Horní Halže
"Apolena" 100x85mm
"Černá" 170x150mm
Obrázky:
..tak jsem neodolala a tu "červenou Halži" dnes konečně koupila. Je to z achátů jeden ze zajímavějších typů, který mi dosud chyběl. (acháty na lokality jinak nesbírám) Vlastně mne k tomu inspirovaly fotky na předchozí straně. Až přijde, také ho sem dám. (Vita, neprodáváš je také náhodou na aukru? Jezdíš po lokalitách, nebo si je také jen kupuješ?)
Vita, fakt krásne kúsky. Pokiaľ máš svoju zbierku takto pekne zdokumentovanú, nerozmýšľal si o nejakej celkovej prezentácii tu na fóre, prípadne o vydaní nejakej menšej publikácie o achátoch? Myslím, že zberateľskej ale i laickej verejnosti, by si mal čo ponúknuť. A pokiaľ sa venuješ i fotografii na umeleckej úrovni, tak takáto kombinácia je priam ideálna pre tento počin.
to korunka :
Když to jde a mám čas tak jezdím po lokalitách, někdy šutry získám výměnou a někdy koupím i na burze kdysi jsem si to i sám brousil.Ono to množství fotografií může být trochu zavádějící ale já mám ve skutečnosti jen velice velice malou sbírku, v které se ty kameny točí. Čili sbírka se mi nikterak nezvětšuje ale mění se v ní kameny.
Co mám v současné chvíli ve sbírce slouží jen jako materiál pro nafocení - čili nafotím a jde to pryč a místo toho přijde jinej matroš - nafotím a jde pryč atd.atd.
Drtivou většinu fotografovaných minerálů jsem ale dostal od přátel, který za minerály jezdí do zahraničí !
Takže já spíš ty kameny fotím než že bych je hromadil ale má to tu výhodu, že mi pod rukama za těch x let prošlo dost slušný množství různejch minerálů.
Na Aukru jsem kdysi opravdu dávno pár šutříků prodal ale to spíš ze zvědavosti co se bude dít - aukro nepokládám za to správný místo k prodeji nebo nákupu minerálů - ale přiznám se že mi někdy až tečou slzy smíchy co se to tam děje - a popravdě ani si neumím představit koupit nějakej dražší minerál bez toho aniž bych si ho nemohl důkladně prohlídnout - aukro je hra - nic víc nic míň.
to TONY-KK :
Děkuji - jsem rád, když se fotografie líbí .
Veškeré fotografie, které mohu veřejně prezentovat najdete na mojí stránce na Mindatu http://www.mindat.org/user-4870.html
kde jich zatím mám něco málo přes dva tisíce a můžete si je libovolně třídit (dle lokality, dle druhu minerálu) navrch se dostanete přes fotografii odkazem i na popis dané lokality na Mindatu a pokud vás zajímá např, charakteristika určitého minerálu - rovněž stačí kliknou na název a přesměruje vás to na stránku kde je daný minerál popsán jak je to jen možné.
Zde na fóru o nějaké větší prezentaci neuvažuji a nemělo by to ani význam protože by to bylo značně nepřehledné - od toho je Mindat , který umožňuje fotografie třídit. O samostatné publikaci zatím neuvažuji.
K tomu Aukru- pravda je, že vzácné nerosty může být, a určitě i je, riziko. Na druhou stranu se tam dá koupit velká spousta zajímavostí za rozumné ceny, dokonce i levněji než v kamenném obchodě, ale samozřejmě záleží na tom od koho a za kolik. Mluvím ale samozřejmě o těch běžnějších nerostech.
..začínám tu sice vést monolog, ale nemohu odolat a musím sem dát odkaz na tyhle velmi zajímavé stránky... Nádhera...
http://home.gli.cas.cz/filippi/pwww/mineralogie/Krusne.html
Korunka, tie acháty z Halže majú veľmi neobvyklú vnútornú štruktúru, jednak čo sa týka sfarbenia i usporiadania jednotlivých vrstiev. Na prvý pohľad to vyzerá ako keby nejaký cukrár do farebnej želatíny nasypal všetky možné ingrediencie, ktoré mu prišli pod ruku, poriadne to premiešal a potom nechal stuhnúť. Nakoniec to vybral z formy, urobil hladký rez a ............ vznikol z toho achát.
Nevyrábajú takým spôsobom tieto minerály v Horní Halži? Snáď som to vystihol.
Možno si jeden taký zaobstarám. Na A...čku sa niekedy objavujú v celkom zaujímavých farebných variáciách.
..ano, je to pravda, jsou svou barevností a kresbou opravdu neobvyklé. Ten druhý je vlastně v ametystu. Jsou to úchvatné variace a velmi se divím, že jsem za celou dobu sbírání nerostů (přes dvacet let) tyhle typy koupila až nyní. O to více mne překvapily a potěšily. Ještě čekám jednu lahůdku a moc se na něho těším. Kolikrát tu někdo vystaví fotku nějakého nerostu a člověk žasne nad jeho nádherou a neodolá 😃 Tak jen tak dál, ať mám inspiraci a nejen já. Pokud opravdu nějaký pořídíš, určitě se pochlub!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.