Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
myslim, ze tenkrat se z dirky na minci nedelala asi takova veda jako dnes a tudiz berna asi byla. tim spise, ze se nejednalo o minci z draheho kovu to asi nikdo neresil (a take proto, ze uz notne devalvovala a jeji platnost mela za chvili koncit)
konvolut se pouziva i v sirsim kontextu, viz neprilis vycerpavajici, ale jasna informace na wikine - predevsim posledni odrazka
Zaregistrován
27. 12. 2010
Paul napsal/a:
konvolut? konvolut je svazek listin
Co se týče latiny, ano. Co se týče knihovnictví, ne. Co se týče lékařství, taky ne.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Paul napsal/a:
konvolut? konvolut je svazek listin
V podstatě máš pravdu. Poprvé jsem se s použitím termínu konvolut ve spojitosti s mincemi setkal před lety na Aukru a také mi to tenkrát vrtalo hlavou ale zdá se že se to vžilo.
V Angličtině se používá termín “ hoard”.
Zaregistrován
15. 7. 2007
turtleoverhead napsal/a:
...Poprvé jsem se s použitím termínu konvolut ve spojitosti s mincemi setkal před lety na Aukru a také mi to tenkrát vrtalo hlavou ale zdá se že se to vžilo...
kompletne. je toho plnej google, pouziva se to na aukcich, v inzeratech, zkratka vsude. myslim, ze to nenapadne prodifundovalo prave z toho klenotnictvi, stacilo, aby byl za konvolut oznacen nejaky nalez, kde byla vedle sperku i nejaka mince a pak uz se to vezlo.
vyhoda toho slova je, ze se pouziva jak na nalezovy soubor, tak i na umele shromazdeny. a zni to proste lepe nez "hromadka" nebo "soubor". takze to uz asi ani nevymizi 🙂
Zaregistrován
12. 1. 2010
Pouze ve smyslu nalezu, jeste jsem nevidel, ze by se na aukci konvolut minci prodaval jako "hoard"🙂
Konvolut v obecnem vyznamu je proste daleko sirsi a jde pouzit na jakoukoli hromadku minci nebo jinych predmetu ktere tvori nejaky, byt umele shromazdeny celek, i kdyz se to gorile a dalsim nemusi libit (zname z Cimrmana - je mozne s tim nesouhlasit, je mozne s tim polemizovat.. 😁 ).
Zaregistrován
15. 4. 2010
mince po vyčistění.
je vidět,že ty krejcary FJI v oběhu byli jen velmi krátce.
zato ten 3 krejcar 1800 s dírkou byl na krku asi dost dlouho😁
Obrázky:
Zaregistrován
16. 2. 2008
Vyčistil jsi je moc pěkně, možná by jsi tu měl popsat svůj postup.
Zaregistrován
15. 4. 2010
dík😉
postup tohoto čistění si nechám sám pro sebe než sem na to došel tak to trvalo několik let a zničil sem dost mědáků😞
Zaregistrován
16. 2. 2008
Já Ti jenom přeju aby Ti nikdo takhle neodpověděl až se budeš sám na něco ptát.🙄
Zaregistrován
15. 4. 2010
já se tady ptám jenom co se týče určení mincí a když něco vím co se určení týče tak také odpovím.😉
o pomoc při čistění a focení mincí nikoho nežádám tak také nevidím důvod,proč bych měl tyto vědomosti,které mě stáli tolik času,peněz a námahy rozdávat jen tak😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.