Zaregistrován
7. 7. 2010
Ahoj,
bankovky nezbieram a už skoro nepoužívam.
Ale teraz som potreboval hotovosť.
Neviem čo mi to napadlo, pozrel som sa cez svetlo a prišlo mi divné aký papier je použitý. Skoro ako na staré revenue známky Chile.
Pozrel som všetky ostatné bankovky, no tie boli na rovnakom inom papiery.
Všetky sú z rovnakého bankomatu.
Bankovka A - hrubý "mesh" po site na výrobu papiera a menej znateľná vodotlač. Len jeden kus
Bankovka B - jemný "mesh" a vodotlač ostrejšia. Všetky ostatné bankovky, asi 10 boli na tomto papiery.
Je to bežná vec?
Obrázky:
Zaregistrován
19. 5. 2019
Ahoj,
je to bežná vec a úplne v poriadku.
Euro bankovky sa tlačia na substrát vyrobený zo 100 % bavlny. Tento špeciálny papier sa vyrába v piatich papierňach akreditovaných Európskou centrálnou bankou (Francúzsko, Grécko, Nemecko, Portugalsko, Španielsko). V záverečnej fáze výroby sa bankovky očíslujú a polakujú, vďaka čomu sa výrazne predlžuje ich životnosť.
Tebou uvádzané bankovky boli vyrobené :
A - podľa série SE v Taliansku
B - podľa série YA v Grécku
Takže záleží kde a kedy boli vyrobené a koľko boli v obehu. Euro bankovky sa začali upravovať polakovaním (ochrana proti opotrebeniu) až zavedením 20 Euro bankovky, ktorá bola daná do obehu v novembri 2015.
Zaregistrován
7. 7. 2010
Vďaka za info. Netušil som, že až v 5 papierňach ho vyrábajú. Každá má iný typ paiera, alebo sa dá identifikovať, ktorá bankovka je na akom papiery?
Prekvapuje ma, že nemajú štandardizované sito, kedže papier je jeden z ochranných prvkov. A tie papiere sú naozaj iné vrátane vodotlače. Nebyť ostatných ochranných prkov a keby mi to nevydal bankomat tak mám aj pochybnosti 😃
Obrázky:
Zaregistrován
10. 3. 2009
Už ten nadpis bije do očí
shareman napsal/a:
10€ bankovka na inom papiery?
a potom repete:
shareman napsal/a:
ktorá bankovka je na akom papiery?
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
7. 7. 2010
Ďakujem za gramatické upozornenie. 😃
Keď mne tam to tvrdé y proste sedí viac 🙄
Čo už.... 😳
Zaregistrován
10. 3. 2009
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
19. 5. 2019
Keďže jedným z najprísnejšie strážených tajomstiev je zloženie papiera, na ktorom sú vytlačené bankovky, každá papiereň má svoj vlastný recept. Všetko záleží na použitých sitách pri výrobe a spracovávaní, na odstránení zvyškov vody a zhutnení vlákien (špeciálne odsávanie, vákuový valec a pod.). V rovnakej fáze sa vytvára aj vodotlač a niektoré ďalšie bezpečnostné prvky. Štandard musia mať, inak by nedostali akreditáciu od ECB.
Zmieňovaný typ sita sa nachádza na všetkých euro bankovkách, či na starých typoch alebo nových, no niekde je viditeľnejší a niekde nie.
Aj na bankovke ,, B ,, je viditeľné sito po lepšom preskúmaní pod podpisom guvernéra ECB.
A každá papiereň robí trošku odlišne, veď ako by to bolo keby sa všetko podobalo ako vajce - vajcu. 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.