Zaregistrován
21. 12. 2008
Pekné páni, neviete náhodou po čom idú takéto falzá?
Sú lacnejšie ako ofiliálne razby?
Zaregistrován
10. 6. 2006
Bertik, naozaj pekné falzum.
Mišo, po čom takéto falzá idú neviem presne, ale je to po pár eur, nie sú vzácnejšie ako kóšer mince. Ide o to, že falzá mincí, najmä širokých denárov s pruhmi, ktoré boli razené koncom Žigmundovej vlády sú naozaj bežné a nachádzajú sa takmer v každom náleze. Ale nemám o cenách veľký prehľad, skôr o nálezoch samotných.
Zaregistrován
20. 12. 2012
A co tohle?Je to falzum?Díky za názor.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
sice tam vycuhuje med, ale mam obavu, ze to bude ofiko razba, Zikmund byl proste svorcovej 😁 😁 😁
Zaregistrován
10. 6. 2006
Je to falzum, ako na tú mincu pozerám z ikonografického hľadiska. Koruna je od čelenky príliš kónicky otvorená, na tejto minci je vidieť, ako okraj spodnej obruče (zadnej strany čelenky) zasahuje do stredu, čo na originálnych minciach nebýva. Ďalej, tvar kríža je atypický (aj keď vyskytovať sa môže), na originálnych minciach býva dvojkríž na koncoch veľmi rozštiepený a zvyčajne konce nie sú také ostré, ale viac zaoblené a navyše (a to je zrejme najdôležitejšie) v dvojkríži chýbajú značky mincovne. Možno sa quartingy bez značky razili, ale bola by to naozaj rarita, ani v jednom z nálezov nepozorujeme mince bez značky a týchto mincí sa už našli tony. Dávam sem jednu mincu z jedného nálezu, je to minca s korunou ktorá je absolútne bežná, len na porovnanie...
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
bez znacky je pokud vim prvni, Pohl 124-1. nicmene tve argumenty zneji pomerne rozumne (ovsem je otazka, jak vypada 124-1, mohl se ikonograficky lisit) a urcite nemam v ruce nic, cim bych mohl zasadne oponovat.
pro zamysleni - bylo by totiz relativne logicke, kdyby se u prvni emise quartingu jeste provadel nejaky pokus o "kvalitnejsi" stribrny vzhled, nasledne se zjistilo, ze to nema smysl a bouchaly se medene (ovsem to je jen nicim nepodlozena teorie). proc by nekdo (kdyby to bylo falzum) se pokousel ho takto vylepsit? kdyz v obehu byl v podstate medeny srot? no, ruku na srdce, vic toho o te dobe nevime, nez vime🙂
Zaregistrován
10. 6. 2006
Pohlov variant 124-1 som naozaj do úvahy nebral, lebo naozaj neviem, či táto minca vôbec existuje. Som zvedavý na Tóthovu novú prácu, možno vyhrabe nejaký exemplár z Maďarského národného múzea, ale tento variant v nálezoch (ako postačujú moje vedomosti) absentuje, samozrejme všetky nálezy z bývalého Uhorska nemám prebádané. Ale tento fakt dokladajú nálezy z okolia Hlohovca (pracujem na nich), nález z Pečeniad (publikoval som ho) a hlavne nález zo Šurian - Kostolného Seku, kde bolo nájdených 2894 quartingov, čo predstavuje takmer 91% zo všetkých týchto mincí nájdených na území bývalého Uhorska, z tohto dôvodu môžu predstavovať reálny obraz o ich obehu a zastúpení jednotlivých mincovní. Ani v jednom prípade variant bez značiek nebol identifikovaný.
Tieto nehodnotné mince sa začali raziť v roku 1430 a ich razba skončila v roku 1437, teda neobiehali dlho, ale na druhej strane sa ich vyprodukovalo ohromné množstvo. O začiatkocj ich razby sme výborne informovaní z podrobného mincového nariadenia Žigmunda zo 6. marca 1430, kde sú uvádzané ako monetam nostram argenteam minorem, vulgariter Quarting seu Fyrting, s ich razbou a hlavne obľúbenosťou boli určité problémy. Tieto mince boli medzi ľuďmi známe svojou nekvalitou aj na začiatku ich razby, avšak predpokladám že boli zčasti (zrejme len v niektorých mincovniach) upravované, aby mali strieborný vzhľad.
