Moderátoři: smith

989217

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2009

#1 - 19. 2. 2010, 19:20

Zdravím, mám dotázek. Rozhodl jsem se (povolení od manželky mám 😉 😃 ) investovat po troškách do kovů. Bohužel získat nestrannou radu je v dnešní době docela složité a proto se obracím na Vás.
Jedná se o to, že nemám pravidelně větší hotovost navíc takže kupovat zlaté cihly za 400k Kč nepřipadá v úvahu 😳 Rád bych investoval po cca 2000 Kč, ale netuším zda vybrat stříbro nebo zlato. Nevím zda koupit 100g Ag za 2000Kč nebo 2g Au za stejnou cenu. Máte někdo zkušenosti? Co byste zvolily Vy?
Pokud máte někdo nějaký spolehlivý tip na e-shop který mi neprodá obarvený hliník nebo nikl byl bych rád za info.
Díky M.

No jo no... Začalo to sbíráním 2€ po cestách Evropou, pak přišly Euro mince celkově, Čr a Čsr mince, bankovky, známky, kupování trezorů a končí to postupným stěhováním do sklepa :D

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#2 - 19. 2. 2010, 19:48

no ked to beres takto tak sa ti tehlicka zlata- 2 gramy nevyplati . behni do zalozne a kup si zlato tam za lacnejsiu cenu - prstene ,retiazky a mozes ho nosit na krku😉 a manzelka sa tiez potesi🙂

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#3 - 19. 2. 2010, 20:59

Cena zlata neni 1000 Kč za gram (ale za tuhle cenu se prodávají různé investiční mince), ale asi (střední) 650 Kč. Nakoupit ve formě slitků jde za 700-850, podle množství (čím větší, tím nižší). To samé stříbro, teď nevím, ale nejspíš mezi 10 a 11 Kč za gram. Pokud někdo prodává zlato za 1000 Kč gram a stříbro za 20 Kč za gram, tak to není seriózní obchodník, ale chce rýžovat na neznalosti zákazníků.
jano7B9: nevím jak by se to s ohledem na ryzost vyplatilo.. ale možná ano🙂 jsou lidi, kteří takhle investují😃

989217

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2009

#4 - 19. 2. 2010, 21:21

to jano: To bych mohl považovat zuby po babičce za poklad 😃
to tenzor: zatím se mi nejvíc zamlouval e-shop
http://www.zlate-mince.cz/ZZS_Stribro_Slitky.htm
= 100g Ag za 1820 nebo 2g Au 2129Kč. Ono mi v podstatě nejde o tu cenu. Jde mi o to jestli z dlouhodobého hlediska je jistější zlato nebo stříbro. Dlouhodobě myslím ideálně pro své děti, protože já bych asi neměl to srdce rozprodat cokoli ze své sbírky.
Pak je tu otázka kvality, radši zaplatím víc když budu mít jistotu že se nejedná o nějakého nekalého prodejce. Protože pokavad se v dnešní době prodávají 5-ti Kč z roku 2007 jako stříbrné tak to už je mazec 😃

No jo no... Začalo to sbíráním 2€ po cestách Evropou, pak přišly Euro mince celkově, Čr a Čsr mince, bankovky, známky, kupování trezorů a končí to postupným stěhováním do sklepa :D

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#5 - 19. 2. 2010, 21:29

Z dlouhodobého hlediska je teoreticky jistější zlato, u stříba dlouhou dobu cena klesala.. ale i u zlata mohou být výkyvy a několikaleté stagnace. Pokud to chcete zhodnocovat v řádu 20 a více let, tak proč ne. Ale 1000 Kč za gram je vážně moc, když už, tak si pořiďte investiční minci, přece jen je tam přidaná hodnota. Momentálně je i šance koupit levněji, protože se s nabídkou roztrhl pytel, někteří nevydělávají tak, jak si mysleli a v panice prodávají🙂

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#6 - 19. 2. 2010, 21:53

investice jak do zlata tak do stříbra za ceny prodejců slitků v ČR je myslím vždy prodělek, ale asi by se dalo celkem levně kupovat stříbro v běžných oběžných Ag mincích 20.století, kterých je od běžných ročníků dost, mají jistou určitou ryzost a ve stavu 2/2 jsou sběratelsky těžko prodejné....
Nákupní cena je jistě nižší, než uncové mince či slitky, přepočteno na gram ryzího kovu!

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

989217

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2009

#7 - 19. 2. 2010, 22:18

Tak pak je to veselejší 😃 Já právě vzhledem k ceně předpokládal že slitek má vyšší hodnotu než mince. Ale pak je to v pořádku protože stříbrné mince Čr mne lákají tuze moc. Takže to asi dopadne tak že si jednu cihličku koupím jen tak pro zajímavost a spestření sbírky. 200Kč je nyní opravdu spousta a koukal sem že prodejci už neví coby tak je prodávají po 10 kusech 😕 . A pokud vyhraju ve sportce přihodím na nějakou pěknou zlatou 2000Kč 😁
Jinak nemáte nějaký tip jak se dostat k těmto mincím přímo v Jablonci? Existuje nějaká možnost sehnat je za rozumnější cenu než je na trhu?
Co se týče prodělků nebo zhodnocení je problém v informovanosti. Na pomalu každém e-shopu je hodně dlouhý článek o tom, jak kovy buď udržují hodnotu, nebo ji navyšují. Chápu že reklama a reprezentace jsou pro tyto podniky základ, ale co je moc to je moc. Děkuji Vám za vysvětlení, protože jinak bych v tom utopil hodně korun😲

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#8 - 19. 2. 2010, 22:54

já ale nemyslel vůbec pamětní 200Kč ČR, tam je stříbra také jen za pár korun, ale jakékoliv běžné Ag mince koupitelné kolem ceny stříbra...(když jste chtěl investovat do kovu)
Pokud chcete zhodnocovat numismatické materiály, pak je to zcela odlišný nákup a je nutné o mincích trochu něco znát!!!

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#9 - 19. 2. 2010, 23:04

Pokud chcete investovat do kovu, tak doporucuji napr. Au desetikoruny FJI.

989217

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2009

#10 - 19. 2. 2010, 23:11

Tak teď jsem se ztratil už úplně 😞
Pokud si dobře pamatuju tak 2/2 znamená špatnou kvalitu, takže by se teoreticky ty mince prodávaly pouze za cenu kovu. Pokud ale narazím na nějakou dobrou nabídku tak pořád je to risk pokud nebudu mít štěstí a koupím nikl.
Teď koukám na hmotnost 200Kč a je to 13g. Při přibližné ceně 10Kč za g by tedy měla stát 130 Kč 😲
Jediné řešení mi tedy přijde sledovat nabídky a pokud narazím na přpočet alespoň přibližný skutečné hodnotě, tak po ní skočit. Nebo se mýlím? Teď je jen problém rozeznat pravé stříbro 😳

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.