Zaregistrován
23. 10. 2010
Proč, z principu, nebo máš obavy z poškození lepu? Já dávám známky do černých zásobníků Leuchtturm (když jsem začínal, nevěděl jsem o pravidle do bílého) a nikdy problém s poškozením nebyl (samozřejmě nutno dodržovat sucho stojato atd)
Zaregistrován
16. 4. 2015
napsal/a:
Proč, z principu, nebo máš obavy z poškození lepu?
No, jsou to právě ty obavy z poškození lepu. Všude se stále píše, že ** známky je nutné dávat do bílých listů, protože jinak se mohou na lepu poškodit. Osobní zkušenost s poškozením zatím nemám. Je pravda, že sbírku známek Slovenko 1939 - 1945 mám, jeko (zatím) jedinou, v černém zásobníku (nejstarší kousky přibližně 15 let) a také nepozoruju, že by se na známky něco přeneslo. Je pravda, že všechny mé zásobníky stojí a jsou v suchu.
Jinak proti černým listům nic nemám a mnohé známky na nich krásně vyniknou, ale nějak se nedokážu rozhodnout, zda pokračovat v bílém a nebo vyzkoušet černou variantu. Přece jenom mám ve sbírce i některé dražší kousky, které bych nerad poškodil.
Zaregistrován
16. 4. 2015
napsal/a:
tie nove Lindner, Leuchturm, Safe pouzivaju len pergamenove pasky na biele listy.
Děkuji za objasnění. Už jsem si říkal, že to není možné něco takového nenajít a teď konečně vím, že to možné je, když to neexistuje.
napsal/a:
Doporucujem max kupovat 16 stranove.
To tedy znamená, že mi u 30 listového hrozí, že se mi rozpadne vazba?
Když naplním všech 60 (64) stránek jde zásobník pak bez problémů zavřít? Nebo se tam to množství známek nemůže vejít?
Možná jsou to začátečnické otáky, ale do teď jsem používal pouze zásobníky Filux a tam dělají maximálně myslím 20 listů. Tím pádem nemám žádnou zkušenost se zásobníky s větším množství listů.
Zaregistrován
9. 2. 2008
Bez problémů ho zavřeš. S tím není problém. Ten 30-ti listový je ovšem těžký a trpí hodně vazba . Osobně také volím menší rozsah listů. Pokud máš dražší kousky (co to ale je dražší? měla jsem v ruce prach obyčejný zásobník zdejšího člena v ruce a byly v něm známečky za dvě auta), tak existuje možnost dát je do hawidek. Tam jsou jak v peřince. Probíralo se to tady na foru asi třistakrát. Projdi si historii nebo dej do vyhledávání "hawidky".😉
Zaregistrován
16. 4. 2015
Díky za radu a budu tedy nadále používat menší rozsah listů. Dražší kousky jsou v mém případě známky v řádech několika tisíců. Na ty "za dvě auta" bohužel nemám finance. Ano, vím co jsou hawidky a pár známek v nich mám, ale nerad bych černými listy poškodil třeba i je ty obyčejné. Problém je v tom, že neexistuje jednoznačná odpověď na používání černých a bílých listů. Něco se doporučuje a každý má jinou zkušenost. Je tady vlastně někdo komu se ** známky v černých listech (uložených nastojato a v suchu) poškodily? Rád bych věděl, zda tu s tím mám někdo přímou zkušenost.
Díky.
Zaregistrován
6. 2. 2009
Existujú aj hawidky s čírou zadnou stranou, ktoré by na bielych listoch skoro ani nebolo vidieť.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
21. 7. 2007
nemharap napsal/a:
... Je tady vlastně někdo komu se ** známky v černých listech (uložených nastojato a v suchu) poškodily? Rád bych věděl, zda tu s tím má někdo přímou zkušenost.
Díky.
Měl jsem v ruce pár zásobníků, kde známky byly s viditelnými stopami po uložení. Na různých typech lepu zanechávaly různé stopy a šly také různě odstranit (nebo spíše nešly). V drtivé většině případů však šlo o důsledek nevhodného uložení zásobníků.
Asi nejčastěji se objevují černé vodorovné pruhy v místech, kde je "zaseknutý" nejbližší horní řádek (v případě aršíků nebo PL i několik řádků).
Občas může černý papír zanechat na lepu stopy v podobě drobných černých chloupků (zde hodně záleží na kombinaci "druh papíru v zásobníku" x "druh lepu známky").
U zásobníků s lepenými řádky často dochází k uvolnění dolní lepené plochy řádku; následně tam může známka "zajet" a přilepit se.
Pokud použiješ zásobníky s bílými listy, tam tyto problémy nenástavají, zejména proto, že:
- zásobníky s bílými listy mají pergaminové řádky, které jsou lepeny jiným typem lepidla a mnohem lépe drží (pozor - zde vzpomínané zásobníky Abria s čirými řádky mají stejný problém s lepením jako zásobníky s černými listy)
- bílý papír zásobníkových listů bývá více hlazený a nemá takovou tendenci "pouštět chloupky" jako černé listy
- bílé stopy na lepu nejsou tolik vidět jako černé
Samozřejmě pokud je zásobník na extrémně vlhkém místě, kde se známky k podkladu přilepí, pak je úplně jedno, jakou barvu zásobníkové listy mají.
Zaregistrován
7. 6. 2010
no Dejvy to vystihol uplne presne, preto som zvolil biele listy s perg. riadkami
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
15. 2. 2015
Anebo používat hawidky pak už je jedno jestli jsou listy černe nebo bílé
Zaregistrován
16. 4. 2015
Díky za pomoc v dalším rozhodování. Zůstávám u bílých listů.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.