Moderátoři: smith

Na aukci H.D.Rauch v roce 2010 byl vydražen 3 krejcar 1696 NB-PO Leopolda I. /viz scan/, jehož popis se mi nedaří najít v numismatické literatuře:
Zdeněk Nechanický - Mincovnictví Leopolda I. 1657-1705
Emil Unger - Eremhatározó II.
Lajos Huszar - Münzkatalog Ungarn 1000 bis heute
Ve všech výše uvedených publikacích / Nechanický 1582 / Huszár 1470 / Unger 1090b / je tento ročník popisován následovně:
L: LEOPOLD.D.G.R. /3/ I.S.A.G.H.B.REX
R. PATRONA /znak/ HVNGARIAE. letopočet
Popis mince:
L:LEOPOLD.D.G.R. /3/ I.S.A.G.H.B.R.
R: PATRONA HVNG / znak/ ARIAE letopočet
Může mi někdo dát odkaz kde je tento typ popsán.
Obrázky:

no a co se děje, za uvedenou citaci literatury připiš var.(jako varianta), je to zcela normální, že u vetšiny ročníků bylo více razidel a tedy i často drobné odchylky v opisech, ale to je věc zcela nahodilá...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

numismatik-fji napsal/a:
...
Může mi někdo dát odkaz kde je tento typ popsán.
tedy ne jiná typ, ale jen drobná varianta opisu !🙂

Váš názor je zajímavý, ovšem proč 3 krejcar 1698 NB/ICB je uváděn v Nechanickém ve dvou typech a to pod číslem 1588 a 1589 a přitom se jedná pouze pouze o drobnou změnu a to v prvním případě, že značka rytce ICB je pod madonou a v druhém případě na rameni císaře.

označení rytce na jiné straně mince je dost zásadní rozdíl...

chybně(tedy nesystémově) popsané...😐
(pokud je rozdíl jen ve zkrácení opisu)

Zavisi to na tom jaka si autor katalogu urcil kriteria pro typ a variantu. Napriklad Halacka co se tyce opisu za novy typ povazuje pouze ten kde doslo ke zmene titulatury nebo zkraceni pripadne rozdeleni letopoctu. Pokud byla jednotliva slova opisu ruzne zkracena povazuje vzdy za stejny typ (samozrejme pri stejnem obrazu) a ani ruzne varianty opisu neuvadi s vyjimkou chyborazeb (ktere zminuje ale pouze v poznamce). Naopak Herinek v I.dile cisloval jako samostatny typ kazdou zmenu opisu (rozlozeni i ruzne zkraceni), toto vsak jiz prestal dodrzovat v dalsich dilech.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.