Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

voidik

Uživatel

Zaregistrován
5. 4. 2019

#181 - 24. 4. 2019, 16:35
Je docela zádel přečíst si poslední 2-3 stránky vlákna a potom první příspěvek voidik napsal/a: ... ...

Diky za nazor.
Problem je, ze "spinit" si s tim ruce nema smysl kvuli "utopeni" 10k EUR a (mozna naivne) predpokladam, ze poskladat rozumnou investici treba v objemu alespon nad 100k EUR z dilcich znamek nebo celistvosti na cenove urovni, kterou zminujete, muze byt trochu prakticky problem (hlavne cas a dostatek prilezitosti k tomu, udelat dobry obchod). Jsou takove prilezitosti?
Ta exitovatelnost je dulezity, ale podruzny prvek - hlavni je geograficky neomezeny zajem (jak rikate minimalne v Evropskem meritku) a velky potencial pro udrzeni hodnoty. Pro velmi rychlou a bezpracnou likviditu jsou tu jine nastroje a nikdo nerika, ze se to musi dat zrealizovat za tyden a bez namahy.

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#182 - 24. 4. 2019, 17:43

Pokud se budeme bavit o investici o objemu 100 tis. €, tak si myslím, že je reálné seskládat investici z nějakých 10-20 zajímavých položek s investičním potenciálem (nebo alespoň dlouhodoběji udržitelné hodnoty) během půl roku (jarní / pod-zimní aukční sezóny), maximálně roku. Asi by to šlo realizovat i nákupem 1-2 položek dle aktuální nabídky. Otázkou je, zda při této variantě neporoste pravděpodobnost přeplacení a tedy následného prodloužení časového horizontu zhodnocení. Asi jako ve všem i tady by mohlo platit, že širší spektrum položek znamená větší diverzifikaci rizika.
Osobně se v těchto řádech ale nepohybuji a jsem hlavně sběratel, takže větší váhu by mělo mít slovo někoho, kdo se o tuto problematiku zajímá dlouhodoběji a jsou za ním výsledky. Jako potencionální investor bez určité "sběratelské historie" ale asi taky budete muset počítat s tím, že výhodně nezískáte nic nějakým privátním nákupem bez zprostředkovatele (a asi se to bude týkat i následného prodeje). Kvalitní materiál se dá sehnat převážně v aukcích a lze očekávat, že aukční přirážky a provize s výškou investice a horizontem zhodnocení udělají taky své.

kolemjdouci007

Uživatel

Zaregistrován
26. 11. 2019

#183 - 26. 11. 2019, 21:05

Dobry den,

chtel bych podekovat za pekne filatelisticke forum a zejmena za tohle tema, protoze jsem v plus minus podobne situaci jako jeho zakladatel. Nejakou dobu zpatky jsem se v ramci diversifikace portfolio zacal zajimat o alternativni dlouhodobe investice, a to s pozadavkem na ochranu penez pred inflaci, udrzeni hodnoty, eventualne s potencialem rustu, likvidni po celem svete, s moznosti snadneho a diskretniho ukryti a prevezeni do zahranici v pripade nutnosti. Pomijim ted veci jako cenne papiry apod. Nemovitosti jsou fajn, cenne kovy taky, ale ani s jednim neutecete, kdyz se tu stane neco jako v unoru 1948. Znamky se mi zacaly jevit jako idealni…na youtube jsem nasel prednasku Davida Koprivy…pak jsem se zacal vice zajimat, sledovat par aukci, projizdet weby, katalogy…no a zacal byt cim dal vice zmaten. Leckdy zvlastni ceny v katalozich versus realita…falza nejen znamek samotnych, ale i atestu…coz znamena, ze clovek pujde do aukcniho domu ci za znalcem jako je treba pan Kopriva a to znamena k cene znamek pridat desitky procent navic (coz dost limituje pripadny zisk pri budoucim prodeji). A to vsechno bez zaruky, ze se mi do ruky dostane skutecne hodnotna znamka ci rarita, protoze kdyz takova za dobrou cenu bude, co zabrani znalci ci nekomu z aukcniho domu, aby si ji nechal pro sebe ci pro kamarada. A desitky ci stovky milionu na to, abych se dostal ke znamkam, na ktere oni nemaji kapital, zase nemam ja :-)

Takze moje puvodni predstava – mam 1-2 mega, poridim nejake stare britske znamky (treba nepouzitou Penny Black), Post Paid Mauricius, nejake prvni znamky kolonii, pripadne neco perspektivniho z Indie nebo Ciny, soupnu to do trezoru a je zainvestovano, zacala dostavat povazlive trhliny. No, a pak jsem prisel na tohle tema, ktere vznikajici obavy jeste posililo.