Naozaj nepredpokladám, že by sa prvý variant (nemáme o jeho existencii doklad, dokonca ho ani Pohl neuvádza na obrázku) výraznejšie ikonograficky odlišoval od ostatných razieb, ktorých sa vyprodukovali milióny, najmä keď samotný hypotetický prvý variant by bol rovnako nekvalitný ako ostatné quartingy.
A je naozaj faktom, že sa mnohé z týchto mincí upravovali postriebrením (resp. bielym kovom...😉), pohľadám nejaké obrázky.
Trochu som sa rozpísal, ale hlavnou mojou myšlienkou je to, že som si istý, že v tomto prípade sa jedná o dobové falzum, navyše (ako som spomínal v príspevku vyššie), nie je ani veľmi vydarené a nesie množsto zásadných anomálií, ktoré (ani v jednom prípade) nesledujeme ani na jednej z dochovaných originálnych mincí.
Zaregistrován
15. 7. 2007
jasny, jak jsem psal, chapu to.
pokoveni na nekterych quartinzich jsem sam videl, nicmene zatim nebyl prostor se mu venovat. pokud bysme v budoucnu (az sfoukneme ty anjouovce) na to koukli, nebudu urcite proti. je opet otazka, jak se tam dostalo (technologie). urcite by stalo za to se nad tim zamyslet.
u Pohla 124-1 si lze pripustit i alternativu, ze mel v ruce prave toto jak ty rikas falzum. tedy nemyslim konkretne tento kus, ale samozrejme kus ze stejne dilny. nebylo by to poprve, co by do soupisu oficialnich razeb proniklo falzum.
zustava tu nicmene nezodpovezena otazka - proc se by se falzator snazil o pkoveni tak bezcenne oficialni mince. zajimalo by mne, jaka uvaha jej k tomu vedla a zda z toho vlastne mohl mit vubec zisk - povazme jenom to, ze kupni sila techto fufniku byla docela mala, stribra obsahovali minimum a pri takovem pokoveni vzniklo falzum, jez melo mozna vyssi obsah stribra, nez razba oficialni (tedy pokud je to stribro) 😎
jinak se se mnou jiste shodnes, ze 3 tis. quartingu neni zas tak mnoho, mezi sberateli toho budou obrovska kvanta (pravda, sam trosku pokulhavam mam asi jen jeden - ze bych si zasel nejaky koupit?) a jsou-li emise takto rozmanite a barvite, vzdy se muze vyloupnout neco noveho🙂
Zaregistrován
10. 6. 2006
Mám silný dojem, že pokovených quartingov bolo oveľa viac, ako sa dnes zdá. Takisto predpokladám, že sa poťahovali bielym kovom najmä na začiatku razby týchto mincí, ku koncu razby sa od tohto upúšťalo (lebo zistili, že ľudí aj tak neprešťali...😉 - samozrejme to ale podložené nemám). Aj z tohto hľadiska mohlo dôjsť k pokoveniu tohto konkrétneho falza. A prečo sa falšovali aj nehodnotné mince? Existuje veľmi veľa doložených fálz drobných mincí, aj denárov, ale aj málo hodnotných parvov Žigmunda, ako o tom svedčia najnovšie nálezy. Falzátor sa musel rozhodnúť, či sa mu oplatí falšovať drobnú mincu, ale (ako vidíme na iných nomináloch), zrejme sa to vždy vyplácalo, najmä ak predpokladám, že potiahnutý biely kov nebolo striebro (čo dokladajú aj tvoje vlastné výskumy, teda že nie vždy sa jednalo o striebro).
Ja rozumiem tomu čo píšeš, ale keď odhliadneme od metrologických parametrov a motívov falšovania, stále na tejto minci vidíme ostré anomálie nekorešpondujúce s oficiálnymi razbami. Posledná vec, uznávam že 3000 kusov mincí nie je tak veľa, ale bol by som opatrný v tom, že by sa obrovské množstvá nachádzali u zberateľov. Zberateľov týchto mincí bude asi dosť málo (len ja som taká diagnóza...🙂), predpokladám, že mnohí zberatelia majú nanajvýš pár pekných exemplárov v zbierke na ukážku; tieto mince neboli obľúbené v prvej polovici 15. storočia a nie sú obľúbené ani dnes.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Jeden parvus, trochu nedorazený, inak celý a potešil...
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.