZ a odhaduje se, že poklad vážil asi 3 tuny.
O pravosti mince se dlouho vedly spory.

Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován
11. 2. 2016

#12 - 17. 9. 2022, 15:15

Zní to pěkně, nic z toho neznám a žádný poklad že 47 jsem nevygooglil. Tak se těším až to tady někdo prozradí

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

berserk

Uživatel

Zaregistrován
4. 10. 2020

#13 - 17. 9. 2022, 15:38

Ten portrét mi připomíná snad Alexandra Velikého?

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#14 - 17. 9. 2022, 16:00

denar:
Tenhle kousek pochází spíše z druhého nálezu ve stejné lokalitě z roku 1992 značeného jako MZ II.

Pro zajímavost:

Je zde athénská tetra,kterou nabízí jeden nizozemec za cca.5500 kč....viz foto
Uvádí u ní:
Stříbro
Černá patina,na okrajích křehká
Původ mince s těmito znaky lze vysledovat až k pokladu MZ II.

A pozor....hmotnost pouze 13,17,což je o plné 4 gramy méně než by měla mít.
(procentuálně tedy úbytek nějakých 26%)
No,nevím,ale..

Našel jsem k tomu tohle :

IN NC 2003 Elizabeth E.... publikovala obsáhlou studii vzorků z nedávných zásob mincí punchmarked (dále jen PMC). 1 Pozoruhodně analyzovala dvě velké skupiny mincí, obě zjevně z nedávného pokladu .... II (dále jen MZ II), a odhalila velmi zvláštní rozdíl v jejich složení. Jeden konkrétní typ, GH 575, 2, který byl ve velkém množství přítomen v jednom vzorku, u druhého zcela chyběl. Domnívám se, že k vysvětlení tohoto rozdílu je nutné předložit řadu nových teorií jak o problému, tak o vzorcích oběhu pozdních PMC. Obrovský poklad MZ II z jihovýchodního ..... údajně obsahoval přes tři tuny mincí přinejmenším z konce pátého století před naším letopočtem až do přinejmenším prvního století našeho letopočtu. S největší pravděpodobností se jednalo o královskou pokladnici, která se hromadila několik staletí, než byla zjevně vyhozena do studny. Dvě skupiny mincí, které E.... analyzoval, byly skupina .... (KW) s 854 mincemi a skupina .... (RT) s 837 mincemi. Před čištěním měly obě skupiny mincí velmi odlišný vzhled. Skupina KW byla zpočátku pokryta načervenalými bradavicemi inkrustace, což bych hádal z velké části jako směs chloridu měďného a chloridu stříbrného. Skupina RT byla pokryta šedo/černým povlakem inkrustace, což by byl podle mého názoru z velké části chlorid stříbrný, ale ne ve formě, která se obvykle vyskytuje u stříbra ovlivněného chloridy. Rozdíl je přesvědčivě vysvětlen v E.... článku odkazem na pozorování Osmunda B.....: šedo/černé mince byly vyzvednuty nízko ve studni pod vodní hladinou, červené mince z výše. Poklad byl tak velký, že na něj působilo více než jedno chemické prostředí. U skupiny KW bylo po vyčištění zjištěno, že obsahuje mince standardní standardní hmotnosti (cca 3,42 g), zatímco skupina RT obsahovala mince zjevně výrazně pod normální hmotností (cca 1,92 g). Poté, co jsem RT mince skutečně vyčistil šedo/černým vkladem, jsem si jistý, že to byly obyčejné PMC, které byly silně zkorodované. Šedá/černá koroze byla podle mých zkušeností velmi zvláštní, skutečně jedinečná pro toto ložisko. Mnoho tetradrachiem z pokladu s šedo-černou korozí mělo po vyčištění zcela čitelné nápisy, a to i po ztrátě 10 % a více své hmotnosti. Kov byl odleptán tak jednotně, že v jádru flánu vznikla nová verze typu mince, a to i poté, co byl původní povrch rozežrán. Nedokážu to vysvětlit, ale viděl jsem to často a vysvětluje to, proč se ve skupině RT objevily PMC s nízkou hmotností, ale zjevně dobrou konzervací. Složení typů ve dvou vzorcích bylo také velmi zvláštní. Jak zdůrazňuje E....: i) Oba dva vzorky obsahují velmi podobné podíly většiny běžných typů PMC až do přibližně GH 574.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#15 - 17. 9. 2022, 16:20

Fúú to bude zaujímavý príbeh 😋

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#16 - 17. 9. 2022, 16:43

Myslím že v případě tetry,ačkoli působí vizuálně velmi dobře se prodejce mýlí a půjde jen o imitaci odněkud snad z Baktrie....

denar

Uživatel

Zaregistrován
6. 2. 2008

#17 - 17. 9. 2022, 18:45

Pravda je, že Lopezova zlatá mince se opravdu našla až v letech 1992-1993, kdy se poklad značí MZ II. Pochopil jsem to ale tak, že to je dohledávka původního depotu objeveného právě v roce 1947.

Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

denar

Uživatel

Zaregistrován
6. 2. 2008

#18 - 17. 9. 2022, 18:47

Pokud mohu napovědět k minci co jsem dal Lopez tak souvisí s indickým tažením Alexandra Velikého které započalo roku 327 před n.l.

mince01@seznam.cz

berserk

Uživatel

Zaregistrován
4. 10. 2020

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#20 - 19. 9. 2022, 11:53

Tak som to nevydržal a vyguglil to podľa použitého obrázka 😅 a za odmenu som dostal aj klasický numizmaticky vtip 🤣

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.