Predesilam, ze jsem na tom jako vyse uvedeny kolega…sbirani znamek jako konicek me nelaka (jako kazdy kluk jsem je samozrejme sbiral a dodnes si obcas nostalgicky prohlednu tech par alb, co mam doma), protoze konicky mam jine, ale zase na druhou stranu, mam rad hodnotne veci a pri investovani davam prednost vecem, na ktere si mohu “sahnout”.

Pres vsechno vyse uvedene si stale pohravam s myslenkou, zda nezajit k Burdovi, pripadne zkontaktovat pana Koprivu. Takze asi potrebuju vydesit a definitivne odradit. Mohl by mi nekdo tudiz prosim naznacit, kolik navic krome pripadne ceny znamek bych si mel pripravit pri vyuziti takovych sluzeb?

Dekuji

voidik

Uživatel

Zaregistrován
5. 4. 2019

#184 - 26. 11. 2019, 21:42

Tak jen pro doplneni... Ja jsem zatim nijak nepokrocil. Porad resim stejny "problem" a neznam reseni, u ktereho bych si jen vzdalene myslel, ze je efektivni. Rezie (resp. riziko, ktere je potreba pokryt) zrejme zabije atraktivni vlastnosti, ktere na tom vidim(e).
Nepokryte doufam, ze se odhodlate, udelate nejake pokusy a pak zde nasdilite zkusenosti :-)
Hodne zdaru

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2016

#185 - 27. 11. 2019, 01:23

Dobrý večer, vaše dotazy spíše naznačují, že se vám jedná o spekulaci. Domnívám se, že i v CZ jsou investiční známky notoricky známé, ale u nich musíte počkat, až je někdo bude prodávat. Jako příklad uvedu asi sběratelsky i investičně nejzajímavější známkou je chybotisk Osvobozená republika 50 h výplatní přetisknutá jako výpotřební na 50 h doplatit. K pořízení této známky 2 mega zatím mohou stačit.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#186 - 27. 11. 2019, 06:46
Dobry den, chtel bych podekovat za pekne filatelisticke forum a zejmena za tohle tema, protoze jsem v plus minus podobne situaci jako jeho zakladatel. Nejakou dobu zpatky jsem se v ramci diversifikace portfolio zacal zajimat o alternativni dlouhodobe investice, a to s pozadavkem na ochranu penez pred inflaci, udrzeni hodnoty, eventualne s potencialem rustu, likvidni po celem svete, s moznosti snadneho a diskretniho ukryti a prevezeni do zahranici v pripade nutnosti. Pomijim ted veci jako cenne papiry apod. Nemovitosti jsou fajn, cenne kovy taky, ale ani s jednim neutecete, kdyz se tu stane neco jako v unoru 1948. Znamky se mi zacaly jevit jako idealni…na youtube jsem nasel prednasku Davida Koprivy…pak jsem se zacal vice zajimat, sledovat par aukci, projizdet weby, katalogy…no a zacal byt cim dal vice zmaten. Leckdy zvlastni ceny v katalozich versus realita…falza nejen znamek samotnych, ale i atestu…coz znamena, ze clovek pujde do aukcniho domu ci za znalcem jako je treba pan Kopriva a to znamena k cene znamek pridat desitky procent navic (coz dost limituje pripadny zisk pri budoucim prodeji). A to vsechno bez zaruky, ze se mi do ruky dostane skutecne hodnotna znamka ci rarita, protoze kdyz takova za dobrou cenu bude, co zabrani znalci ci nekomu z aukcniho domu, aby si ji nechal pro sebe ci pro kamarada. A desitky ci stovky milionu na to, abych se dostal ke znamkam, na ktere oni nemaji kapital, zase nemam ja :-) Takze moje puvodni predstava – mam 1-2 mega, poridim nejake stare britske znamky (treba nepouzitou Penny Black), Post Paid Mauricius, nejake prvni znamky kolonii, pripadne neco perspektivniho z Indie nebo Ciny, soupnu to do trezoru a je zainvestovano, zacala dostavat povazlive trhliny. No, a pak jsem prisel na tohle tema, ktere vznikajici obavy jeste posililo. ...

