Moderátoři: smith

myslim, ze tenkrat se z dirky na minci nedelala asi takova veda jako dnes a tudiz berna asi byla. tim spise, ze se nejednalo o minci z draheho kovu to asi nikdo neresil (a take proto, ze uz notne devalvovala a jeji platnost mela za chvili koncit)
konvolut se pouziva i v sirsim kontextu, viz neprilis vycerpavajici, ale jasna informace na wikine - predevsim posledni odrazka

Paul napsal/a:
konvolut? konvolut je svazek listin
Co se týče latiny, ano. Co se týče knihovnictví, ne. Co se týče lékařství, taky ne.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Paul napsal/a:
konvolut? konvolut je svazek listin
V podstatě máš pravdu. Poprvé jsem se s použitím termínu konvolut ve spojitosti s mincemi setkal před lety na Aukru a také mi to tenkrát vrtalo hlavou ale zdá se že se to vžilo.
V Angličtině se používá termín “ hoard”.

turtleoverhead napsal/a:
...Poprvé jsem se s použitím termínu konvolut ve spojitosti s mincemi setkal před lety na Aukru a také mi to tenkrát vrtalo hlavou ale zdá se že se to vžilo...
kompletne. je toho plnej google, pouziva se to na aukcich, v inzeratech, zkratka vsude. myslim, ze to nenapadne prodifundovalo prave z toho klenotnictvi, stacilo, aby byl za konvolut oznacen nejaky nalez, kde byla vedle sperku i nejaka mince a pak uz se to vezlo.
vyhoda toho slova je, ze se pouziva jak na nalezovy soubor, tak i na umele shromazdeny. a zni to proste lepe nez "hromadka" nebo "soubor". takze to uz asi ani nevymizi 🙂

Pouze ve smyslu nalezu, jeste jsem nevidel, ze by se na aukci konvolut minci prodaval jako "hoard"🙂
Konvolut v obecnem vyznamu je proste daleko sirsi a jde pouzit na jakoukoli hromadku minci nebo jinych predmetu ktere tvori nejaky, byt umele shromazdeny celek, i kdyz se to gorile a dalsim nemusi libit (zname z Cimrmana - je mozne s tim nesouhlasit, je mozne s tim polemizovat.. 😁 ).

dík😉
postup tohoto čistění si nechám sám pro sebe než sem na to došel tak to trvalo několik let a zničil sem dost mědáků😞

já se tady ptám jenom co se týče určení mincí a když něco vím co se určení týče tak také odpovím.😉
o pomoc při čistění a focení mincí nikoho nežádám tak také nevidím důvod,proč bych měl tyto vědomosti,které mě stáli tolik času,peněz a námahy rozdávat jen tak😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.