Jestli dovolíte, budu plnit roli druhé strany a budu vám pokládat otázky.

Z čeho soudíte, že jsou pro vás známky ideálním investorským okruhem?

Pokud zůstaneme pouze ve sběratelském světě, pak máte přehled i o jiných možnostech?

Nechal jste se pouze ovlivnit obchodníky s filatelistickým materiálem (kteří ale budou za všech okolností hájit svoje zájmy), nebo toto vaše rozhodnutí pramení z racionálních pohnutek, které jsou podpořeny všeobecným přehledem?

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

voidik

Uživatel

Zaregistrován
5. 4. 2019

#187 - 27. 11. 2019, 06:52

Za kolegu, ktery ozivil tohle mrtve vlakno, mluvit nemuzu, ale moje motivace rozhodne neni spekulace, tedy investice s primarnim ucelem vzrustu ceny (na to jsou uplne jine a snadneji realizovatelne moznosti). Jak uz jsem mnohokrat psal vyse ve vlaknu, me osobne zajima snadno transportovatelny nositel hodnoty, ktery by byl rozumne rychle likvidni idealne v celosvetovem meritku (nebo alespon u evropskych sberatelu). Nejaky narust hodnoty v case je temer jiste potreba, protoze rezie spojena s nakupem nebude trivialni a je potreba ji pokryt, ale nebavime se tu o ocekavani desitek procent v radu let (to muze byt prijemny bonus).
Moznost, kterou navrhujete je atraktivni. V druhem sledu je treba overit, jestli se to da zrealizovat (nekdo prodava?), jestli bezpecne (neni to falzum?), jestli ekonomicky (provize?), a predevim, jestli to neni nesmysl (druhy, treti nazor) a ma to opravdu danou cenu a pozadovanou likviditu. Diky za prispevek kazdopadne.

gorila

Uživatel

Zaregistrován
27. 12. 2010

#188 - 27. 11. 2019, 11:34

Obávám se, že se začíná zvyšovat počet lidí kteří uvažují dlouhodobě. Koupit něco za tolik a prodat (o cca deset a více let později, budeli nutnost) s nějakým ziskem.

Ono je prakticky jedno, jestli si já koupím kilovou cihlu zlata nebo voidik koupí známku. Já budu přemýšlet jestli ta cihla není nadopovaná wolframem a voidik zas estli v ruce nedrží kousek cigaretového papírku.

A je jedno jestli se jde o drahé kovy (Au,Ag,Pt,Pd), mince, bankovky, filatelistický materiál, automobilový veterány nebo starožitnosti. Někam ty peníze přijít musí. Asi je riziko v této oblasti chápáno jako nižší než u ostatních "alternativ" (nemovitosti, obrazy, akcie, dluhopisy, podílové fondy, tichý společník, p2p nebo p2b půjčky).

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#189 - 27. 11. 2019, 12:07

Že se zvyšuje počet lidí kteří uvažují dlouhodobě - v žádném případě se toho nemusíme obávat. Spíše je velké plus že se zvyšuje počet lidí, kteří se začínají konečně starat o své finance. A je úplně jedno jestli ukládají do známek, mincí, drahých kovů, starožitností nebo nemovitostí.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#190 - 27. 11. 2019, 12:42
Že se zvyšuje počet lidí kteří uvažují dlouhodobě - v žádném případě se toho nemusíme obávat. Spíše je velké plus že se zvyšuje počet lidí, kteří se začínají konečně starat o své finance. A je úplně jedno jestli ukládají do známek, mincí, drahých kovů, starožitností nebo nemovitostí.

Souhlas. Pouze bych si dovolil jednu poznámku. Investujme do čehokoli, ale mějme o dané problematice alespoň základní znalosti, protože pokud bychom se v dobré víře svěřili pouze do rukou tzv. "odborníků," nemuselo by to dopadnout dobře.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.